O Víně

23.01.2007 Anax!en Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 23.01.2007 00:00

Chardonnay 2003 pozdní sběr - Vinařství Vyskočil - Blatnice pod Sv. Antonínkem

O tomto víně jste se před zhruba rokem a půl mohli dočíst ve článku Chardonnay 2003 pozdní sběr - Vinařství Vyskočil - Blatnice pod Sv. Antonínkem. J. tam tehdy vínu prorokoval dobrou budoucnost v průběhu dvou až tří let a já mám teď šanci mrknout, kam se posunulo. Láhev je přímo ze sklepů vinařství, kde jsem si tehdy při ochutnávce (více pod O vinařích - Vyskočil Stanislav - Vinařství Vyskočil - Blatnice pod Sv. Antonínkem) poznamenal hrozny ze dvou blatnických vinařských tratí Stará hora a Floriánky. Nižší kyselina, plnost v těle a vůně po hrušce a banánu. Jestlipak to tam bude i teď?

Popis adjustáže hledejte v mém starším článku Rulandské bílé 2002 pozdní sběr - Vinařství Vyskočil - Blatnice pod Sv. Antonínkem, neb je velmi obdobná. Jen snad korek u tohoto vína po vytažení hlásil tři čtvrtě na dvanáct, protože prosákl až do poslední čtvrtiny.

Barva je povedená, za tu dobu už také vykazuje tóny sytějšího zlata, ve kterém se koupou pampeliškové odlesky. Po nalití je stěna pokrytá četnými mikrobublinkami, jako u jiných vín tohoto vinařství. Viskozita je jemně zvýšená a žene tekutinu do menšího slzení.

U vůně již neidentifikuji zmíněné hrušky, snad jemně banány by se vlezly, zato zcela dosti, tedy středně intenzivně, cítím vyčnívající ananasové tóny v tropické směsi a smetaně. Hezky také vyznívají květinové tóny, máslovinka, jemné hrozinky a složky podhoubí. Z prázdné sklenice po dopití lze velmi výrazně cítit pěkné máslové tóny.

Chuť od prvních okamžiků nás nasměruje do suché oblasti, přesto je víno bohaté na glycerol a vyšší alkohol, takže ve výsledku se mírně medových tónů dočkáme. Nejspíše charakteristická nižší kyselinka ročníku nula tři má zde za následek její absenci. Víno není výrazně ploché, ale postrádá trochu té „šťávičky“. Také výrazně grepově hořčí závěr, který jistě kolega J. může, je naopak má achilova pata. Moc záleží, jak je začleněn do celkové kompozice vjemu, protože zcela jistě kategoricky neodmítám tento tón. Jak ale poznat, kdy je to znak vyššího extraktu a kdy se jen připletly do cesty třapiny a pecičky? Holt, na takovou úroveň se snad časem prokoštuju. Dochuť je celkem delší, i přes ten grep povedená.

První den, zhruba po pětačtyřiceti minutách vydýchání jsem byl dosti zklamán a chtěl zde do recenze napsat, že toto víno nějak za tu dobu v lahvi upadlo. Ale nechal jsem polovinu na druhý den a udělal jsem velmi dobře! Tři čtvrtě hodinové vydýchání nestačilo, teprve na druhý den se projevil potenciál tohoto vína na plno. Z toho také pramení mé doporučení víno nechat dobře provzdušnit, nejlépe dekantovat před degustací. Nebo také odlít první doušek po vytažení korku, pro zvětšení povrchu hladiny v lahvi. Víno tak bylo výrazně lepší, plnější a medovější. Pokud to ještě vztáhneme na další hledisko a sice finanční, vychází nám za osmdesát korun českých velmi příznivý poměr cena / výkon.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Chardonnay
Ročník: 2003
Jakost: pozdní sběr
Cukernatost: suché
Vinařská oblast: Strážnická
Vinařská obec: Blatnice pod Sv. Antoníkem
Viniční trať: Stará hora, Floriánky
Výrobce: Vinařství Vyskočil Stanislav a Alena Vyskočilová Blatnice pod Sv. Antonínkem
Alkohol: 13,4 % obj.
Obsah zbytkového cukru: 1,8 g/l
Obsah kyselin: 5,5 g/l
Číslo šarže: 38
Evidenční číslo jakosti: 14448V/04-17223/40
Číslo vzorku: 16
Objem: 0,75 L
Způsob odlepení etikety: láhev ponořit do horké vody
Cena: 85,- Kč (přímo od výrobce duben 2005)

Spotřebitelská známka: 7.20

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
7 8 7 7 7

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2392x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 12.09.2009 14:26:31