O Víně

18.01.2007 Anax!en Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 18.01.2007 00:00

Chardonnay 2005 - Sierra Valley, Ernest & Julio Gallo Winery, California, USA

Kolegové v práci si nemohli nepovšimnout, že pokaždé když se vydávají laškovat s kolegyněmi z jiných provozů, já se raději zašívám u počítače a procházím nové příspěvky na našem portále. Takže jako narozeninový dárek byla pro ně jasná volba láhev vína. Ale místo aby mi zajeli do Sauternes pro láhev “ykémáče“, nebo ji alespoň zbaběle objednali z internetu, rozhodli se mě poctít lahví této šardonky. Ale já si nestěžuji, jsem rád, že jsem nebyl vůbec opomenut a budu se řídit rčením „Darované lahvi na korek nehleď“, i když přeci jen v naší branži ji na ten korek kouknem. Ovšem jinak, než to myslelo to úsloví. Tak na něj!

Tedy tento korek nehrál fér, protože se převlíkl za plastovou zátku s potiskem, délky 39 mm. Navíc jste jej museli vytáhnout z lahve typu Weinschlegel, objemu 0,75 L khaki barvy, aby jste se mu mohli podívat pod sukničku. Vinětu bych klasifikoval jako „klasickou“ supermarketovku, u které si ovšem někdo přeci jen pohrál s barevným rozvržením a designem, takže to není až tak strašné. Také oceňuji, že na zadní popisce někdo zůstal při zemi a uvedl tam k obvyklým superlativním charakteristikám označení struktury těla „středně plné“. Ve většině případů mají supermarketové vinné pokusy uvedeno na vinětách něco jako „harmonické, plného těla s nádhernou strukturou...“, co by tam pak museli psát ty opravdu povedené? Jasně, nic. Ty se prodávají samy, protože zájemci si už je najdou.

Ovšem v tomto případě zase nebyly texty na zadní etiketě až tak „mimo mísové“, většina se jakž takž vyplnila. Barva je povedená a určitě nevypadá na nějakou rychlokvašku, která se sceluje po cestě přes Atlantik. Je hezky do zlatova vypečená na kalifornském sluníčku, čiré s jiskrou. Viskozita je zvýšená, víno smáčí a ulpívá na delší dobu, po které se utvářejí slzy. Vůně je dosti intenzivní a kupodivu odrůdová. Protože jsem zpočátku přistupoval k tomuto vínu skepticky, začínám „odtávat“ a být příjemně překvapován. Obsažené tóny citrusů, citrónů a hlavně ananasů zapadaly, nic nerušilo a netahalo za nos. Ještě tam byl takový bonbónkový subtón a já společně se zmíněnou viskozitou opatrně pojímám podezření na nějaký zbytkový cukřík. Zaplavím chuťové pohárky a co to? Byl tam! Senzoricky tak kolem 12 g/l, pro mne jednoznačně překvápko a ne nepříjemné. I dokonce lze najít kyselinku na umírnění, která sekunduje vcelku příjemně. Co je ale horší, jsou grepově hořčí tóny, které konkrétně sem dvakrát nezapadají. Dojde k menší konfrontaci, při které jistě padne i nějaká ta facka a vjem tak není zcela harmonický, ale je to únosné, agresoři Vám zuby nevymlátí.

Nuže, v celkovém pohledu jsem celkem příjemně překvapen, protože jsem očekával daleko horší výsledek. Když to ale vezmu podrobněji, tak víno postrádá vyšší harmonii a na sólo ochutnávku jsem se už fakt musel do třetí sklenice nutit. Takže peníze (ve vašem případě, já ho dostal) rozhodně záchodovou mísou neprotečou (pokud smolně nenarazíte na zkaženou láhev). Tudíž jako doprovod k vinětou zmíněnými těstovinami s krémovou omáčkou, lehkými sýry nebo grilovaným kuřetem to nebude tak špatné.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Chardonnay
Ročník: 2005
Jakost: American Wine Appellation
Zatřídění dle zbytkového cukru: neznámo, ale nejspíše polosuché
Vinařská oblast: California
Vinařská podoblast: Sierra Valley
Výrobce: Ernest & Julio Gallo Winery
Alkohol: 13,5 % obj.
Číslo šarže: +235598
Teplota podávání: 10 - 12 °C
Způsob odlepení etikety: láhev ponořit do horké vody
Cena: dar

Spotřebitelská známka: 6.40

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
6 7 7 6 6

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2181x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 12.09.2009 15:02:44