Ryzlink vlašský 2002 pozdní sběr - Vinařství Plešingr s.r.o. Rohatec
Okolo tohoto vína jsem chodil nějakou dobu „po špičkách“, ale nakonec jsem se přece jen odhodlal a víno se rozhodl otevřít. Jistě si vzpomínáte na mou předešlou recenzi, kde píši právě o vlašáku stejného vinařství, byť o rok staršího a jakostního. Stále ještě ve mně hlodal ten červík pochybnosti, zda se nebude přece jen výsledek opakovat, ale říkal jsem si - jiný ročník i přítomnost predikátu - tak nebudu déle otálet.Adjustáž je naprosto shodná s vínem z předešlé recenze, kde se dočtete více, tak tedy jen okrajově. Láhev zelená top bordeaux uzavřená děleným korkem plátek-drť v délce 44 mm, tentokrát bez potisku vinařství jen s motivem révy. Viněta zlatá samolepka s černým fontem písma. Analytické hodnoty veskrze žádné.Nechávám víno vychladit na 12 °C, nalévám do skleničky a již netrpělivě pozoruji vzhled a viskozitu. Barva vína je dosti světlá, lehce slámová, myslím si, že u vyzrálého vlašáku v pozdním sběru by mohla být přece jen sytější a zlatější - plakát vína odstín přibližně Blond. Perzistence dává tušit vysoký exktrakt a víno se ve sklencce líně krouží a kapky stékají v gotických obrazcích po stěně dolů.Napadlo mě, že při pozorování vína stále ještě necítím žádné líbivé tóny jako u předešlého jakostního vlašáku. Přivoním tedy ke sklenici a NIC. Necítil jsem vůbec nic. Jak je to možné říkám si. Jdu tedy provětrat a vyčistit nos, víno nechávám rozvinout a kroužím s ním ve sklenici, aby stoupla jeho teplota. Přivoním znovu - zase nic. Předem zde uvádím, že z vína jsem jakž takž nějaké tóny tropického ovoce a jakýchsi oříšků vydoloval až při pokojové teplotě vína. Naprosto nevýrazné a bez vůně.Začaly ve mně opravdu vzrůstat obavy o toto víno. Ochutnal jsem tedy první doušek, nějakou chvíli převaluji v ústech a zjišťuji, že víno je dosti ploché a mdlé, postrádá opravdové kyselinky, které by víno trochu osvěžily. Domnívám se, že víno je již za svým vrcholem a mělo být již vypito. Jako mladé nejspíše bylo hezké a celkem živé, možná tam ty kyselinky chyběly už od začátku. Možná se stala chyba ve výrobě a nastalo silné odbourání kyseliny jablečné při jablečno-mléčné fermentaci, ale to jsou jen nepodložené spekulace. V žádném případě bych nechtěl udělat chybu a vinařství nějakým spůsobem nařknout. Musíme si počkat na názor Michala Plešingra. Zatím jsem neobdržel žádnou zprávu, ohledně analytických hodnot a způsobu výroby.Co dodat. Nebudeme se více trápit. Karta dnes byla zcela opačná a kdyby vlašák z minulé recenze „půjčil“ svou přemrštěnou kyselinku mladšímu bratříčkovi, mohlo být vše jinak. Zatím jsem měl s víny Vinařství Plešingr smůlu, ale doufám, že se vše zlé nakonec v dobré obrátí a já od nich nakonec otevřu nějaké dobré až jedinečné víno, v což stále doufám :-).
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Ryzlink vlašskýRočník: 2002Jakost: pozdní sběrZatřídění dle zbytkového cukru: suché Vinařská oblast: MikulovskáVinařská obec: MikulovViniční trať: Pod Svatým kopečkemVýrobce: Vinařství Plešingr, RohatecAlkohol: 11,7 % obj.Evidenční číslo jakosti: 23049V/03-7023/62Číslo vzorku: 4Výrobní šarže: 28/02Obsah zbytkového cukru: 1,6 g/lObsah kyselin: 6,4 g/lBezcukerný extrakt: 23,2 g/lCukernatost moštu: 21,2 °NMDatum sklizně: 24.10.2002Rok lahvování: 2003Teplota skladování: 6 - 15 ºCTeplota podávání: 10 - 12 º C možná i víceZpůsob odlepení etikety: etikety sundáme bez zahřátí láhve v horkovzdušné troubě a bez ponoření do horké vody žiletkou pomalu z jednoho rohuCena: dar