O Víně

16.01.2007 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 16.01.2007 00:00

Rulandské bílé 2004 pozdní sběr - Vinařství Maděřič s.r.o. Moravský Žižkov

Po půl roce se mi opět dostává do rukou láhev z Vinařství Maděřič. Jedná se o Rulandské bílé 2004 pozdní sběr a jak jsem uvedl v aktualitě, hrozny pochází z viniční tratě Slovenské, kterou jsme navštívili v rámci návštěvy tohoto vinařství v srpnu 2005.

Jak můžete vidět dole pod článkem, viniční trať Slovenské je umístěna na jihovýchodním svahu mírného kopce u Moravského Žižkova. Je zde jílovitohlinitá až písčitohlinitá půda. Těžká jílovitá půda dává dobré výnosy hlavně vínům červeným obzvláště se tu daří Frankovce, Modrému Portugalu a Cabernetu Moravia. Lehčí půdy zase svědčí bílým odrůdám: Rulandskému bílému, Chardonnay a Veltlínskému zelenému. Vinice jsou ze severní strany chráněny lesem. Je to místo, odkud je krásný výhled na Moravský Žižkov až po CHKO Pálava.

Láhev typu Bordolesse má objem 0,5 l (hnědé sklo) a je uzavřena plným korkem délky 44 mm s firemním potiskem. Na horní a dolní plošce kvalitního korku je uveden ročník sklizně. Korek je kvalitní a dovoluje dlouhodobou archivaci. Adjustáž lahví objemu 0,5 l je nová, než u objemu 0,75 l. Někomu může připadat vkusná, pro jiného je možná morbidně-smuteční... Výhodou určitě je, že se odlišuje od ostatní kolekce vinařství a dává tak zřetelně najevo, že půjde o "lepší" vína. Nevýhodou je menší objem. Etiketa na fotce vypadá mnohem hůře než ve skutečnosti, kombinace černé a zlaté se velmi špatně fotí a skenuje. I na tak malé ploše najdeme docela hodně informací včetně obsahu kyselin a zbytkového cukru. Zato chybí bezcukerný extrakt, což klidně přežiji, ale postrádám doporučenou dobu archivace.

Barva je zlatá, jiskrná a překvapivě intenzivní. Vůně je velmi líbivá, taková kůrka pečeného chleba s odstíny přezrálých hroznů. Postupným popíjením objevuji ještě překrásné medové tóny.

Chuť je středně dlouhá a elegantní. V dozvuku jsou poznat medové tóny a opět zralé hrozny. Nechybí extrakt a pikantní kyselinka. Harmonie ještě není nejlepší, ale to se každým měsícem a rokem zlepší. Víno má výborný potenciál pro další archivaci, odhaduji 4 až 5 let, tedy až do roku 2012. Před podáváním nechejte láhev dostatečně rozdýchat a otevřít. Také teplotu temperace se snažte držet kolem 12 °C.

Za ostatní služby dávám průměrnou známku. Kromě toho, že neznám cenu, působí na mne webové stránky dost mizerným dojmem. Z pohledu informací nejsou příliš zajímavé a také chybí aktuálnost. Toto Rulandské bílé můžete podávat k nepříliš výrazné úpravě hovězího i vepřového masa a také k paštikám. Vzhledem k objemu láhve se bude spíše hodit samotnému popíjení, kdy postačí jen sýr s ušlechtilou plísní. Je to pěkná rulanda s odrůdovými vlastnostmi, kterou bych rozhodně archivoval.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Rulandské bílé
Ročník: 2004
Jakost: pozdní sběr
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Moravský Žižkov
Viniční trať: Slovenské
Výrobce: Maděřič Ludvík Moravský Žižkov 318
Alkohol: 12,36 % obj.
Číslo šarže: 324/04
Evidenční číslo jakosti: 41C1-05-12
Obsah zbytkového cukru g/l: 4,10 g/l
Obsah kyselin: 5,85 g/l
Teplota podávání: 10 - 12 °C
Způsob odlepení etikety: láhev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby při teplotě 180 °C
Cena: dárek

Spotřebitelská známka: 7.60

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
7 8 8 9 6

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2143x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 13.09.2009 14:44:26