Rulandské bílé 2004 pozdní sběr - Vinařství Maděřič s.r.o. Moravský Žižkov
Po půl roce se mi opět dostává do rukou láhev z Vinařství Maděřič. Jedná se o Rulandské bílé 2004 pozdní sběr a jak jsem uvedl v aktualitě, hrozny pochází z viniční tratě Slovenské, kterou jsme navštívili v rámci návštěvy tohoto vinařství v srpnu 2005.Jak můžete vidět dole pod článkem, viniční trať Slovenské je umístěna na jihovýchodním svahu mírného kopce u Moravského Žižkova. Je zde jílovitohlinitá až písčitohlinitá půda. Těžká jílovitá půda dává dobré výnosy hlavně vínům červeným obzvláště se tu daří Frankovce, Modrému Portugalu a Cabernetu Moravia. Lehčí půdy zase svědčí bílým odrůdám: Rulandskému bílému, Chardonnay a Veltlínskému zelenému. Vinice jsou ze severní strany chráněny lesem. Je to místo, odkud je krásný výhled na Moravský Žižkov až po CHKO Pálava.Láhev typu Bordolesse má objem 0,5 l (hnědé sklo) a je uzavřena plným korkem délky 44 mm s firemním potiskem. Na horní a dolní plošce kvalitního korku je uveden ročník sklizně. Korek je kvalitní a dovoluje dlouhodobou archivaci. Adjustáž lahví objemu 0,5 l je nová, než u objemu 0,75 l. Někomu může připadat vkusná, pro jiného je možná morbidně-smuteční... Výhodou určitě je, že se odlišuje od ostatní kolekce vinařství a dává tak zřetelně najevo, že půjde o "lepší" vína. Nevýhodou je menší objem. Etiketa na fotce vypadá mnohem hůře než ve skutečnosti, kombinace černé a zlaté se velmi špatně fotí a skenuje. I na tak malé ploše najdeme docela hodně informací včetně obsahu kyselin a zbytkového cukru. Zato chybí bezcukerný extrakt, což klidně přežiji, ale postrádám doporučenou dobu archivace.Barva je zlatá, jiskrná a překvapivě intenzivní. Vůně je velmi líbivá, taková kůrka pečeného chleba s odstíny přezrálých hroznů. Postupným popíjením objevuji ještě překrásné medové tóny.Chuť je středně dlouhá a elegantní. V dozvuku jsou poznat medové tóny a opět zralé hrozny. Nechybí extrakt a pikantní kyselinka. Harmonie ještě není nejlepší, ale to se každým měsícem a rokem zlepší. Víno má výborný potenciál pro další archivaci, odhaduji 4 až 5 let, tedy až do roku 2012. Před podáváním nechejte láhev dostatečně rozdýchat a otevřít. Také teplotu temperace se snažte držet kolem 12 °C.Za ostatní služby dávám průměrnou známku. Kromě toho, že neznám cenu, působí na mne webové stránky dost mizerným dojmem. Z pohledu informací nejsou příliš zajímavé a také chybí aktuálnost. Toto Rulandské bílé můžete podávat k nepříliš výrazné úpravě hovězího i vepřového masa a také k paštikám. Vzhledem k objemu láhve se bude spíše hodit samotnému popíjení, kdy postačí jen sýr s ušlechtilou plísní. Je to pěkná rulanda s odrůdovými vlastnostmi, kterou bych rozhodně archivoval.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Rulandské bíléRočník: 2004Jakost: pozdní sběrZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: VelkopavlovickáVinařská obec: Moravský ŽižkovViniční trať: SlovenskéVýrobce: Maděřič Ludvík Moravský Žižkov 318Alkohol: 12,36 % obj.Číslo šarže: 324/04Evidenční číslo jakosti: 41C1-05-12Obsah zbytkového cukru g/l: 4,10 g/lObsah kyselin: 5,85 g/lTeplota podávání: 10 - 12 °CZpůsob odlepení etikety: láhev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby při teplotě 180 °CCena: dárek