Muscat d´Alexandrie 2005 Wine of Origin certified - Ferdinand Pieroth GmbH, J.A.R.
Poprvé se dostáváme k odrůdě Muscat d´Alexandrie a to v souvislosti s jihoafrickým vínem Muscat d´Alexandrie 2005 Wine of Origin, které pochází z vinařské oblasti Paarl. Pro známé německé vinařství Ferdinanda Pierotha, o kterém jsem se zmínil ve starší recenzi Burg Layer Schlosskapelle 2004 Spätlese, ho vyrobila firma Wine and Spirit Board.Na chvíli se zastavím u odrůdy Muscat d´Alexandrie. Jak by se mohlo zdát již z názvu, jedná se o rodinu muškátových odrůd. V naší encyklopedii máme záznam o synonymech jako Macabeo (Viura), coý je velmi známá a důležá odrůda ve Španělsku a dále Hanepoot, který se používá právě v JAR, Izraeli a ve Francii. Ano, ve Francii se tato odrůda pěstuje v několika oblastech a už jsem několik lahví s touto odrůdou držel v ruce, například bílé víno s obchodním názvem Château de Peyssonnie, které je kupáží odrůdy Muscat d´Alexandrie a Muscat a petits grains. Vyrábí se na území apelace Côtes de Rousillon Villages a Muscat de Frontignan. V obou případech se jedná o tzv. Vin doux naturel, čili přirozeně sladká vína, která se hojně vyrábějí na jihu Francie. O těchto speciálních vínech později určitě napíšu samostatnou recenzi a nebudu již dnes odbíhat od tématu.Když si vyhledáte v Google.com název odrůdy, dostanete desítky odkazů. Osobně si ale myslím, že vlastnosti budou blízké odrůdě Moscatel, u kterého máme v encyklopedii poznamenáno: Moscatel je původem ze Středomoří, v Portugalsku se pěstují celkem tři odrůdy. Nejrozšířenější je Moscatel de Setúbal, který jak už napovídá název, zcela převládá v oblasti Setúbalu. Zde je vápencovo-jílovité podloží pohoří Arrábida a v jeho okolí písčité půdy. Hrozny pomalu dozrávají v mírném klimatu, chráněny pohořím a blízkostí oceánu. Většina zdejšího moscatelu se používá k výrobě fortifikovaného vína, vonícího po květech pomerančovníku, s výraznou medovou chutí, která se zráním mění na sušené plody, kávu a karamel. V oblasti Setúbalu se také v menším množství pěstuje červený Moscatel Roxo a Moscatel de Alexandria (Alexandrijský muškát), v oblasti Douro pak Moscatel Galego.Zpět k našemu vínu a řekněme si něco o vinařském zákoně v J.A.R. z roku 1973, který byl v roce 1993 modifikovaný. V lednovém čísle časopisu Víno&styl se například uvádí, že Wine of Origin je víno z registrovaného místa původu, čímž se ukončilo mnoho let zmatků. Víno může být certifikováno pro následující: statek (Estate), region (Distrikt), podregion (Ward), rok sklizně, odrůdu. Kupáže mohou uvést jména odrůd a ročníku pouze tehdy, když tvoří minimálně 75 % a minimálně 85 % u vín pro export. Dodržování zákona je dobrovolné a přibližně 35 % vína je certifikováno. Necertifikované víno podléhá náhodným přísným kontrolám z hlediska zdravotní nezávadnosti. Z tohoto důvodu musí i toto víno být u ministerstva registrováno. Výnos na ha není zákonem omezen, ani použití umělých hnojiv či chemické ošetření vinohradů. Docukřování je přísně zakázáno, dokyselení ne. Z registrovaných vinohradníků jen asi stovka vyrábí víno na svém statku, asi polovina z nich i lahvuje. Pokud koupí hrozny od jiných, nesmějí je mísit se svými a prodat víno pod etiketou statku. Tolik legislativa a nyní již mohu přistoupit k hodnocení.Láhev typu Bordo má objem 0,75 l (zelené sklo) a je uzavřena lepeným korkem délky 38 mm s univerzálním potiskem. Adjustáž je vkusná a na několika místech připomíná, že před sebou máme jihoafrické víno. Zeleno-černá etiketa, na které je vyobrazena jakási hlava antilopy se naštěstí nevnucuje...Barva je světlá, šedo-žlutá a jiskrná. Po zakroužení ve skleničce zůstávají krásné mosty a víno působí lehce "olejovitě". Vůně je extraktivní a hned napoprvé ohromující. Vůně tropického ovoce (pomeranče) a muškátu v nástupu připomíná u nás známější Irsai Oliver. Ve vůni je zvláštní svěží složka, která vybízí k rychlému ochutnání.V chuti diktátorsky vládne zbytkový cukr, který potvrzuje zatřídění vína jako polosladké. První dojem není nejlepší, cukry vše přebíjí a anulují ostatní chuťové složky. Víno poválím v ústech, cukřy se ještě více dostávají k moci, očekávám kyselinky, které mne okouzlily ve vůni, ale nic - prázdno Jen cukry, ostatní složky zůstaly poražené a víno zůstává ploché... Je to takový sladká voda a to je sakra málo! V chuti chybí hnací motor = kyselinky!Dnešní Muscat d´Alexandrie je líbivka, ale mne bohužel nevtáhla do "hry". Nebýt nádherné vůně, nezůstal by ve mne žádný výraznější zážitek. Na druhou stranu jde o lehké pití, dámy budou nadšené, protože víno má nízký alkohol, sladký dozvuk, prostě pití k přátelskému klábosení. Manželka po ochutnání pronesla jednoduchou větu: Hmmm, takový vinný mošt a měla pravdu!Za ostatní služby dávám podprůměrnou známku za neodpovídající poměr kvalita / cena. V této cenové kategorii seženete mnohem lepší a levnější moravská i česká vína (Irsai Oliver, Muškát moravský, Muškát Ottonel atd.) Příště bych si toto víno již nekoupil.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Muscat d´AlexandrieRočník: 2005Zatřídění dle zbytkového cukru: polosladkéJakost: Wine of OriginVinařská oblast: PaarlVýrobce: Wine and Spirit Board pro Ferdinanda Pierotha GmbH, NěmeckoAlkohol: 11,5 % obj.Číslo šarže: L-53468/05Teplota podávání: 10 - 12 ºCDovozce: Ferdinand Pieroth Praha s.r.o.Způsob odlepení etikety: láhev ponořit do horké vodyCena: 279,- Kč (přímo od českého dovozce v září 2005)