Ryzlink vlašský 2001 odrůdové jakostní - Vinařství Plešingr s.r.o. Rohatec
Na víno jsem se velmi těšil, ale přesto jsem ho nechal nějakou chvíli odpočinout, aby náhodou nedostalo nějaký „převozní šok“ a já si ušetřil šok svůj. Tak tedy dnes tuto láhev s napětím a pln očekávání otevírám.Láhev vína je tradiční bordeaux zeleného odstínu. Viněta na mě působí celkem stylově, zlaté provedení působí vznešeně. Bohužel se z viněty nedozvíme žádná analytika, přesto je zde uvedena sklizeň hroznů a rok láhvování. Také mě mrzí, že tučným a velkým fontem je uvedena pouze odrůda a nikoli oblast a obec. Již se to zde na portálu také v některém článku probíralo. Jakoby se vinaři styděli za to, odkud víno pochází. A místo na vinětě by se jistě našlo, kdyby označení, že je víno bílé nezabíralo tolik prostoru. Myslím si, že to zase takový problém změnit není a proto ubírám body. Víno od vzduchu odděluje plný, jemně popraskaný korek v délce 38 mm s potiskem vinařství. Na jedné straně čela je uveden také ročník, který pokryly jemné krystalky vinného kamene.Bílá vína skladuji doma v lednici, takže jsem víno nechal nějakou dobu odstát, aby se zvýšila teplota. A už nalévám první skleničku. Barva je slušná, jiskrná, citrónově slámová (plakát Barvy vína odstín přibližně Lune Polaire). Viskozita vína je střední, víno celkem rychle stéká ze stěny skleničky. Ještě jsem ani pořádně nepřivoněl a už se linou k mému nosu první ovocné a medové tóny hrušky, žlutého melounu, jahod a šťavnatého zeleného jablka, trochu travnatosti. Vůně je opravdu intenzivní, bohatá,plná a příjemná. Už se těším na první doušek.Bohužel, právě tento první doušek vše pokazil, neboť víno je velmi citrónově kyselé, což přebíjí veškeré jiné chutě vína. Nenechávám se odradit, chvíli čekám, zase se napiji, ale vše při starém. Nechávám víno chvíli stát, aby ještě zteplalo, ale ani to nepomáhá. V chuti najdeme citrónové a limetkové tóny s kyselým jablkem. Víno je dosti tvrdé a celkem snadno stahuje ústa do úšklebku vlivem kyselosti. Dochuť je krátká, plochá s náznakem oříšků. Pokud ochutnáváte a popíjíte častěji, jazyk a ústa si po čase zvyknou, ale tím se to nedá omluvit.Víno jsem popíjel jen tak, ale pokud láhev vlastníte a otevřete ji, doporučuji přikusovat třeba uzené maso, nebo klobásku, napadá mě třeba i ovocný salát, ale k tomu málokdo víno popíjí, že?Po této nemilé zkušenosti, jsem kontaktoval Michala Plešingra s dotazem, proč je toto víno takové, jaké je. V zápětí (asi po 20 minutách!) se mi dostává odpovědi: „Vysoká kyselina je zpusobena nižším vyzrátím. Podzim ročníku 2001 byl velmi deštivý a hrozny, které se nepodařilo ochránit proti plísním bylo nutno sbírat dříve než bylo žádoucí. Předpokládali jsme, že víno ležením tuto neharmonii ztratí, ale naš předpoklad nevyšel.“ A nakonec ještě analytické hodnoty vína: cukernatost hroznů 17,2 °NM, alk. 13,07 % obj., bezcukerný extrakt 24,0 g/l, zbytkový cukr 2,2 g/l, veškeré kyseliny 7,2. Toť vše od Michala Plešingra.Nakonec je třeba textově doplnit i škatulku Ostatní. Tak tedy nejdříve cena, která mi příjde celkem přemrštěná, vzhledem k jakosti a kvalitě, ale to ať každý posoudí sám. Dále jsem navštívil web vinaře, který je veskrze jednostránkový a informativní, alespoň díky za to. Někteří vinaři nemají vůbec nic. Dostupnost tohoto vína bude zřejmě celkem dobrá i dnes, zkuste různé vinotéky a určitě na něj narazíte. Další informace o vinařství a jiných vínech pana Plešingra najdete v odkazech pod recenzí.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Ryzlink vlašskýRočník: 2001Jakost: odrůdové jakostníZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: MutěnickáVinařská obec: ČejčVýrobce: Vinařství Plešingr s.r.o. RohatecAlkohol: 13,07 % obj.Rok lahvování: 2002Evidenční číslo jakosti: 3428V/02-8020/2-8Výrobní šarže: 42/01Teplota skladování: 6 - 15 ºCTeplota podávání: 10 - 12 ºCZpůsob odlepení etikety: etikety sundáme bez zahřátí láhve v horkovzdušné troubě a bez ponoření do horké vody žiletkou pomalu z jednoho rohuCena: 129,- Kč (vinotéka Dubňany, červenec 2006)