Sämling x Bouviertraube 1991 Trockenbeeerenauslese (výběr z cibéb) - Kaisergarten Weinvertriebs GmbH, Neusiedl am See, Rakousko
Už teď, při psaní těchto slov slyším zcela jasně - a to i přes vzdálenost nějakých cirka 170 km - jak Anaxien škytá, koulí očima a je-li zrovna v posteli, pak sebou mele, převrací se a má divné sny...Ano, ta magická slova elegantní láhev patnáct let starého výběru z cibéb ho musí drtit i na dálku :-) Nepatřím k těm, kteří by museli denně zvyšovat hladinu cukru ve své (modré) krvi pitím sladkých vín, nicméně... Nicméně jednou za čas si i já rád pošmáknu na takovéto "mateří kašičce".Trockenbeerenauslese ("suchých bobulí výběr"), nebo také známé zkratkou TBA je vysoká jakost rakouských přívlastkových vín, podobně jako u nás. Výběr ze suchých bobulí, neboli výběr z cibéb je označení pro víno, které má cukernatost moštu min. 30 °KMW. Znamená to, že ve 100 kilogramech moštu musí být alespoň 30 (nebo více) kilogramů přírodního cukru. Že jde o opravdový útok na vnitřnosti, slinivku, ledviny a vůbec celé útroby ukazuje příklad, kdy bych vzal kilo cukru a zalil ho pouhými dvěma litry vody (a deci alkoholu navrch) - jak by mi ten přesycený roztok asi chutnal?Nicméně víno - zvláště dnešní - je něco jiného :-) Těch pár procent "jiných aromatických látek", které na rozdíl od takového sladkého roztoku obsahuje + nějaký ten alkohol z něj dělají opravdu božský nápoj. Nevím, jestli má vůbec cenu něco konkrétního o dnešním víně psát. 15 let ležení a zrání z něj udělalo nápoj barvou na úrovni koňaků - zvláště ctěnému čtenáři doporučuji zvětšit si poslední fotografii zde dole pod článkem. Vůní a chutí je víno někde úplně v jiné dimenzi, nejspíš asi v galaxii Arkána :-)Jsem rád, že hlubiny mého chladícího boxu vydaly své tajemství v jeho celé nádheře a už se těším na další podobnou příležitost. Jsem ale drsňák a podobné zážitky si dopřávám jednou, maximálně dvakrát za rok.Při konzumaci cuvée Sämling 88 x Bouvierův hrozen jsem však opět udělal školáckou chybu - láhev jsem otevřel, jsa doma s manželkou. Samozřejmě že chtěla ochutnat a nakonec mi dobrou polovinu láhve vysála a uspokojivým mlaskáním a řečma jako že: "...hmm, takové vína mi kupuj..., ...kdes to schovával... " :-)Inu v Burgenlandu, ve východním Rakousku poblíž Neusidlerského jezera se v roce 1991 opravdu urodilo a víno nám chutnalo přímo znamenitě. Víno určitě svým původem i zaznamenanými smyslovými vjemy patřilo k vrcholům mého letošního vinného menu. Měl jsem sice z počátku trochu strach, jestli nepůjde o podobný "trik" jaký můžeme někdy potkat v Makru - půllitrovku plochého Eisweinu za 3 stovky, ale zdá se, že toto víno bylo to opravdové, musím ho hodnotit velmi vysoko (jen si myslím, že výběrová Pálava 2000 ze strachotínského PPS je ve vůni znatelně bohatší). O kvalitě tohoto rakouského výběru z cibéb nasvědčuje ostatně i jeho cena z roku 1997 :-). A ta mnou pětka za "ostatní služby" je kompromisem mezi vynikajícím poměrem (přes vyšší cenu) cena÷kvalita a dnešní praktickou nesehnatelností této lahůdky.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Sämling 88 x Bouvierův hrozenRočník: 1991Jakost: Trockenbeerenauslese (výběr z cibéb)Vinařská oblast: východní Rakousko - BurgenlandVinařská obec: Neusiedlersee - Neusiedlerské jezeroVýrobce: Kaisergarten Weinvertrieb GmbH, Neusiedl am See Vyrobeno pro: export do Německa, pro firmu Weinkellerei Soltererhof, Bingen am RheinEvidenční číslo jakosti: L-E 048 21 93Alkohol: 11 % obj.Teplota podávání: cca 8 - 9 °C Způsob odlepení etikety: láhev ponořit do horké vodyCena: 24,50,- DEM / 0,375 l - vinotéka v Německu, rok 1997