O Víně

09.04.2004 Petr Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 09.04.2004 00:00

Frankovka 2002 ledové víno - Neoklas a.s., Šardice

Není obvyklé, aby na trhu bylo nabízeno ledové víno z modrých hroznů. Jenže poslední ročníky úrodě opravdu přály a tak si můžete do svého archivu pořídit tuhle raritu - u výrobce je ještě skladem!

Ledové víno vzniká tak, že to vinař riskne a ty nejkvalitnější hrozny nechá ležet na vinici až do mrazů. Potom, pokud mu je nikdo nesní (srny), nebo nešlohne (kreténi lidi), nebo mu díky teplu a dešťům neshnije, je při teplotách minus 6° C nebo nižších sebere a hned je ještě zmrzlé lisuje. Mošt musí obsahovat minimálně 27° cukernatosti. Díky rozmarům přírody se něco podobného vinaři podaří třeba jednou za pět, nebo taky deset let. Je zřejmé, že ledová vína jsou specialitami zemí ze severních vinařských regionů - v Alžíru bude vinař těžko čekat na tři po sobě jdoucí dny s teplotami kolem -10° C… Nutno také dodat, že na mezinárodních výstavách naše, rakouské, nebo německé ledovky (Eisweine) suverénně sklízejí ta nejvyšší ocenění.

Hrozny tedy na poli zmrznou a zmrzne i voda v bobulích. Při lisování se pak do moštu nedostane tolik vody, jako kdyby byly hrozny lisovány za normálního stavu (= nezmrzlé). Vtip je tedy v tom, mít v moštu co nejméně vody a nechat ji zmrznout ještě v hroznech na vinici a pak se jí při lisování zbavit jako pevného ledu. Ve víně je pak vysoká koncentrace nejen cukrů, ale i kyselin a aromatických látek.
U modrých odrůd, které ovšem do „ledové cukernatosti“ dozrají ještě více vyjímečně než odrůdy bílé, může dojít i k tomu, že díky zmrzlým hroznům se při lisování do moštu dostane pouze minimum barviva, které je obsaženo ve slupkách. To je případ této Frankovky, jejíž víno by za normálního lisovaní bylo klasicky červené. Ledová Frankovka ze Šardic je víno nezvykle bledé, světlé barvy, máslově“ nažloutlé.
Je umístěno v mléčné láhvi o objemu 0,2 litru, opatřeno pěknou modrozlatou vinětou a visačkou s komentářem o ledových vínech ( který jsem Vám svými slovy podal).

Ledová vína patří k perlám našich archivů, necháváme je ležet v nejchladnějších koutech sklepa či chladícího boxu. Protože rozhodnutí jít do rizika výroby ledového vína je velké - nemusí to vyjít s počasím - a výtěžnost ze zmrzlých hroznů je malá, jsou ledová vína většinou hodně drahá a buď je použijeme jako dárky pro hodně vzácné přátele, nebo je pijeme vychlazené na 6-8° pouze při zvláštních příležitostech tak, aby nám vyjímečnost té chvíle ještě povznesly. Na otevření ledového vína se několik dní psychicky připravujeme a při vlastním tahání zátky z úzkého hrdla se nám jistě zase budou klepat ruce.

Odrůda: Frankovka
Ročník: 2002
Jakost: ledové víno
Cukernatost: sladké, zbytkový cukr 225g/l
Vinařská oblast: Mutěnická
Vinařská obec: Šardice
Viniční trať: Dubový - nicméně v ceníku je uvedeno Červenice
Výrobce: Neoklas a.s., Šardice
Číslo šarže: 25/02
Alkohol: 11,7 % obj.
Teplota podávání: 6 - 8° C
Cena: 485,60 Kč (u výrobce, březen 2004)

Spotřebitelská známka: nepřidělena

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
nehodnoceno nehodnoceno nehodnoceno nehodnoceno nehodnoceno

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 1887x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
Tomáš 28.12.2009 16:06:06