O Víně

12.11.2006 Petr Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 12.11.2006 00:00

Veltlínské červené rané 2006 odrůdové jakostní (Svatomartinské) - Vinné sklepy Valtice, a.s.

Letošní sklizeň ještě neskončila a už probíhaly debaty, jaký že byl ročník 2006. Osobně jsem se u vinařů setkal s pozitivním hodnocením, občas přecházejícím až do superlativů. Zima 2005/2006 skončila letos hodně pozdě a k vinicím byla poměrně krutá, ovšem dlouhý suchý a teplý podzim hroznům naopak prospěl. Nejlepším způsobem, jak zjistit kvalitu letošních vín, je tato vína ochutnat a to co nejdřív :-)

Proč vlastně pijeme nová vína na Svatého Martina? Jde o tradici pěstitelů vín, starou zhruba pět set let, tedy od časů, z nichž máme písemné zprávy. V porovnání s touto historií je psychóza kolem francouzského „božolé“ úplným kojencem, nicméně dobře marketingově zvládnutým. Jak vloni uvedly Vinařské-noviny.cz, pro lidi zaměstnané ve vinařství znamenal tento svátek den, kdy se hradil nájem, kdy vypršely pracovní smlouvy pro sezónní dělníky a učně a kdy se vinař vyrovnával se sběrači. V tento den vinaři nabízeli plody své sklizně a tradičně také ochutnávku mladého vína: ta se nazývala martinská, zatímco lahvování mladého vína zase martinování.

Ke svátku Sv. Martina neodmyslitelně patřila dobře vykrmená upečená - "Martinská husa", i když tento zvyk pochází hlavně ze Slovenska. Původ spojitosti mezi svatým Martinem a husou můžeme nalézt ve dvou legendách. Ta prvá praví, že husy svatého Martina při kázání tolik rušily, že nyní pykají na svatomartinském pekáči. Druhá legenda praví, že se svatý Martin před svou volbou biskupem ze skromnosti skrýval v husníku, ale husy ho svým kdákáním prozradily. Kdo měl někdy "možnost" strávit s husami nějaký čas, ten ví o co jde. Husy jsou totiž pánem dvorku, proženou a postaví do latě nejen kohouty, ale i kachny a větší krůty a tvrdě vyjedou i po kočce, středně velkých psech, kozách a nezastaví se ani před člověkem :-)

Letošní Svatomartinský magický okamžik dne 11.11. v 11:11 hod. většinou obchodníci dodrželi (až např. na Makro - zde se nová vína prodávala již od 8.11.2006) a v řadě vinoték a restaurací probíhalo křtění a především ochutnávání prvních letošních vín. Pod značkou „Svatomartinské“ se mohou prodávat pouze:

- vína bílá z odrůd Müller-Thurgau, nebo Veltlínské červené rané - má jít o vína příjemná, vyrovnaná a svěže ovocitá
- vína červená z odrůd Modrý Portugal, nebo Svatovavřinecké - zde má jít o vína hladká sametová, s vyrovnaným obsahem kyselin
- vína růžová z odrůd Modrý Portugal, nebo Svatovavřinecké - dobře pitelná, růžová ovocitá vína

Každý zmíněný typ může být vyráběn z uvedených odrůd - buď jako samostatné odrůdy, nebo jako cuvée z těchto odrůd. Proč byly zvoleny právě tyto odrůdy? Prostě proto, aby jejichž hrozny v potřebném čase dozrály, mohly být zpracovány a vína z nich k 11.11. mohla být vůbec připravena. Tato čerstvá vína nejsou určena pro další archivaci, měli bychom se potěšit z jejich svěžesti a dovádivé divokosti a vypít je tak zhruba do měsíce po lahvování.

Letošní Svatomartinská vína
Z původně přihlášených celkem 107 vín, udělila odborná komise (pod záštitou Vinařského fondu, majitele ochranné známky "Svatomartinské víno") právo tuto značku používat dohromady 92 vínům z 54 firem (bylo by zajímavé a super, kdyby se mi podařilo shromáždit etikety všech těchto vín :-) ...!) Dohromady bylo vyrobeno na 350.000 lahví. Těch 15 vzorků, které neprošly smyslovým hodnocením (šlo i o vína velkých a známých firem), má smůlu. Jako nejčastější důvody pro neudělení značky Svatomartinské víno byly uváděny tyto: nečisté a neharmonické tóny, myšina, varné tóny, oxidace, sirka apod.

Složení Svatomartinských vín 2006 je takovéto:
- Müller Thurgau - 38x
- Veltlínské červené rané - 8x
- Svatovavřinecké - 28x
- Modrý Portugal - 30x
- cuvée SV + MP - 3x

Procentuální poměr bílých značek k červeným má tak letos (možná trochu překvapivě) hodnotu 43 % ÷ 57 % ve prospěch vín červených.
Nejpilnějším "kanónem" se letos stala ZVOS Hustopeče, a.s., která má v nabídce 4 Svatomartinské značky: Müller-Thurgau, Veltlínské červené rané, Svatovavřinecké a Svatovavřinecké růžové. Tři Svatomartinská vína pak letos nabízí výrobci celkem 10 dalších výrobců, ostatní pak po dvou, či jednom.

xxx xxx xxx xxx

Letos jsem kromě několika burčáků různé kvality (už vím, kam příště nejezdit) ochutnal už i klidné víno. Byly to dva velmi vydařené portugaly od jednoho kamaráda-malovinaře z Kobylí, jeden s cukernatostí 22 °NM a jeden dokonce 23 °NM. Jako moje první "oficiální" letošní víno jsem se rozhodl ochutnat Veltlínské červené rané z valtických Vinných sklepů. "Večerka" je odrůda dozrávající již v první polovině září a hodí se tedy nejen na burčák, ale i k výrobě prvního vína. Jde o odrůdu s nejstaršími vinicemi v ČR (kolem 28 let), rozšířenou hlavně v mikulovské podoblasti.

Láhev valtického prvního vína roku 2006 má zcela jistě povedenější etiketu, než její o rok starší předchůdce. Motiv "Martina na koňovi" je zřetelně vidět, navíc je umístěn i na vrcholu záklopky, takže při otevírání vína není pochyb, co že to pijete :-). Korková zátka je krátká a jen z lepené drtě, tedy nic moc.

Barva vína je světlejší, jen slabě zlatavá. Víno je čiré, vypadá lehce a příjemně. Žádné bublinky, perlení, závoje apod.
Ve vůni a jejím čichání si nějakou dobu lebedím - je krásně ovocitá, sladce milá a svěží - bravo. Opět žádné rušivé tóny.
Chuťově se víno ve svém výrazu jeví méně výrazně, až poněkud slaběji - odrůda je známá nižšími kyselinkami a tak bývá používána do kupáží s víny jiných odrůd jako neutrální a zjemňující "hmota".
Jistou svou plochost však toto čerstvé víno vyrovnává poměrně slušným tělem, pocitovou sladkostí a celkově příjemným dojmem. Chvilkama mám dojem, že v něm cítím ozvěny burčáku, jeho jemných kvasničných kalů. Je důležité víno podávat chlazené, protože se stoupající teplotou se tato večerka posouvá do roviny nezajímavé nasládlé voděnky a to by bylo škoda. Nemůžu ale říct, že by mi snad víno nechutnalo, to ne. Pokud asi 70 % lidí v ČR pije vína v pultové ceně do 60,- Kč, bude jim tato svatomartinská večerka připadat jako skvělý kauf. Víno je nasládle čisté a do krku klouže samo. Je lehké a mladé, jeho popis na zadní etiketě souhlasí (ovšem já nemusím vzpomínat na svá mladá léta, neboť mladý stále ještě jsem - již několik desetiletí...)

Víno bych mohl bez obav doporučit. Já jsem jej koupil za poněkud vyšší cenu, ale bohužel jsem včera neměl jinou možnost a tak poměr cena : výkon hodnotím jen průměrně. Láhev jsme s manželkou vypili docela rychle :-), víno nám chutnalo a představa, že k němu přikusuju jemně smažená husí játra se zavařenou nasládlou hruškou je velmi přiléhavá :-) Víno hodnotím kladně, určitě ale nemá žádnou vypovídací schopnost o ročníku 2006. Odpověď na otázku z úvodu mého článku, jaká že budou letošní vína, nám přinese až čas.

PS - chtěl jsem být na Sv. Martina stylový a tak jsem šel v týdnu koupit husu. Včera jsem ji ráno rozmrazil a zjistil, že je to kachna! Nechápu, jak se mi ta sviňa jedna vnutila v obchodě do vozíku... Upekl jsem ji tedy s nádivkou (mrkev, celer, ořechy, koření a tak), ale k obědu jsem si k ní dal raději pivo a onu čerstvou "večerku" jsme si užili až navečer. Inu, nobody´s perfect.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Veltlínské červené rané
Ročník: 2006
Jakost: odrůdové jakostní
Kategorizace: Svatomartintské víno
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Mikulovská
Výrobce: Vinné sklepy Valtice, a.s.
Číslo šarže: 1/06
Alkohol: 11,5 % obj.
Rok lahvování: 2006 :-)
Doporučená archivace: nedoporučuje se
Teplota podávání: 8 - 12 °C
Způsob odlepení etikety: láhev ponořit do horké vody
Cena: 129,- Kč - vinotéka v Uherském Hradišti, 11.11.2006

Spotřebitelská známka: 6.00

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
6 5 7 7 5

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2092x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 16.12.2009 13:01:46