Svätovavrinecké 2005 akostné odrodové (odrůdové jakostní) - Vinohradníctvo Pavelka - Sobolič, s.r.o. Pezinok, Slovensko
Sehnat v ČR slovenská vína od malovinařů je skoro nemožné a tak jsem s velkou radostí přijal dárek v podobě láhve Svätovavrinecké 2005 akostné odrodové, které pochází z Malokarpatské vinařské oblasti.S vínem jsem dostal propagační katalog vinařství, ze kterého čerpám následující informace. Vinařství Pavelka - Sobolič obhospodařuje 50 ha vinic, na kterých pěstují bílé odrůdy Müller-Thurgau, Veltlínské zelené, Ryzlink vlašský, Ryzlink rýnský, Pálava, Rulandské šedé a Rulandské bílé. Z modrých je to Frankovka, Rulandské modré, Neronet a Cabernet Sauvignon. Je tedy malou záhadou, zda Svatovavřinecké nakupují. Třetina produkce se dostává ke spotřebitelům v podobě odrůdových vín a vín s přívlastkem. V roce 2000 na trh přibyla novinka, červené cuvée zrající v barikových sudech pod značkou "Paves". Na jeho výrobu se používá kupáž vín z odrůd Cabernet Sauvignon x Frankovka x Neronet. O rok později se pod stejným názvem vyrábí bílé barikové cuvée z odrůd Chardonnay x Ryzlink vlašský x Müller-Thurgau. Cena těchto cuvée se pohybuje kolem 400,- Sk. V roce 1999 byla zaregistrována ochranná známka Pavelka. Vína pod touto známkou prodávají na Slovensku již od roku 1995. Milan Pavelka a Milan Sobolič měli v této době za sebou léta zkušeností s pěstováním hroznů a výrobou vín v podmínkách družstevního hospodaření. Zájemci o ochutnávku vín mohou navštívit historické prostory starého sklepa z fary v centru Pezinku. V publikaci Slovenské vína od Vladimíra Hronského se dozvíte jaká ocenění toto vinařství získalo. Kromě medailí udělených na tradičních vinařských soutěžích v Prešově, Pezinku a Nitře, získali také stříbrnou medaili Vinovita v roce 1998 v chorvatském Záhřebu za Rulandské bílé 1996.Ještě než jsem se odhodlal otevřít láhev, napsal jsem do vinařství o více informací. K mé radosti přišla odpověď . Hrozny pochází z viniční tratě Stará Hora v Pezinku. Stáří révy vinné je slušných třicet let, což je vždy zárukou přirozené redukce hroznů. Použito bylo střední, rýnsko-hesenské vedení révy na břidličné půdě. Cukernatost hroznů dosáhla slušných 20,0 °NM, což by podle naší i slovenské legislativy zařazuje víno do jakosti kabinetního vína. Technologie výroby: nakvášení probíhalo v rototancích. Sklizeň proběhla 25. září 2005. Tolik vše a nyní se můžeme podívat na adjustáž a senzorické vlastnosti.Láhev typu Bordo má objem 0,75 l (zelené sklo) a je uzavřena plastovou zátkou délky 44 mm s firemním potiskem. Adjustáž je velmi průměrná, bohužel není nic, čím by vás upoutala v nepřeberných zástupech vín. Na zadní etiketě je kromě základní charakteristiky vína také podpis pana Pavelky, který ručí za kvalitu vína.Barva je rubínově červená, slabší intenzity, ale čistá a odrůdová. Vůně jemná a ovocitá v nástupu. Je ale nějak zastřená... Později v ní poznávám ještě jemný ořechový buket a višně.Chuť je na odrůdu Svatovavřinecké překvapivě kořenitá, ale s jednoduchým tělem. Že má papírově vysoký bezcukerný extrakt (27,2 g/l) mi vůbec nepřipadá. Naopak, mám pocit, že jde o průměrné, i když pitelné víno. Není to prostě žádné těžké víno "jižanského" typu, byť je v chuti určitá kořenitost a nádherná suchost. Po polknutí alkohol neruší, stejně jako třísla, jen kyselinky se mi zdají vyšší. To se ale může dalším zráním v láhvi vylepšit. Výrobce doporučuje archivaci v rozmezí 3 až 5 let. Toto Svatovavřinecké můžete podávat k tmavým masům a sýrům. Při popíjení se mi víno jeví jako průměrné a lehké, neprovokovalo ani neohromilo, prostě zlatý střed.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: SvätovavrineckéRočník: 2005Jakost: akostné odrodové (odrůdové jakostní)Zatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: MalokarpatskáVinařská podoblast: PezinokVinařská obec: PezinokViniční trať: Stará HoraVýrobce: Vinohradníctvo Pavelka - Sobolič, s.r.o. Pezinok, SlovenskoAlkohol: 12,5 % obj.Číslo šarže: L. 14Obsah zbytkového cukru: 1,5 g/lObsah kyselin: 5,2 g/lBezcukerný extrakt: 27,2 g/lCukernatost moštu: 20,0 °NMDatum sklizně: 25. 9. 2005Teplota podávání: 18 °C Teplota skladování: 9 - 10 °CDoporučená archivace: 3 - 5 letZpůsob odlepení etikety: láhev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby při teplotě 180 °CCena: dárek, webové stránky vinařství uvádí 180,- SK