O Víně

01.03.2004 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 01.03.2004 00:00

Laurot 2000 odrůdové jakostní (přírodní biovíno) - Vinselekt Michlovský a.s. Rakvice

Po delší době se opět podíváme na novošlechtění. Konkrétně se bude jednat o láhev Laurot 2000 přírodní biovíno. Odrůda Laurot vznikla mnohonásobným křížením: matka Merlot x S 13 666 (S xx xxx znamenají hybridy šlechtitele Seibela a číslo je pořadovým číslem semenáče, ze kterého je zřejmé, jaké množství práce vykonal) a otec je kříženec Frankovka x Svatovavřinecké. Odrůda má původ v České republice a vznikla ve spolupráci šlechtitelského kolektivu Vinselekt (dříve Resistant). Odrůda je právně chráněna, licenci vlastní Miloš Michlovský ze společnosti Vinselekt-šlechtitelská stanice vinařská. V současné době je odrůda v registračním řízení u ÚKZÚZ ve Znojmě a předpokládá se její zapsání do Státní odrůdové knihy v druhé polovině roku 2004.

Láhev typu Bordo má objem 0,75 l (zelené sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 38 mm s postikem výrobce. Barva je rubínově červená s fialovými odlesky. Vůně je jemná a přechází od lesních jahod, ostružin, borůvek až po černý rybíz, višně a třešně.

Chuť je středně dlouhá s tvrdším taninem a vyššími kyselinkami v dozvuku. Několik let zrání v láhvi změkčí třísloviny i kyselinky. Etiketa uvádí, že víno je vhodné k játrovým paštikám a výborně doprovází pikantní omeletu s hřiby a Parmezánem, stylově doplňuje srnčí medailónky na roštu a k měkkým ovčím sýrům jako je Brynza. Laurot má velmi dobrou šanci na úspěch, jde o plné víno s nádherně širokým buketem a velmi zajímavou chutí. V současné době se doprodává Laurot ročníku 2000, který postupně nahrazuje ročník 2001. Rozhodně toto víno vyzkoušejte!

Hodnocení jsem provedl 22. března 2007.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Laurot
Ročník: 2000
Jakost: přírodní jakostní
Kategorizace: biovíno
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Podluží
Vinařská obec: Břeclav
Viniční trať: Prostřední čtvrtky
Výrobce: Vinselekt Michlovský a.s. Rakvice
Číslo šarže: 2002-268-00/A
Alkohol: 11,7 % obj.
Teplota skladování: 10 - 12 °C
Teplota podávání: 16 - 18 °C
Doporučená archivace: 2-3 roky
Způsob odlepení etikety: láhev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby při teplotě 180 °C
Cena: 116,- Kč (přímo u výrobce v roce 2003)

Spotřebitelská známka: 7.40

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 7 7 7 8

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 1782x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
Tomáš 29.12.2009 18:31:08