O Víně

27.10.2006 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 27.10.2006 00:00

Chardonnay 2000 pozdní sběr - Vinařství Tetur Vladimír Velké Bílovice

Pamětníci portálu si možná vzpomenou na velmi starou recenzi Chardonnay 2000 pozdní sběr (barrique) od Vladimíra Tetura. Dnešní Chardonnay 2000 pozdní sběr je ze stejného ročníku, jakosti i viniční tratě jako uvedená recenze. Možná vás napadne, má vůbec cenu znovu o tomto víně psát? Ano má to cenu, ale nebudu předbíhat.

Předně, nejde o barik, ale o samotok, který má vždy nižší výlisnost. Napsal jsem Vladimíru Teturovi několik dotazů a poté ještě zavolal o doplňující informace. Zajímalo mne například, jaká byla výlisnost hroznů. Výlisnost u moštových odrůd podle něj bývá kolem 70 %, u tohoto samotoku se pohybovala kolem 40 %. Dále jsem se dozvěděl, že byla použitá reduktivní technologie výroby, řízené kvašení při nízké teplotě a středně odkalený mošt. Nemohl jsem zapomenout zmínit i výše uvedený barik, kterého bylo vyrobeno 3000 lahví a pokud si pan Tetur ještě dobře vzpomíná, zbylo mu asi 300 litrů, které namíchal do určité šarže normálního Chardonnay. Víno bylo lahvováno až v roce 2003, na webových stránkách je dokonce stále v nabídce a hrozny byly jak nakupované tak vlastní. Na etiketě je uvedena viniční trať Šmatláky, což podle nové legislativy odpovídá Zadní hoře. Stáří vinice je 9 let. Protože jsem v roce 2005 prošel vinice v okolí Velkých Bílovic v rámci putování po vinařských cyklostezkách, podoblast Velkopavlovická, níže přikládám dvě fotografie z této lokality.

Láhev typu Bordo má objem 0,75 l (hnědé sklo) je uzavřena lepeným korkem délky 40 mm s potiskem vinaře. Adjustáž patří k těm tradičním, líbí se mi a má jistý půvab.

Barva je zlatožlutá a jisrkná. Vůně je jemná, v nástupu s nádechem tropického ovoce. Ve vůni pozoruji určitou hořčinku a jablkovo-hruškové odstíny. Buket je mnohoslibný a široký.

Chuť je plná a středně dlouhá s kořenitým závěrem. V chuti je určitá minerálnost, toastování a extraktivní látky. Vše působí širokým dojmem, od medových tónů, až po kořenitost a tropické plody. Vůbec mi toto víno nepřipadá jako polosuché (6,0 g/l), kyselinky krásně vyrovnávají zvýšený zbytkový cukr, který se po letech zrání někam vytratil. Víno právě dosahuje vrcholu nebo se tak velmi brzy stane. Je sametově harmonické a hřejivé. Dodržujte při podávání správnou temperaci doporučenou výrobcem, která je na bílé víno nezvykle vyšší (12 - 14 °C).

Jedná se o velmi zajímavé Chardonnay, které mi chvílemi připomínalo výše zmíněný barik. Můžete ho podávat ke slavnostním příležitostem a výraznějším úpravám z drůbeže. Kdo má rád plná a hutná vína s extraktem, určitě vás nezklame. Je to nádherný samotok, který v mém žebříčku nasadil laťku hodně vysoko.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Chardonnay
Ročník: 2000
Jakost: pozdní sběr
Kategorizace: samotok
Zatřídění dle zbytkového cukru: polosuché
Vinařská oblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Velké Bílovice
Viniční trať: Šmatláky
Výrobce: Vladimír Tetur, Velké Bílovice 1277
Obsah zbytkového cukru: 6,0 g/l
Obsah kyselin: 5,9 g/l
Bezcukerný extrakt: 22,2 g/l
Datum sklizně: 15. 9. 2000
Cukernatost moštu: 23 °ČNM
Číslo šarže: 08
Evidenční číslo jakosti: 1552/07/00
Alkohol: 12,0 % obj.
Rok lahvování: 2003
Doporučená archivace: nedoporučuje se
Teplota podávání: 12 - 14 °C
Teplota skladování: 10 - 15 °C
Cena: 150,- Kč (přímo od výrobce srpen 2005)

Spotřebitelská známka: 7.60

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
7 8 8 8 7

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2428x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 16.12.2009 14:29:08