Rulandske šedé 1999 odrůdové jakostní - Tichý Richard Hodonín
Znovu jsem se odhodlal k "likvidaci" vín v mém archivu, které mají více jak pět let. Proto dnes padla volba na Rulandske šedé 1999 odrůdové jakostní od Richarda Tichého z Hodonína. První co mne napadlo bylo, že jsem toto víno měl otevřít mnohem dříve. Příliš šancí jsem mu proto nedával. Hrozny pochází z viniční trati Hastrmany (vysázen v roce 1986) a patří k nejstarším ze sdružení Bonus Eventus. Výhodou starých výsadeb je určitě jejich přirozená schopnost redukce a často dávají velmi kvalitní surovinu, takže uvidíme.Ještě než přistoupím vlastnímu vínu musím pochválit velmi rychlou a obsáhlou odpověď na mé dotazy. Odpověď od Richarda Tichého přikládám: Hrozny dosáhly cukernatosti výběr z hroznů (24 °NM), ale protože oficiálně jsem začal podnikat až v roce 2000, tak jsem neměl ověřeny hrozny a tudíž jsem ani nemohl zatřídit víno jako víno s přívlastkem.Láhev typu Bordo má objem 0,75 l (světle zelené sklo) a je opatřena lepeným korkem délky 42 mm. Adjustáž jsem již hodnotil v mnoha starších recenzích, takže přistoupím rovnou k vlastnímu vínu.Barva je zlatožlutá, výrazná a čistá. Vůně je intenzivní a přesně odpovídá uvedené charakteristice od Richarda Tichého: bylinno-kořenitá. Já ještě doplním, že jsem také objevil medovo-květinové odstíny. Stařinka se ve vůni objevuje velmi slabě, rozhodně není dominantní a nepřebíjí původní vlastnosti vína.Chuť je nádherně harmonická a sametově jemná se středně dlouhým dozvukem. Jsou zde opět kořenité a medové odstíny. Stařinka se v chuti projevuje více než ve vůni, vše ale nádherně ladí jako celek. Velmi povedené víno, hutné a plné. Vše sedí a chutná harmonicky, nic zde netrčí nad ostatními chuťovými složkami. Dobrou kondici vína mi později Richard Tichý vysvětlil do telefonu tak, že víno mělo vysoký extrakt a nebylo před lahvováním ani čeřeno a filtrováno. Za zajímavé považuji také skutečnost, že i když jde o polosuché víno působí suchým dojmem. Opět přináším vysvětlení vinaře: Cukr nějak během času slehnul a senzoricky působilo víno suchým dojmem. Pokud se ještě pamatuju zbytkový cukr nebyl primárně účelem, ale tak nějak vyplynul z ostřejšího odkalení moštu, nižší teploty při kvašení a vyšší cukernatosti moštu. Víno bylo lahvováno až s víny ročníku 2000, tj. na podzim roku 2001 (rok leželo v sudech a pak další rok v demižonech).Shrnuto a sečteno - dnešní víno mne překvapilo svou dobrou kondicí a utvrdilo mne v přesvědčení, že archivovatelnost vína je hodně složitý, ale velmi zajímavý problém. Asi nejdůležitějším hlediskem je potenciál každého vína a skladovací podmínky. Máte jiné zkušenosti? Pak neváhejte a pište do chatu!
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Rulandské šedéRočník: 1999Jakost: odrůdové jakostníZatřídění podle zbytkového cukru: polosuchéVinařská oblast: PodlužíVinařská obec: HruškyViniční trať: HastrmanyCukernatost moštu: 24 ºNMObsah zbytkového cukru: 10,2 g/lObsah kyselin: 6,9 g/lBezcukerný extrakt: 25,1 g/lVýrobce: Ing. Richard Tichý, Očovská 3, HodonínČíslo šarže: 01/99Alkohol: 12,35 % obj.Způsob odlepení etikety: láhev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby při teplotě 180 °CCena: 95,- Kč (přímo od vinaře v srpnu 2004)