O Víně

27.01.2004 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 27.01.2004 00:00

Malverina 1999 odrůdové jakostní (přírodní biovíno) - Vinselekt Michlovský a.s. Rakvice

Kromě běžných odrůd se můžete stále častěji setkat i s dalšími pozoruhodnými názvy, které se k nám dostávají ze zahraničí nebo jde o novošlechtění a křížení. Vzpomenu jen ty nejčastější: Lena, Veritas, Hibernal, Savilon, Cabernet Moravia, Malverina a další. Podobně je tomu i v případě láhve Malverina 1999 přírodní biovíno. Co si můžeme pod pojmem biovíno představit? Hrozny jsou pěstovány systémem ekologického zemědělství a zpracovány metodou řízeného kvašení. Odrůda Malverina pochází z odrůdy Seibel 13666 x Merlot x Svatovavřinecké 12375 x Veltlínské červené rané. Je to experimentální interspecifická odrůda vyšlechtěná kolektivem šlechtitelů: František Mádl, Miloš Michlovský, prof. Vilém Kraus, Vlastimil Petřina a Lubomír Glos. Do Státní odrůdové knihy byla zapsána v roce 2001 a u nás není zatím výrazně rozšířena. V České republice je odrůda zastupována firmou Vinselekt - Michlovský Rakvice a je právně chráněna.

Lahev typu Bordo má objem 0,75 l (zelené sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 38 mm s potiskem vinařství. Barva vína je citrónově žlutá se zlatou jiskrou. Vůně je jemná, medová a květnatá. Chuť je středně dlouhá s příjemným kořenitým dozvukem a jemnými kyselinkami. Tuto Malverinu můžete podávat k zeleninovým salátům, jemným bílým masům, telecímu, vepřovému a sýrům s bílou plísní. V současné době můžete někde najít Malverinu tohoto ročníku, ale většinou se prodává ročník 2000 a 2001. Malverina bude zajímat především milovníky aromatických kořenitých vín a samozřejmě zastánce ekologického zemědělství.

Hodnocení jsem provedl 11. února 2007.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Malverina
Ročník: 1999
Jakost: přírodní jakostní
Kategorizace: biovíno
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Mikulovská
Vinařská obec: Perná
Viniční trať: Purmice
Výrobce: Vinselekt Michlovský a.s. Rakvice
Číslo šarže: 2001 246-99/A
Alkohol: 11,9 % obj.
Teplota skladování: 9 - 11 °C
Teplota podávání: 11 - 13 °C
Doporučená archivace: 2-3 roky
Způsob odlepení etikety: láhev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby při teplotě 180 °C
Cena: 79,- Kč (Globus v roce 2002)

Spotřebitelská známka: 6.60

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 8 6 5 6

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2112x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 02.01.2010 14:37:10