Tramín červený 2003 akostné odrodové (odrůdové jakostní) - J. & J. Ostrožovič, Veľká Tŕňa, Slovensko
V dnešní ranní Anaxienové reportáži o návštěvě slovenského vinařství J. & J. Ostrožovič, jste se mohli dozvědět řadu zajímavých informací, včetně jeho dojmů z degustovaných vzorků. Nedozvěděli jsme se ale nic o víně Tramín červený 2003 odrůdové jakostní, které mi z vinařství dovezl. Využívám proto jeho prezentu a podrobuji víno naší standardní recenzi.Ještě než se pustím do vlastního vína uvedu základní informaci od Anaxiena, který mi napsal: Je to prý jediný tramín, který byl v tokajské oblasti pěstovaný, ale vše bylo postupně vyklučeno a nahrazeno typickými odrůdami. Takže máš jediný tokajský tramín, toť vše co o tom vím... Neváhal jsem o poslal dotaz o analytické hodnoty a další informace. K mé radosti jsem obdržel odpověď velmi brzy a proto do recenze vložím na příslušné místa získané informace.Originální láhev má objem 0,5 l (čiré sklo) a je opatřena plastovou zátkou délky 44 mm s firemním potiskem. Adjustáž je velmi zvláštní. Okamžitě mne upoutá vysoká a štíhlá půllitrová láhev z čirého skla, přes které můžete sledovat zajímavé odlesky vína. Čirá záklopka prozrazuje velmi dlouhou plastovou zátku. Přední etiketa s bílo-hnědým pozadím podává všechny základní informace o jakosti, odrůdě a ročníku. Musím spravedlivě uznat, že adjustáž má něco do sebe a líbí se mi. Už jen výška láhve na sebe upoutá dostatečnou pozornost.Barva je světle zlatožlutá s šedo-oranžovými odlesky. Vůně je výrazná, od tradičních tramínových vlastností (jemná vůně růží) přechází do kořenitých odstínů.Ve středně dlouhém dozvuku se v chuti projevují kořenité odstíny s příjemnou kyselinkou. Znovu a znovu se přesvědčuji, že tento tramín má zajímavé kyselinky. O vysoké cukernatosti hroznů (21 °NM) není pochyb, jak potvrzuje informace přímo z vinařství. Webové stránky podávají všemožné informace o vínech, ale bohužel o tomto tramínu se vůbec nezmiňují.Po polknutí mám v ústech pocit, že víno v závěru poněkud drhne. Vůbec celkový projev tohoto tramínu je zvláštní, tvrdý a výrazný. Netvrdím že se jedná o nějakou chybu, podle mne jde o velmi zvláštní projev. Určitě se svým způsobem jedná o provokativní víno s charakterem. Možná obdivujete tramíny podbízivé, mazlivé a dostatečně jemné, tento má zcela odlišné charisma. Nicméně musím konstatovat, že chuť pokulhává za velmi zvláštní vůní a barvou.Výrobce doporučuje tento tramín podávat k sýrům, bez přesnějšího určení. Nevím jak je to z dostupností tohoto vína na Slovensku a především u nás, ale pokud na něj někde narazíte, zkuste ho! Můžete konfrontovat jeho senzorické vlastnosti s našimi tramíny, které jsou v některých ukazatelích odlišné.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Tramín červenýRočník: 2003Jakost: akostné odrodové (odrůdové jakostní)Zatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: VýchodoslovenskáVinařská obec: BaraViniční trať: PilisVýrobce: J. & J. Ostrožovič, Veľká Tŕňa, SlovenskoČíslo šarže: L34Datum plnění: 14. 2. 2006Alkohol: 12,5 % obj.Obsah zbytkového cukru: 3,3 g/lObsah kyselin: 5,9 g/lBezcukerný extrakt: 17,8 g/lCukernatost hroznů: 21 °NMTeplota skladování: 10 - 12 °CDoporučená archivace: do 5 letCena: dárek - Anaxiene díky!