O Víně

14.09.2006 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 14.09.2006 00:00

Sauvignon 2004 pozdní sběr - Vinařství Zaječí s.r.o.

Kolem Vinařství Zaječí se na našem portále vedlo již několik diskuzí. Namátkou připomenu reportáž z degustace Vinařství Zaječí s.r.o. či Polemika k Vinařství Zaječí s.r.o. Osobně se setkávám s víny z Vinařství Zaječí poprvé a jsem docela rád, že si mohu udělat vlastní obrázek o kvalitě. Jistě, půjde zatím o jedno jediné víno a v takovém případě vždy hrozí, že při prvním zklamání získám určitý odstup k těmto vínům, ale nechci předbíhat.

Ještě než Tesco převzalo hypermarkety Carrefour, jsem koupil Sauvignon 2004 pozdní sběr, které se zde spolu s několika dalšími přívlastky ze Zaječí daly velmi pohodlně nakoupit. Ze všech lahví jsem si vybral právě Sauvignon, něco mi stále říkalo, že získal nějaké ocenění, jak jsem ale doma zjistil, je to všechno jinak, ale o tom všem později. Z informací od výrobce jsem se dozvěděl, že víno bylo vyrobeno reduktivním řízeným kvašením.

Láhev typu Bordo sissi má objem 0,75 l (khaki) a je uzavřena lepeným korkem délky 44 mm s firemním potiskem. Jedná se o typickou adjustáž, kdy čirá záklopka s iniciály „RŽ víno“ (rozuměj Rostislav Žďárský ředitel společnosti) se zlatotiskem a vícedílnou etiketou je mezi vínomilci velmi známá a také oblíbená. Použitý styl písma a nepravidelné ohraničení etikety působí staromilsky, na což ale mnoho lidí rádo slyší. Ostatně, v naší lednové anketě ETIKETA ROKU 2005 se umístila na 17. až 19. místě. Zpět ale k dnešní adjustáži, která má všechny povinné i doplňující údaje. Nic proti ní nemám, ale neoslovuje mne a nechává mne chladným. Jak jsme již mnohokrát s kolegy uváděli, hodnocení adjustáže, ostatních služeb a vůbec senzorických vlastností je vždy věc subjektivního pocitu.

Barva je světle zlatožlutá a jiskrná. Vůně jemná s ovocitými odstíny jako je angrešt, žlutý meloun a bezinkový květ. Jsou zde také stopy po listu černého bezu. Vůně je slibná a již se těším na první doušek. O vyzrálosti hroznů není pochyb, víno vypadá docela hustě.

V nástupu odpovídá chuť vlastnostem popsaným u vůně. Jsou zde opět stopy černého bezu a angreštu, ale velmi dobrý dojem kazí agresivní kyselinka. Vracím se proto zpět na tvrdou zem... Již jsem se pomalu začal rozplývat, že po dlouhé době mám před sebou Sauvignon s nádhernými ovocitými tóny, ale ouha. Je možné, že se časem kyselinka zakulatí a zarovná. Faktem ovšem je, že postupným popíjením jsem si na tento projev zvykl a víno mi chutnalo stále více :-)

Musím pochválit velmi rychlou odpověď na moje dotazy. Horší je už to s aktuálností webových stránek. Je zde sice možnost stáhnout si aktuální kompletní ceník, který je logicky rozdělený podle prodejních kolekcí, ale již se nedozvíte nic o původu hroznů, protože chybí uvedení vinařské obce a viniční tratě. U malovinaře by mi to ani tak nevadilo, ale u větších firem, které vyrábějí odrůdová a přívlastková vína z různých poloh je potom obtížné se dopátrat, které že to víno skutečně získalo nějaké ocenění a odkud je? Právě v tomto případě se dozvíte, že Sauvignon 2004 pozdní sběr získal Bronzovou medaili Muvina Prešov 2005, Stříbrnou medaili Vinoforum 2005 a je také zařazen do Národního salonu vín. Skutečnost je ovšem jiná, uvedená ocenění je platí pro Sauvignon z Pavlova (trať Sahara), takže pozor na to!

Nebýt výše uvedeného problému s kyselinkou, považoval bych tento Sauvignon za nadprůměrný a velmi zajímavý. Pokud budete mít dostatek odvahy a zkusíte ho na pět let archivovat, možná se dočkáte příjemného překvapení. Ostatně, výrobce doporučuje archivaci po dobu 3 až 5 let. Pokud jsem v úvodu vyjádřil určité obavy, tak musím spravedlivě poznamenat, že dnešní Sauvignon stál za to, i přes výtku s kyselinkou. Můžete ho podávat k předkrmům s výraznou chutí, k rybám s pikantní úpravou a k drůbeži. Tento Sauvignon je rovněž vhodný k sýrům např. Gouda, čerstvým ovčím sýrům a nebo k dezertům.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Sauvignon
Ročník: 2004
Jakost: pozdní sběr
Obsah zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Moravská
Vinařská podoblast: Mikulovská
Vinařská obec: Dolní Věstonice
Viniční trať: Pod Pálavou
Výrobce: Vinařství Zaječí s.r.o., U Vily 463, 691 05 Zaječí
Číslo šarže: 04015
Alkohol: 12,0 % obj.
Obsah zbytkového cukru: 1,9 g/l
Obsah kyselin: 8,6 g/l
Bezcukerný extrakt: 19,2 g/l
Cukernatost moštu: 21,5 °NM
Doporučená archivace: 3 - 5 let
Teplota skladování: 8 - 10 °C
Teplota podávání: 10 - 12 °C
Cena: 141,30 Kč (Carrefour březen 2006)

Spotřebitelská známka: 7.20

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
7 7 9 5 8

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2224x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 18.12.2009 08:58:52