O Víně

24.08.2006 J.Č. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 24.08.2006 00:00

Syrah 2002 selské - J. Boutari & Son S.A. Thessaloniki, Řecko

K odrůdě Syrah se toho dozvíte poměrně dost i v encyklopedii zde na našem portále, takže v této recenzi se nebudu opakovat. Pouze bych doplnil, že její jméno sice pochází od města Chiraz v Íránu, kde se vinařství datuje do doby 5.000 let př.n.l., ale geneticky tato odrůda vznikla ve Francii, konkrétně severní části údolí Rhôny, křížením odrůd Dureza a Mondeuse Blance. A v této oblasti také tvoří základ špičkových vín Hermitage a ostatně je i základem pro Châteauneuf-du-Pape. Dnes se dostává na výsluní především díky Austrálii a USA, kde dává nádherná vína. Dnešní kousek bude ovšem ze země tradiční, Řecka.

Firma Boutari, od které víno pochází, vznikla již v roce 1879. Nyní firma víno nejen pěstuje a vyrábí, ale do Řecka dováží mnoho slavných značek například z Francie. Firma vyrábí celou škálu vín, od základních stolních záležitostí až po kvalitní kousky z výběrových hroznů školené v bariku. Vína sbírají i mnohá mezinárodní ocenění a jedním z důvodů, proč tomu tak je, se nazývá „moderní vína“. Jiný popis by mohl znít „vína bodově dobře hodnocená v amerických časopisech.“ Myslím, že to mluví za vše. Vkus Roberta Parkera a dalších je znám a pokud do vašeho vkusu nespadají technologicky skvěle zpracovaná barikovaná vína, pak vyšší třídu Boutari asi neoceníte. Nejen běžný americký konzument ano. Ostatně (nejen) toto téma krásně propírá moc povedený dokument (ve stylu Moorových Bowling for Columbine či 9/11) Jonathana Nossitera s názvem Mondovino. Vřele doporučuji shlédnout, možná vás připraví o několik (mnoho) iluzí.

Syrah Boutari, zatříděn jako regionální víno oblasti Imathia (součást Makedonie), vyrostl v typicky středozemním počasí. Hotové víno si poleželo 12 měsíců v sudu o objemu 500 l z limousinského dubu a následně ještě zhruba 2 - 4 měsíce na lahvi, než bylo vypuštěno na trh. Tento kousek navíc dostal dalších několik let prostoru ke zrání.

Ambaláž je spíše průměrná. Vyšší zelená bordó láhev se světle fialovou („kinky pinky“) plastovou záklopkou, nevýraznou přední vinětou a ještě nevýraznější zadní. Krom odrůdy, ročníku a množství alkoholu je vše ostatní řecky a tedy nesrozumitelně (což zase tolik nevadí, naše vína také nejsou s překladem). Papírová doplňující přelepka dovozce toho moc navíc nenapoví. Korek je plný, délky 45mm s potiskem. Naštěstí se dá poměrně dost informací najít bez problémů, jak na webu výrobce, tak i dovozce.

Barva je dokonale čirá vysoká červená, okraj přechází do nazrále oranžové. Ve skleničce dělá krásné mosty a pomalu stéká. Víno silně barví zuby (nebo cokoliv, kam omylem ukápne).

Vůně je hodně ovocná, vyzrálá, projevuje se alkohol (tipoval bych více než 12,5 %), znát je ležení v sudu. Objevují se živočišné tóny a překvapivě vůně obvyklá spíš u vín bílých, med.

Chuť je středně plná, stále ještě živá s pěknou tříslovinou a potenciálem pro nějaký ten další rok, projevuje se znatelně živočišně. Je dostatečně jemná i výrazná, sud se mísí s ovocností plnou sluníčka z vyzrálých hroznů. Dochuť je středně dlouhá, spíše jednodušší. Víno se pije příjemně klidně celý večer.

Tento syrah je výborně připravené víno, které možná nemá nějaký zvláštní „náboj“, ale rozhodně se dobře pije a vzhledem ke kvalitě má i odpovídající cenu. Jako doprovod pečeného masa (nějakého letního grilování) určitě poslouží skvěle.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Syrah
Ročník: 2002
Jakost: τοπικος οινος (topikos oinos) = selské víno
Zbytkový cukr: suché
Vinařská oblast: Imathia, severní Řecko
Výrobce: J.Boutari & Son S.A., Thessaloniki, Řecko
Alkohol: 12,5 % obj.
Teplota podávání: 16 - 18 °C
Cena: okolo 300,- Kč

Spotřebitelská známka: 7.00

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
5 9 7 7 7

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2177x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 11.06.2011 18:36:35