Cabernet Mitos 2001 Qualitatswein bestimmter Anbaugebiete (QbA) - Weingut Breth, Alsheim, Německo
Když jsem před pár měsíci dostal láhev Cabernet Mitos 2001 Qualitatswein bestimmter Anbaugebiete (QbA), ihned mne přepadly myšlenky, jaké jsem popsal v aktualitě. Nejprve jsem si říkal, že půjde o nějakou řeckou odrůdu či synonymum pro Cabernet Sauvignon. Při hledání informací na Internetu jsem zjistil, že se nejedná o žádnou z uvedených variant, ale o další německé novošlechtění. Z velmi detailních stránek přebírám následující informace o této nové odrůdě.Odrůda byla vyšlechtěna v roce 1970 ve Šlechtitelské stanici vinařské ve Weinsbergu křížením odrůdy Bl. Limberger x Cabernet Sauvignon. V Německu má velmi malé výsadby a zastoupení ve vinicích je proto mizivé. Vyžaduje vysoké vedení nad zemí. Bobule jsou velmi malé. Slupky a výhonek je velmi vysoký oproti jiným odrůdám. Zralost je velmi pozdní a přináší nejlepší hrozny na podzim po zaschnutí, kdy mají výbornou koncentraci. Cukernatost hroznů bývá středně vysoká, ale vyšší než např. u Lembergeru. Vína bývají silně zbarvená do modro-červena a mají velmi silný extrakt i chuť. Víno má dobrou strukturu a bývá mimořádně osobé a plné. Bezcukerný extrakt bývá často přes 30 g/l. Při správném výběru se doporučuje víno nechat zrát v bariku. Při zrání dostává víno podobu odrůdy Cabernet Sauvignon. Odrůda se také používá do kupáží pro zabarvení a je málo odolná proti plísním. Doporučení k pokrmům: k červeným masům a sýrům s bílou nebo modrou plísní.Láhev typu Bordo sissi má objem 0,75 l (hnědé sklo) a je uzavřena kvalitním archivním korkem délky 45 mm s potiskem výrobce. Chybí záklopka, která je nahrazena pečetí. Adjustáž je průměrná a sází na historický motiv starého rukopisu, který je použitý na pozadí etikety. Kromě kontaktních údajů o výrobci se o původu hroznů moc nedozvíme.Barva je intenzivní, višňově červená a s rubínovými okraji. Vůně je hluboká a široká zároveň, v nástupu jsou kořenité a pražené tóny, které doplňuje vůně kůže a spoceného koně. Po hodinovém rozdýchání objevuji ve vůni lesní ovoce a černý jeřáb. Už v buketu jsou náznaky, že dnes před sebou nemám žádný malý kalibr.Chuť je středně dlouhá, třísloviny tak akorát, dávají o sobě vědět, struktura a tělo jsou patrné. Kyselinky jsou vyšší a v pomyslném boji mají navrh nad přírodním cukrem. O dobrém extraktu není pochyb, přesně jak naznačují jeho papírové předpoklady výše. V chuti jsou ovocité odstíny, které u vůně byly v počátku potlačeny, ale později se vynořily. Cabernet Mitos mi vzdáleně připomíná Neronet, ve kterém se také mísí řada vůní a chutí, vždy záleží na stavu vyzrálosti hroznů a stupeň zralosti láhve. Připomíná také velmi silné kupáže Cabernetu Sauvignon a Merlotu z Nového světa, kde je výrazná kořenitost a šíře chuťových vlastností. Díky vysokému extraktu by mohlo být také zajímavé v bariku.Pokud někde na Cabernet Mitos narazíte klidně ho vyzkoušejte, možná vás zaujme jako mne. Je to robustní a plné víno, které doporučuji podávat k specialitám na grilu a k výrazným úpravám hovězího masa. Můžete ho také podávat k sýrům jak je doporučeno výše.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Cabernet MitosRočník: 2001Jakost: Qualitatswein bestimmter Anbaugebiete (QbA)Obsah zbytkového cukru: trocken (suché)Vinařská oblast: RheinhessenVýrobce: Weingut Breth, Alsheim, NěmeckoTeplota podávání: 16 - 18 °CAlkohol: 12,0 % obj.Cena: dárek