O Víně

03.07.2006 p.j. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 03.07.2006 00:00

Pinot blanc 2003 výběr z hroznů - Vinařství Reisten s.r.o. Valtice

Když jsem se poprvé setkal s víny od Reistenu na ochutnávkách a Víno&Destiláty před dvěma lety, byl bych schopen přísahat, že jsou to nejlepší zdejší vína. Ta čistota, průzračnost po všech stránkách, ten ohromný potenciál, že se bukety a harmonie zráním ještě posunou k nevídaným výškám... Uhranul mi i příběh vzniku tohoto vinařství i instituce zvané Salón vín, pěkně popsaný v knize „50dnů s vinaři“, s úžasem jsem zíral i na u nás nevídanou hru s různými styly ryzlinků ročníku 2003 (bylo vyrobeno několik ryzlinků, à la německé, rakouské, alsaské). Nejvíc v extázi jsem ovšem byl z Pinot blanc 2003, zejména z pozdního sběru ze Staré hory. Ovšem tato vína sehnat nebylo úplně jednoduché. Sice už jsem v Praze našel vinotéky, které Reisten prodávají, ale ani náhodou v úplném sortimentu. Vždy jen čtyři pět vín, marná byla i snaha je uprosit, aby mi, až zas k nim pojedou pro zboží, dovezli jednotlivé lahve. O něco úspěšnější byl telefonický kontakt přímo se zástupci vinařství. Ochotně přislíbili, že až pojedou do Prahy, tak mi těch pár lahví hodí. Dokonce přistoupili i na dobrodružné, téměř špionážně komplikované předávání v automobilu zaparkovaném přímo před vchodem do Národního divadla. Už jsem pak neměl to srdce protestovat, že jsem chtěl pozdní sběr ze Staré hory a ne výběr z Dražic. Mávl jsem nad tím rukou a dál sháněl pozdní sběr. Dodnes ho nemám, stejně jako jsem dosud nezkompletoval úplně sbírku těch pověstných ryzlinků 2003, na druhou stranu nemám být líný nastartovat auto a vyrazit na Moravu. Z výběru jsem tentokrát otevřel první láhev.

Vinice: Detaily jsem nikde nenašel, zdá se, že nepůjde o některou z vinic ve vlastnictví Reistenu. Jevišovka je asi patnáct kilometrů na západ od Mikulova a dle mapy to vypadá, že všechny tři zdejší trati (Stará hora, Dražice i Rebry) jsou u sebe nad silnicí 414 mezi Hrušovany a Drnholcem. Expozice tudíž jihovýchodní, docela slušná svažitost.

Technolgie: Důkladným popisem techologie bych popsal celou stránku. Pro zájemce velmi doporučuji příslušnou sekci na webu www.reisten.net. Zde jen heslovitě: Nízký výnos kolem 1,2 kg/hlavu, šetrný ruční selektivní sběr, opatrné lisování celých hroznů nebo nepomletých bobulí, odkalení, čisté kvasniční kultury, hodně reduktivní způsob řízeného kvašení při teplotách do 15° C v nerezu, delší ležení před prvním i druhým stáčením. Lahvuje se vždy jen jedna celá partie naráz.

Adjustáž: Jedna z nejpěknějších na našem trhu. Uměřený elegantní styl, plně vystihující charakter jejich vín. Černá záklopka na hnědozelené bordó lahvi, etiketa v ladné kombinaci zlaté, zelené a nažloutlé. Navíc s popisem vína, datumem sklizně, cukernatostí a množstvím analytických hodnot, v kterých chybí snad jen extrakt. Čtyři a půl centimetru dlouhá zátka typu plátek-drť-plátek je špičkové kvality a navíc potištěná kromě znaku nápisy, na které jsme zvyklí spíš u cizokrajné produkce: „ESTATE BOTTLED. PRODUCT OF CZECH REPUBLIC“

Barva: jasně žlutá, ukázkové co do intenzity, odstínu, a hlavně čistoty. Doslova drahokamová čirost - etalon. Ani zrnko nějaké sedliny nebo vinného kamene.

Vůně: trochu jakoby vanilka a hruška, ale nejsilněji nazrálá vůně přezrálých žlutých plodů, kterým se říká špendlíky. A med. Po rozdýchání hodně typická máslovinka, ale i alkohol o sobě dává vědět.

Chuť: cukřík je znát hodně, řada fandů polosladkosti poskočí radostí. Asi nebylo lehké pro toto víno nalézt potřebnou harmonii: alkoholu už začíná být příliš, o slovo se hlásí hlavně v nahořklém závěru (jako ty šlupky přezrálých špendlíků), nechat tam víc zbytkového cukru při tak nízkém obsahu kyselin by ale zřejmě též nebylo řešení.

Decentní víno, čisté ve vůni i chuti, možná nebýt hořčinky a alkoholu, bylo by až příliš nudně hladké. Neublíží mu ani zvyšující se teplota. Zvláštní, že ačkoliv je čistota a jednoduchost na úkor bohatosti a komplexnosti, stejně se i přes půlku lahve pořád přistihuji, že k vínu neustále přičichávám, válím ho po patře. Jako bych se kochal přitažlivou (ne)harmonií. V prázdné sklence se pak vyvíjejí velmi zajímavě ušlechtile nazrálá aromata. Kdybych bral vážně analytické hodnoty, toto víno bych asi do archivu vůbec neukládal. Možná je to proti veškeré logice, ale druhou láhev nenačnu dříve než zase za rok, za dva. I když bylo možná nejsympatičtější tehdy jako mladé s tou reduktivní našláplou střelněprachovou vůní, stále mne toto víno zajímá.

Ještě si neodpustím dovětek. Na letošních Víno&destiláty jsem se samozřejmě hrnul ke stánku zvědavý na 2005ky. Přes tradičně skelné pohledy na druhé straně pultu, které mne jakoby šacovaly na neznámou otravnou hnídu, která hodlá všechno vypít a ještě si jak blázen píše milión poznámek, jsem ochutnal vše, co se dalo. Tentokrát jsem ale v jásot nepropukl. Buďto jsem se od té doby změnil já nebo ta vína. To, co mi před dvěma lety přišlo jako nebesky průzračné, mi tentokrát připadalo nudně fádní, jakoby jen technologicky vyumělkované a příliš jednoduché. Spíš než lámání holí to ve mne vyvolalo jen další zájem - vždyť ta nová vína vlastně ještě nejsou nalahvovaná. Určitě od nich nějakou nulapětku zakoupím, no a uvidíme. Pokud dopadne alespoň jako tento pinot, zklamaný rozhodně nebudu.

Ostaní: Musím strhnout bod za dostupnost. I když jsem nejnověji zjistil, že lze objednávat přes e-shop, přeci jen to není ta svoboda jít a ještě ten den koupit láhev nějaké narychlo objednané návštěvě. Ovšem s radostí mohu doporučit skvostné internetové stránky www.reisten.net. Neuvěřitelně dobré fotografie a vyčerpávající informace. Otázkou je cena vína. Strhnu tedy jeden bod. Nemyslím si, že je předražené, dal bych za něj ty peníze znovu, ale na druhou stranu plný počet bodů by vyhrálo kdyby bylo třeba jen za 180,- Kč.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Pinot blanc (Rulandské bílé)
Ročník: 2003
Jakost: výběr z hroznů
Zbytkový cukr: polosladké
Vinařská oblast: Mikulovská
Vinařská obec: Jevišovka
Viniční trať: Dražice
Výrobce: Vinařství Reisten s.r.o. Valtice
Číslo partie: 032003 (6300 lahví)
Evidenční číslo jakosti: 24A1-04/01172
Alkohol: 14,4 % obj.
Zbytkový cukr: 13,6 g/l
Kyseliny: 4,7 g/l
Datum sklizně: 14. října 2003
Cukernatost moštu: 25,0 °ČNM
Ocenění: Zlatá medaile Salon vín ČR 2004/2005, Víno&destiláty 2005, 3. místo Vinex 2005
Cena: 260,- Kč (přímo od výrobce, i přes e-shop)

Spotřebitelská známka: 9.00

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
10 10 9 8 8

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2131x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 20.12.2009 10:12:31