O Víně

09.01.2004 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 09.01.2004 00:00

Rulandské bílé 1997 pozdní sběr - Neoklas a.s. Šardice

Neoklas Šardice obhospodařuje na 125 ha vinic a vlastní dalších 10 ha mladých výsadeb. Rulandské bílé zde zaujímá v odrůdách pro bílá vína až páté místo s 7,4 ha po Veltlínském zeleném, Mülleru-Thurgau, Muškátu moravském a Ryzlinku vlašském. Odrůdová skladba je široká a výsledná vína jsou velice zajímavá, jak dokazuje i láhev Rulandské bílé 1997 pozdní sběr, které získalo Zlatý diplom Grand Prix Vinex 1999 a patří do vybrané skupiny TOP77 moravských vín 1999/2000.

Lahev typu Bordo má objem 0,75 l (zelené sklo) a je uzavřena plným korkem délky 38 mm s potiskem výrobce, odrůdou, ročníkem a jakostí. Barva je citrónově žlutá s nádhernou jiskrou. Vůně je extraktivní s vyšší kyselinkou a najdete zde tóny květinové, máselné, vanilkové až po med a chlebovinu, která je typická pro starší a vyzrálé ročníky. Chuť je dlouhá a plná, cítíte jemnou máslovou příchuť. Ležením několik let v láhvi získalo na kvalitě a pravděpodobně dosahuje svůj vrchol. Skutečně jde o výjimečné víno a obě ocenění jsou uděleny právem. Víno je vhodné k mírným úpravám vepřového a hovězího masa, měkkým sýrům s bílou plísní, drůbeži a rybím pokrmům. Zralé víno, což je tento případ, můžete podávat k bažantovi a divočině. Za pozornost jistě stojí i velmi příznivá cena u výrobce. Kdo si potrpí na Rulandské bílé, které je plné a harmonické, má velkou možnost!

Hodnocení jsem provedl 3. prosince 2006.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Rulandské bílé
Ročník: 1997
Jakost: pozdní sběr
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Mutěnická
Vinařská obec: Šardice
Viniční trať: Červenice
Výrobce: Neoklas Šardice, a.s.
Číslo šarže: 07
Evidenční číslo jakosti: 32V98-3140/7
Číslo vzorku: 36
Alkohol: 11,2 % obj.
Rok lahvování: 1998
Obsah zbytkového cukru: 1,9 g/l
Obsah kyselin: 6,1 g/l
Bezcukerný extrakt: 23,0 g/l
Ocenění: Zlatý diplom Grand Prix Vinex 1999, TOP77 moravských vín 1999/2000
Cukernatost moštu: 23,2 °NM
Doporučená archivace: 1998-2000
Teplota podávání: 10 - 12 °C
Datum sklizně: 28.10.1997
Stáří vinice: 26 let
Způsob vedení révy: střední (rýnsko-hesenské)
Technologie výroby: lisování nízkým tlakem, zakvašeno čistou kulturou kvasinek, jemné čiření, před láhvováním ostrá filtrace
Způsob odlepení etikety: láhev ponořit do horké vody
Cena: 133,- Kč (cena přímo u výrobce v roce 2002)

Spotřebitelská známka: 8.00

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 8 9 9 6

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 1816x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 02.01.2010 11:32:56