O Víně

05.06.2006 Petr Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 05.06.2006 00:00

Brunello di Montalcino 1997 Denominazione di origine controllata e garantita (DOCG) - Azienda Agricola Casanova di Neri, Montalcino, Itálie

Slavná oblast Toscana (Toskánsko) na pobřeží západní Itálie je známa především svými červenými víny z rodin Chianti, Montalcino a bílým vínem Vin Santo.
Brunello di Montalcino DOCG výrobce Casanova di Neri vyrostlo na historické vinici Vigna Nuova di Fiesole, kde již v roce 1873 zrály hrozny Sangiovese na ploše 12 ha. Doufám ale, že v roce 1997 nešlo ještě o původní hlavy :-)
Slavnějšími bratry ve výrobním programu Casanova di Neri jsou pak tituly Brunello di Montalcino „Tenuta Nuova“ za asi 50,- € a nebo Brunello di Montalcino „Cerretalto“ (jméno vinice) za zhruba 120,- € (ročníky 1997).

Brunello di Montalcino je červené víno 100 % vyrobené z hroznů odrůdy Sangiovese. Samozřejmě jde o vybrané nejlepší klony této odrůdy, jejichž vína jsou známa především svou specifickou vůní.
Jakostní statut D.O.C. byl vínu přidělen v roce 1966. Jakostní statut D.O.C.G. pak v roce 1980. Strmý nárůst obliby tohoto vína názorně dokládají následující čísla. Zatímco v roce 1968 byla roční produkce 2 tisíce hl (z 80 ha), v roce 1988 byla roční produkce již 40 tisíc hl (z 1000 ha). Toto celé množství však nebylo prodáno jako víno statutu D.O.C.G.

Brunello zůstává ležet 30 až 35 měsíců v 40 nebo 77 hl sudech ze Slavonského dubu a před prodejem pak ještě rok v láhvi. Výrobce (i řada prodejců) na svých stránkách udává den sklizně (obvykle přelom září-říjen), výnos z hektaru, délku macerace a fermentace (obvykle 17 až 24 dní), den lahvování a den zahájení prodeje vína, počet vyrobených lahví (bývá 30 - 40 tisíc) a základní analytické hodnoty. Pro rok 1999 to byly tyto hodnoty: alkohol 14,15 %, extrakt 31,90 g/l, kyseliny 5,36 g/l. Údaje pro rok 2000: alkohol 13,44 %, extrakt 29,00 g/l, kyseliny 5,45 g/l. Bohužel, údaje pro víno roku 1997 jsem neobjevil.

Pokud je Vaším vínem např.Cabernet, mohou vína Brunello (od různých výrobců oblasti) nabídnout zajímavou alternativu. Pravdou je, že cenově se pohybují někde mezi 30,- až 200,- € za láhev v závislosti na věhlasu výrobce, kvalitě ročníku a své jakosti. Protože rok 1997 je opravdu považován za jeden z nejlepších roků v historii výroby vína Brunello, setkáte se s ním už jen velmi zřídka a ani internetové prodejní servery jej již moc nenabízí (mám na mysli víno od dnešního výrobce) a pokud ano, musíte za něj dobře zaplatit. Méně nákladnou koupí je pak víno Rosso de Montalcino, tedy „dvojka“ regionu ve zhruba poloviční ceně.

Avšak přistupme již k dnešnímu vínu. Design láhve je prostý, víno má především dobré jméno a to tentokrát bohatě postačí. Ročník vše jen podtrhuje a apelace D.O.C.G. je také výmluvná. Korková zátka je kvalitní, dlouhá celých 48 mm a s čitelným potiskem.
V barvě je víno hodně tmavé, rudé, husté a granátové. Ve vůni se projevuje typicky italské silné červené aroma, plné a výrazné. Plný kořeněný barik, mnohoznačné polohy a úrovně. Brunello má zajímavé herbální tóny, ale zdá se mi ale trošku, že nic zase tak nečekaného, neznámého či objevného ve víně nenacházím...
Obdobně asi budu psát o chuti vína. Výrazný kořeněný barik, delší dozvuk, nižší kyseliny, výrazné tanniny. Víno je skvělé, ale při plných ústech začíná trošku útočit na sliznici a protože nemám hubu vypálenou od cigaret, nevydržím s vínem v ústech dlouho a raději jej polykám. Něco k vínu zakousnout nebo jej prokládat čistou vodou bez bublin mi přijde vhod. Jsem sice příznivcem čistého pití vína, ale tentokrát tuším, že kdybych si dal něco z doporučených pokrmů, ocenil bych asi víno lépe. Jeho výraznost by byla zjemněna a jistě by nějakou dobrou papu doplnilo a podtrhlo. Nenechte si víno oteplat, je pak moc ostré, teplota ho vyloženě degraduje.

Plné tělo, sametový projev a delikátní chuť, je to ale trošku poznamenáno snad až příliš silným barikem. Víno jsem si nechal rozložené na tři dny, abych vyloučil osobní zaujatost díky např. špatné atmosféře, náladě nebo pokrmu a opravdu se snažil si ho vychutnat. Pil jsem ho střídavě v pokoji a střídavě na terase. Kromě popsaných vlastností, které jsem tak nějak očekával, víno nepřekvapuje něčím nečekaným. To takový jihoamerický Tannat nebo Carmènere jsou víc specifičtější - je jasné, proč tradiční evropští výrobci hledí na vinařský „nový svět“ s nedůvěrou a snad i s obavami.
Myslím, že téměř devítileté víno může zůstat v láhvi jistě ještě dalších pár let a dále zrát. Milovníkům silných červených vín toto Brunello di Montalcino jistě udělá radost a já jsem radost měl... Nicméně tušíte, že nebyla dokonale úplná. Čekal jsem víc výjimečný zážitek, více specifickou chuť nebo vůni. Víno to je skvělé, ale pro mne bohužel ne nejskvělejší. Ano, souhlasím s tím, že jde o moje subjektivní hodnocení a někdo jiný by vínu udělil lepší známky. To je holt život.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Obchodní název: Brunello di Montalcino
Kupáž: 100 % Sangiovese
Ročník: 1997
Jakost: Denominazione di origine controllata e garantita (DOCG)
Vinařská oblast: Toscana - Toskánsko
Vinařská podoblast: Brunello di Montalcino
Výrobce: Azienda Agricola Casanova di Neri, Montalcino (Toscana)
Alkohol: 13,5 % obj.
Cena: byl to dárek, ale tipuji takových až 35,- až 45,- €

Spotřebitelská známka: 7.80

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
7 9 8 8 7

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2149x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
Neználek 20.12.2009 15:23:55