Château Timberlay 2003 Appellation Bordeaux Contrôlée (AOC) - Robert Giraud, Bordeaux, Francie
Po předešlé ochutnávce vína Château Timberlay 2002 Appellation Bordeaux Supérieur Contrôlée (AOC) - Robert Giraud, Bordeaux, Francie jsem přistupoval k tomuto vínu, díky předešlé nijak omamující zkušenosti, mírně s despektem. Otevřel jsem jej tedy záměrně „jen“ jako doprovod k nedělnímu obědu a nakonec se z toho vyklubalo slušné překvapení. Tato láhev pocházela, stejně jako výše zmíněná, z hypermarketu Delvita. Vzpomínám, že na tyto francouzská vína byla nějaká sleva, tak jsem to risknul. Do kompletního výčtu mnou zakoupených vín bude už jen zbývat otevřít kupáž Merlotu a kabernetu saviňón.Zmíněnou recenzi můžete nejen navštívit pro podrobnější údaje o vinařství, ale také skrze popisu adjustáže. U tohoto vína design vychází z podobných rysů. Stejný typ Bordo lahve, uzavřená tentokráte lisovaným korkem, délky 44 mm s potiskem. Viněta doznala největší změny a pro tuto řadu je typická její „dvojdílnost“. Olivové barvy nápisů a obrázku v kombinaci se zlatou záklopkou na mne působí hezky.V barvě syté slámy jsem pozoroval koupající se zelené odlesky. Viskozita mírně zvýšená, mělo snahu ulpívat. Vůně se plně otevře až po půl hodině a nejlépe na mne působila kolem 12° C. Mohl jsem se pomazlit s opravdu hezkým květovo-ovocným buketem. Z kvítků jsem identifikoval lipové a z ovocných bobulí tropik pod taktovkou charakteristických broskví. Chuť nezklame a výšin vysoce nastavené laťky dosáhne bez problémů, ne-li zdolá. První co mne zaujalo, byla příjemná harmonie mezi cukry a kyselinkami. Hezky to doplní ovocné aroma a vše se sloučí do středně dlouhého pozdravu na patře. Hladina zbytkového cukru je mírně zvýšená (odhadem 4-6 g/l), na hranici suchých vín a já se vůbec nezlobím. Sedí mi to. I přes menší plnost těla a extrakt se víno pije samo.A pokud je zkombinováno třeba s krůtím řízkem, je hned o příjemný zážitek postaráno. Viněta doporučuje ještě saláty, ryby a čerstvý sýr. Z internetových stránek vinařství jsem se dozvěděl (krom informace, že na celém světe prodávají každých 5 sekund víno), že toto dělají i v kupáži se Sémillonem padesát na padesát. A po zkušenosti s tímto vínem bych byl velmi zvědav na toto cuvée. Ještě snad poznámka o doporučení viněty a podávání při 6 - 8° C, což si myslím, že je celkem málo. Ty sladší, vyzrálejší tóny se mi projevily spíše při vyšší teplotě.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Obhcodní název: Château TimberlayOdrůda: SauvignonRočník: 2003Jakost: Appellation Bordeaux ContrôléeCukernatost: suchéVinařská oblast: BordeauxVýrobce: Robert Giraud, FrancieTeplota podávání: 10 - 12º CAlkohol: 11,5 % obj.Dovozce: Vins Le Bourgin s.r.oCena: 149,- Kč Delvita