O Víně

31.05.2006 Anax!en Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 31.05.2006 00:00

Château Timberlay 2003 Appellation Bordeaux Contrôlée (AOC) - Robert Giraud, Bordeaux, Francie

Po předešlé ochutnávce vína Château Timberlay 2002 Appellation Bordeaux Supérieur Contrôlée (AOC) - Robert Giraud, Bordeaux, Francie jsem přistupoval k tomuto vínu, díky předešlé nijak omamující zkušenosti, mírně s despektem. Otevřel jsem jej tedy záměrně „jen“ jako doprovod k nedělnímu obědu a nakonec se z toho vyklubalo slušné překvapení. Tato láhev pocházela, stejně jako výše zmíněná, z hypermarketu Delvita. Vzpomínám, že na tyto francouzská vína byla nějaká sleva, tak jsem to risknul. Do kompletního výčtu mnou zakoupených vín bude už jen zbývat otevřít kupáž Merlotu a kabernetu saviňón.

Zmíněnou recenzi můžete nejen navštívit pro podrobnější údaje o vinařství, ale také skrze popisu adjustáže. U tohoto vína design vychází z podobných rysů. Stejný typ Bordo lahve, uzavřená tentokráte lisovaným korkem, délky 44 mm s potiskem. Viněta doznala největší změny a pro tuto řadu je typická její „dvojdílnost“. Olivové barvy nápisů a obrázku v kombinaci se zlatou záklopkou na mne působí hezky.

V barvě syté slámy jsem pozoroval koupající se zelené odlesky. Viskozita mírně zvýšená, mělo snahu ulpívat. Vůně se plně otevře až po půl hodině a nejlépe na mne působila kolem 12° C. Mohl jsem se pomazlit s opravdu hezkým květovo-ovocným buketem. Z kvítků jsem identifikoval lipové a z ovocných bobulí tropik pod taktovkou charakteristických broskví. Chuť nezklame a výšin vysoce nastavené laťky dosáhne bez problémů, ne-li zdolá. První co mne zaujalo, byla příjemná harmonie mezi cukry a kyselinkami. Hezky to doplní ovocné aroma a vše se sloučí do středně dlouhého pozdravu na patře. Hladina zbytkového cukru je mírně zvýšená (odhadem 4-6 g/l), na hranici suchých vín a já se vůbec nezlobím. Sedí mi to. I přes menší plnost těla a extrakt se víno pije samo.

A pokud je zkombinováno třeba s krůtím řízkem, je hned o příjemný zážitek postaráno. Viněta doporučuje ještě saláty, ryby a čerstvý sýr. Z internetových stránek vinařství jsem se dozvěděl (krom informace, že na celém světe prodávají každých 5 sekund víno), že toto dělají i v kupáži se Sémillonem padesát na padesát. A po zkušenosti s tímto vínem bych byl velmi zvědav na toto cuvée. Ještě snad poznámka o doporučení viněty a podávání při 6 - 8° C, což si myslím, že je celkem málo. Ty sladší, vyzrálejší tóny se mi projevily spíše při vyšší teplotě.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Obhcodní název: Château Timberlay
Odrůda: Sauvignon
Ročník: 2003
Jakost: Appellation Bordeaux Contrôlée
Cukernatost: suché
Vinařská oblast: Bordeaux
Výrobce: Robert Giraud, Francie
Teplota podávání: 10 - 12º C
Alkohol: 11,5 % obj.
Dovozce: Vins Le Bourgin s.r.o
Cena: 149,- Kč Delvita

Spotřebitelská známka: 7.20

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
7 8 7 7 7

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2220x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 20.12.2009 17:43:30