O Víně

02.05.2006 Lukáš Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 02.05.2006 00:00

Aurelius 2004 kabinet - Vinařství Radomil Baloun, Velké Pavlovice

V dnešní recenzi si dovolím něco slavnostnějšího. Jedná se o odrůdu charakteru Ryzlinku rýnského Aurelius ročník 2004 kabinet. Od pana Balouna vlastním ještě Cabernet Sauvignon 2004 pozdní sběr (barrique), který si nechávám na jinou příležitost daleko, daleko později a toto víno slouží jako jakási kontrola kvality pavlovických vín, alespoň pro mne, protože jej vychutnávám poprvé.

Nejprve něco o vinařství, které bylo založeno v roce 1991. Četl jsem recenzi od Honzy na Veltlínské zelené 2003 pozdní sběr, kde uvádí, že pan Baloun hospodaří na 1 ha vlastních a na 10 ha pronajatých vinic. Já cituji z knihy 50 dnů s vinaři, kde je uvedeno, že vlastní 30 ha plodných a 10 ha nových vinic v katastru obcí Mikulov a Velké Bílovice, což jsem si ověřil i v knize Encyklopedie českého a moravského vína. Další hrozny získává z vinic pěstitelů, kteří pro něj pěstují hrozny na základě dlouhodobých dohod v okolí Velkých Pavlovic. Na vinicích a ve sklepích s ním pracuje 25 zaměstnanců. Mezi nejzajímavější viniční tratě patří Pod brněnskou silnicí (Brněnská), Nadzahrady, Pod bažantnicí a Zadní. Hrozny jsou sklízeny ručně, bílé jsou odzrněny a pomlety, lisovány na 65 % v pneumatickém lisu, školí se v nerezu a láhvuje až před dalším vinobraním. Modré hrozny nakvášejí v otevřených nádobách se smáčením matolinového klobouku pomocí čerpadel. Přidají se kvasinky a rmut se lisuje ihned po alkoholickém kvašení. Vína zrají ve velkých sudech o objemu 3 až 6 tisíc litrů. Některá vína jako Chardonnay, nebo Ryzlink se lisují vcelku, bez pomletí a odzrnění - mají pak výjimečně jemnou vůni i chuť. Tato technologie se používá také v oblasti Champagne.

Teď již o víně. Láhev tvaru bordeaux má objem 0,75 l (khaki) byla uzavřena kvalitním plastovým korkem v délce 45 mm, který hodnotím kladně. Adjustáž láhve považuji za velmi povedenou, ovšem jako již tradičně chybí analytické hodnoty. Nadstandardem je speciální etiketa s vypsaným oceněním, pokud ho víno dostalo a velikost partie, která byla v tomto případě 4680 lahví.

Po vychlazení nalévám do skleničky a provádím senzorickou kontrolu. Barva je zelenožlutá, nevýrazná, víno je ještě mladé. Víno je čisté, jiskrné. Vytváří nádherné mosty, které líně stékají po stěně skleničky, časem ulpívají i jednotlivé kapičky vína, což nebývá až tak obvyklé. Vůně je příjemná lipová s ovocnými tóny - citrón, grep.

V chuti dominuje svěžest a mládí, ovocitost šťavnatého ovoce, mladé hrozny, vyvážené, harmonii narušuje jen jemná mladá kyselinka, která mě ujišťuje, že víno je opravdu na počátku zrání na láhvi a troufám si doporučit archivaci minimálně na 5 let. Internetové stránky jsou teprve v přípravě, funguje jen internetový obchod.

Tak tedy po delší době opět výjimečné bílé víno, hodící se pro slavnostnější příležitosti, k lehčím úpravám drůbeže, studeným předkrmům a lehčím jídlům. I přes vyšší cenu ve vinotékách vřele doporučuji, zráním na láhvi se určitě ještě zakulatí, zjemní a odmění se vám.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Aurelius
Ročník: 2004
Jakost: kabinet
Zbytkový cukr: suché
Vinařská oblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Velké Pavlovice
Viniční trať: Staré hory
Výrobce: Vinařství Radomil Baloun, Velké Pavlovice
Číslo šarže: 21/04
Evidenční číslo jakosti: 38C1-05/20
Alkohol: 12,1 % obj.
Teplota skladování: 6 - 15º C
Teplota podávání: 9 - 11º C
Doporučená archivace: několik let
Cena: 199,- Kč (Vinotéka Tesco Přerov leden 2006)

Spotřebitelská známka: 8.00

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
9 8 8 8 7

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2358x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 24.12.2009 14:37:19