O Víně

06.04.2006 Anax!en Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 06.04.2006 00:00

Tramín červený 2003 pozdní sběr - Víno Mikulov a.s.

Dlouho jsem přemýšlel, jaký udělám u této recenze úvod. Napadlo mne tedy najít nějaké informace o tomto vínu z internetových stránek vinařství, žel o přívlastkové řadě jsem se nic nedočetl. Když jsem prolítl několik starších recenzích chronologicky od spoda, nenašel jsem podrobnější údaje o tomto vinařství. A tak si říkám, že bych mohl použít tyto. Samozřejmě že v sekci Encyklopedie - Sklepy najdete údajů dostatek, ale ne každý asi tyto „vymoženosti“ využívá. A abych jen nekopíroval již tam napsané, ze zmíněných oficiálních stránek vybírám.

Společnost Víno Mikulov je dnes nejvýznamnějším a nejmodernějším místem pro výrobu klidných vín v České republice s celkovou roční produkcí 15 mil. litrů. Nejen výkon je však pro společnost Víno Mikulov významným ukazatelem. Svůj konkurenční náskok v moderní technologii využívá společnost k výraznému zvyšování kvality svých vín, což ji vyneslo zisk sedmi zlatých medailí na posledním ročníku mezinárodní přehlídky vín Valtické vinné trhy 2003. Vedle dynamicky rostoucí kvality sází společnost Víno Mikulov také na osobitý moderní design svých výrobků. Zejména řada odrůdových vín značky Víno Mikulov si díky svému designu získala vysokou akceptaci na českém trhu, obdržela ocenění Marketingový projekt roku 2002 (organizováno: CIMA ) a titul Výrobek roku 2003 (organizováno: Gfk) v kategorii vín a má potenciál postupně z českého trhu expandovat do dalších zemí střední Evropy. Víno Mikulov a.s. je nejvýznamnější dceřinou společností uskupení Bohemia Sekt a svými výkony významně přispívá k ekonomické stabilitě celého uskupení.

Bohužel se dozvíte jen samé chvalozpěvy, ale o vínech samotných, aby informace pohledal. Já osobně bych se radši dočetl o charakteristikách a analytikách přívlastkových vín, nebo když už tak nějaké informace o viničních tratích, ze kterých hrozny pocházejí, typu půd a podobně.

Adjustáž tohoto vinařství je dobře čitelná a v regálech ho poznáte hnedle a snadno. Dle mého je sice decentní a střízlivá, málo výrazná, ale i tohle je způsob jak zaujmout. Na mne sice tak bombasticky nepůsobí jako ve výše uvedeném výtažku z oficiálních stránek, ale hodnotím ji jako jednu z těch lehce nadprůměrných, s čím se na trhu setkávám. Láhev typu Bordó, objemu 0,75 L a zelené barvy má hrdelní čípek typu plný, archivní korek délky 38 mm.

Barva odpovídá jakosti svými hezkými, sytějšími tóny slámy. Čirost a jiskra velmi pěkná. Viskozita velmi vysoká, snad díky vyššímu alkoholu a glycerolu hutně smáčí a kroužkuje. Vůně ne příliš intenzivní na voňavku, spíše umírněná středně intenzivní, zato čistě primární odrůdová. Nos mi podsouval obrazce mandarinek, růží, fialek a výraznějšího pepře. Před čím se ale stáhl, byl agresivnější alkohol, který až lihovými tóny nezapadal. Chuť bohužel pokračuje v sestupném trendu (barva-hezká, vůně-horší...) První tři sekundy po nabrání do úst působí velmi lahodně a hladce, dokonce i charakteristické vyšší cukry jsou znát. Ale poté se připojí trpké, jako by nevyzrálé a silnější kyselejší tóny, které vyloženě nakopnou. Ovocné aroma s kytičkovou složkou je tak degradováno a počáteční lahodnost je ta tam. Závěr je tak ve znamení střední, neharmonické perzistence.

Zkoušel jsem víno ochutnávat v teplotním rozmezí 9 - 13° C a mohu říci, že čím blíže nad horní mez, tím horší pozdrav na patře. Raději jej doplnit vhodným papáním jako sýry či bílé maso, což mne se bohužel nepovedlo. V tomto případě bylo investice nejspíše škoda, kdybych se mohl vrátit časem, asi bych to mamči rozmluvil. Anebo jsem teď mohl zpívat ódu na radost.. Bohužel to člověk nikdy neví, že? Není to také součást zážitku z ochutnávky vína? Ta nejistota, jestli čím dál tím obtížněji ušetřené peníze byly investovány dobře? Kdyby úplně každá láhev byla vynikající, nevytratilo by se potom jakési vzrušení z loterie? To je panečku potom jiný zážitek, když po sérii 5 - 10 průměrných vínech narazíte na vynikající, ne?

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Tramín červený
Ročník: 2003
Rok lahvování: 2004
Jakost: pozdní sběr
Zbytkový cukr: suché
Vinařská oblast: Mikulovská
Vinařská obec: Velké Bílovice
Viniční trať: Zadní hora
Výrobce: Víno Mikulov a.s.
Číslo šarže: 4548
Evidenční číslo jakosti: 11A1-04
Teplota podávání: 9-11º C
Alkohol: 14 % obj.
Archivace: 1-2 roky
Cena: 139,- Kč (Makro únor 2006)

Spotřebitelská známka: 6.20

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
6 8 6 5 6

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2174x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 27.12.2009 20:30:51