O Víně

22.02.2006 p.j. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 22.02.2006 00:00

Veltlínské zelené 1999 pozdní sběr - Tanzberg Mikulov, a.s.

Mám ještě v živé paměti, jak jsem při prvním zmínce o tomto tehdy novém vinařství prohledával internet, jak bylo všechno utajované, jak pan Železný se nechal slyšet, že vína nejspíš nepůjdou do volného prodeje, ale jen do špičkových restaurací... Jak jsem zaplesal, když jsem poprvé tato vína spatřil ve vinotéce - a jak se zhrozil při pohledu na cenovku. Úplně analogickou strategii zřejmě zvolili lidé kolem znovuzrozeného vinařství Kolby - tajemství, exkluzivita, vysoké ceny a nedostupnost. Od té doby jsem přechutnal hodně vín z Tanzbergu a nemohu zdaleka říci, že jsem byl vždycky nadšen. Ale najdou se pěkné kousky, najdou, a ceny jsou postupem času mnohem realističtější než na začátku. Toto víno mne zlákalo na „Bin Ends“ v Domě U Závoje v Praze (http://www.uzavoje.cz/), že jsem láhev zakoupil. (Na „Bin Ends“ se degustují a vyprodávají mraky vín „vyběhlých ročníků“ za znatelně nižší ceny než během roku. Něco jako v jiných obchodech „likvidace zásob“ nebo „sezónní výprodej“.)

Vinice a technologie: Víno pochází z polohy Daniel, která patří Mikrosu. Daniel má jen mírný 10 % sklon a hluboké, záhřevné černozemní a sprašové půdy. Meziřadí jsou ob jedno zatravněné, používá se střední vedení s jedním tažněm, výnos je vzorně nízký kolem 1 kg na keř. Výsadby jsou poměrně mladé, ze začátku devadesátých let. Kromě veltlínu je vysázen i Muškát moravský a za bonbónek považuji Chardonnay z této polohy. Technologii v roce 1999 ještě neřídil současný ing. Aleš Gala, ale jeho předchůdce ing. Martin Nesvadba, který od roku 2002 řídí vinařství Kolby. Soudě podle technologie použité právě ve vinařství Kolby, bylo zřejmě použito i u tohoto veltlínu moderní technologie odkalení moštu, kontrolovaného kvašení a následného zrání v nerezu.

Adjustáž: Na jednu stranu se musí designu Tanzbergu přiznat určitý romantický styl. Jejich láhve jsou v přítmí sklípku vedle hořící svíčky nesmírně fotogenické, obzvláště když by se použil efektový „mlžný“ filtr, nebo jemná síť, která na odražených světlech a svíčce vykouzlí čtyřcípé hvězdičky. O (ne)praktickém dopadu zařazení jejich originálních lahví do police v archivu jsem tu poměrně nedávno psal. Taky mi vadí mrňavé etikety, byť s efektním reliéfním tiskem, hlavně kvůli mikropísmu, které prozrazuje název vinohradu. Ve vinotékách nemám jinou možnost, než víno poctivě vzít do ruky a mžouráním zkoumat - přes pult už nedohlédnu. Zato miluji jejich cínové záklopky a 4m mm zátky s potiskem dělaným na míru danému vínu: vinařství, víno i ročník vzorně na korku. Horší je to opět zase s příliš širokým hrdlem, na který nelze aplikovat mojí swiss made vývrtku. Mám po ruce i jiné záložní modely vývrtek, ale u známých nejednou přišel na řadu ze zoufalství kapesní nůž.

Barva: Půvabná, „zlatostříbrná“ - jestli to tak můžu napsat. Slušný obsah glycerolu prozrazuje kroužení po stěně sklenky.

Vůně: Docela silná vůně květin, snad kosatců či tulipánů a citrus. Docela dlouho jsem nad ní strávil času, ale neumím ji lépe přirovnat. Ale perfektní, aristokraticky ušlechtilá. V prázdné sklence už trochu navětrává - dlouho už bych vyzvednutí z archivu neodkládal.

Chuť: Zpočátku bylinně lahodná chuť, plnější. Posléze se přes tu jakoby muškáto-mandlovitost přeci jen prosadí i šťavnatý citrón, kiwi, ananas, broskev. Delší a intenzivní grepová dochuť.

Krásný vyzrálý veltlín, nahořklý i ovocitý zároveň, ale ne líbivě ani vulgárně. Charakterní víno, které má ducha a před kterým smekám.

Tohle podle mne není víno do gastronomie. Ani žádné křupky a čipsy. Ještě tak nějaký ne moc uleželý a smradlavý sýr, ale úplně klidně samotné, zavřít se sám doma, pustit nějakou pohodovou večerní hudbu a zapomenout na svět okolo...

V položce Ostatní služby beru dva body za dostupnost - teď už se bude asi hůř shánět. Webové stránky chválím.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Veltlínské zelené
Ročník: 1999
Jakost: pozdní sběr
Obsah zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Mikulovská
Vinařská obec: Dobré pole
Viniční trať: Daniel
Výrobce: Tanzberg Mikulov a.s.
Číslo šarže: 0025
Číslo vzorku: 6
Evidenční číslo jakosti: 229V/00-2230/36
Alkohol: 12,23 %
Rok plnění2000
Cena: 126,- Kč (v akci „Bin Ends“ - jinak 163,- Kč)

Spotřebitelská známka: 8.80

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
7 9 10 10 8

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2210x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 30.12.2009 09:27:45