O Víně

10.12.2003 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 10.12.2003 00:00

Retsina - Appellation Traditionelle - Evangelos Tsantalis A.G., Řecko

Řecko patří vedle Španělska, Portugalska, Itálie a Francie k další zemi, které produkuje řadu velkých a ojedinělých vín. Má bohatou tradici a historii. Podívejme se na tradiční vinařský řecký produkt pod obchodním názvem Retsina v jakosti Appellation Traditionelle (ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙ). Jde o víno s příchutí pryskyřice. Abychom správně pochopili toto víno, musíme se nejprve podívat do historie.

Retsina patří mezi hlavní a nejznámější produkty řeckého vinařství. Ve světě je velmi známé a oblíbené. V Řecku má tradici starší více než 3 000 let a je tak jedinečnou specialitou řeckého vinařství. Z antických dob se uchoval zvyk uzavírat amfory s vínem pomocí pryskyřice, která chránila víno před účinkem vzduchu. Aroma pryskyřice však přešlo do vína a jeho delší trvanlivost byla přisuzována právě účinku pryskyřice. Tento zvyk se uchoval až do dnešních časů, kdy se piniová pryskyřice přidává do vína již během kvašení. Za nejlepší pryskyřici je považována ta, která pochází z Attiky, Evie, Viotiky. Retsina se v drtivé většině připravuje jako bílé víno, ale také jako víno růžové. Retsina je připravována z 85 % z vinné odrůdy Savatiano Rhoditis. V rámci Evropské unie bylo tomuto vínu přiděleno označení tradičního zpracování řeckého vína Tradicional Appellation. Toto označení je potvrzením původu a tradiční metody přípravy. V rámci Evropské unie je toto označení vymezeno pouze pro Retsinu. Označuje původ Retsiny, která je vínem připravovaným z odrůdy Savatiano Rhoditis. Některá tato vína nemají označení původu a mohou být i víny směsnými z více oblastí. Retsina se připravuje ve dvou variantách, méně známá růžová Retsina a světoznámé bílé víno Retsina. Na etiketách najdeme tradiční označení pouze pro Retsinu.

Protože je Retsina nejprodávanějším a nejznámějším řeckým vínem, je jeví vliv na ostatní řecká vína značný. Vysoce kvalitní řecká vína zůstávají neznámá a mnoho lidí hodnotí všechna vína této země, aniž by je chutnala, jako vína upravovaná pryskyřicí. Nejlepším uzemím pro tato vína je Attika, Euboi, Viocie ve vinařské oblasti Středního Řecka, odkud pochází nejkvalitnější piniová pryskyřice. Růžová varianta Retsiny se nazývá Kokkineli.

Lahev typu Bordo má objem 0,75 l (čiré sklo). Barva vína je citrónově žlutá. Vůně je výrazně ovlivněna pryskyřicí. Středně dlouhá chuť je velmi neobvyklá. Cítíte naprosto jiné a odlišné chutě. Víno je vhodné podávat jako aperitiv, k předkrmům, plodům moře nebo studeným masům. Příště si řekneme něco o klasifikaci vín v Řecku a podíváme se na další místní vína.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Obchodní název: Retsina
Odrůda: Savatiano Roditis
Ročník: neuvedeno
Jakost: Vin de table
Kategorizace: Appellation Traditionelle
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Chalkidiki
Výrobce: Evangelos Tsantalis A.G.
Číslo šarže: L-030909
Alkohol: 11,5 % obj.
Teplota podávání: 10 - 12 ºC
Dovozce: Kateřina Polanská, U Plynárny 95, 101 00 Praha 10
Způsob odlepení etikety: lahev ponořit do horké vody
Cena: 110,- Kč (akční cena Albert v roce 2003)

Spotřebitelská známka: nepřidělena

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
nehodnoceno nehodnoceno nehodnoceno nehodnoceno nehodnoceno

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3319x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 01.01.2010 18:27:34