O Víně

22.01.2006 Anax!en Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 22.01.2006 00:00

Veltlínské zelené 2004 zemské - Hanák Antonín, Blatnice pod Sv. Antonínkem

Jak už to tak někdy bývá, řízením osudu či šťastné náhodě jsem se dostal k tomuto vínu. Otevřu lednici u rodičů přítelkyně a tam na mne vykoukne výše zmíněná láhev. Dostal ji můj „skoro“ tchán darem a jelikož je spíše na pivo nebo tvrdší, přechází do dalších rukou, tentokráte těch nejlepších možných, tedy mých. A já jsem tímto postoupením byl velmi nadšen, protože jsem Blatnici pod Sv. Antonínkem v minulém roce navštívil a dokonce jsem chtěl zajet i za panem Hanákem, ale bohužel mi to vyšlo jen (jak se můžete také dočíst) na návštěvu pana Vyskočila a Polehňi. A tak jistě chápete, že po nevydařené návštěvě tohoto vinařství, mne velmi potěšilo, když se s ním seznámím alespoň touto cestou. A jelikož mám Blatnici a tamní vinice díky panu Polehňovi prokřižovány a stále jsem nasáklý zdejším terroirem, byla má touha po ochutnávce tohoto vína velmi vysoká.

Víno je adjustováno v lahvích typu Bordo, objemu 0.75 L a tmavě zelené barvy, uzavřené lisovaným korkem s plnými konci, délky 45 mm s hezkým potiskem. Celkový obraz dotváří dle mého názoru, na danou kategorii tedy zemského vína, povedená viněta. Troufl bych si i říci, že ji vystihuje jakýsi blatnický styl, vypozorovaný zatím u všech vín z této obce (nahoře jakýsi emblém, znak, ozdoba, poté název odrůdy s adresou vinaře). Takže u mě dobrý.

Barva byla poněkud světlounká, ale pokud vezmeme v potaz ročník a jakost, nebylo by záhodno příliš zde spílati. Ale jelikož v jiných atributech bylo víno velmi uspokojivé, jedná se o jediné slabší místo. Také viskozita nerespektuje označení na lahvi „suché“ a klame tělem, chovajíce se jako u sladších vín. Ulpí na stěnách velmi dlouho a dle vzorce výška a tloušťka okraje = (síla zakroužení + alkohol + zbytkový cukr + glycerol) / šplích (proměnná konstanta, beroucí v potaz množství vyšplíchnuté tekutiny díky větší vstupní síle na zakroužení a příslušnému úhlovému zrychlení) okroužkuje sklenici hutně a pěkně zaslzí, ač nemá ke smutku důvod. Vůně konkrétně u tohoto vína je jedna z nejsilnějších deviz. Již v momentě kdy jsem vytáhl korek a přičichl, neočekávaje nic výrazného, popřípadě zmatenou směs korku a alkoholu, jsem byl velmi překvapen, nebojím se dokonce nadatlovat do klávesnice slovo unešen, absolutně výraznou a příjemnou vůní, jako ze sklenice samotné. To se mi tak výrazně v případě korku stává jen zřídka a u této jakosti se snad ani nemohu upamatovati. Po tomto poznání si dovedete představit, jak jsem byl natěšen na dobu ochutnávky, která se měla dostavit zhruba za hodinu. Dokonce jsem i na okamžik zauvažoval, že si ukrátím čekání a vzrůstající slinění na chvíli ukázním nacpáním korku do nosu, abych měl tu vůni neustále na dosah. Ale i přestože je korek a lidská kůže materiál dosti elastický, přeci jen jsem tuto myšlenku zavrhl. Na případné podivné pohledy rodinných příslušníků by se i celkem vhodně dalo argumentovat, že se jedná o účinný systém zastavení krvácení z nosu, lepší než vatičky. Ale já budu tvrďák, říkám si stále, já to vydržím! Nějak jsem tu vůni zamluvil, tedy po nalití do sklenice se rozvoněly hezkými odrůdovými tóny zelené papriky, pepřové koření, nasládlé lipové květy a jemňounký bezový medík, středně intenzivně podáno.

Nuže tedy jsem to vydržel a po dosažení příhodné teploty pro potěšení chutě jsem zaplavil vrchní torpédovou komoru prvním douškem. A je to tady! Nezklamalo! Dejte tomu vínu sytější barvu a nálepku pozdní sběr a já Vám budu věřit, takový jsem trouba! V chuti lze identifikovat svěží, živá kyselinka, není však příliš agresivní a je pod dohledem sladších, těžko se u této jakosti píše vyzrálejších, tónů, které živou kyselinku usměrňují. Senzoricky by se dalo říci, že je tam i více cukříku, odhadem kolem 6 g/l, který mi tady rozhodně sedí a spolu s pikantnějšími pepřovými tóny dává vínu příjemnou tvář. Ani v dochuti, sice kratší, se to nerozpadne na boj mezi jednotlivými složkami aroma a odeznívá to příjemně.

A když toto víno zkombinujete se smaženým hermelínem jako já (foto pro namlsání dole, pozor! nedívat se pokud již máte velký hlad a do oběda ještě daleko...) dostanete nadmíru uspokojivý výsledek. Pokud vztáhnu víno na danou jakost, pokud zavřu oči a vypustím nosem aroma vína, úplně vidím ty vinice a místní vzdoušek a pokud bude víno dostupnější, nezbývá mi než vstát ze své lože, podívat se na osaměle stojící prázdnou láhev v kolbišti senzoriky a rozjásat vzrušené masy diváků gestem palec nahoru! Ať žije a proudí našimi těly!

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Veltlínské zelené
Ročník: 2004
Jakost: zemské
Obsah zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Slovácká
Vinařská obec: Blatnice pod Sv. Antonínkem
Výrobce: Hanák Antonín, Blatnice pod Sv. Antonínkem
Číslo šarže: 1
Alkohol: 11.5 % obj.
Cena: dárek

Spotřebitelská známka: 6.60

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
7 6 8 7 5

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2059x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 31.12.2009 14:27:22