Ryzlink vlašský 2004 odrůdové jakostní - Znovín Znojmo a.s.
Také vína se schopností ušlechtile stárnout je vhodné ochutnávat velmi mladá, nemusíme čekat do doby deklarované zralosti. Psát podrobněji o Znovínu a jeho asi nejvěhlasnější poloze, “Šobesu“, je zbytečné. Nejúplnější informace přinesli již znojemští patrioti a stálí návštěvníci této malebné zákruty řeky Dyje. Jestli se nemýlím, jedná se o první „Šobes“ vypuštěný Znovínem do prodeje takto neobvykle volně.V 0,5 litrové láhvi „Terroir Clubu“ typu bordolesse, s archivním korkem 44 mm a etiketou ve známém znovínském provedení najdeme tentokrát jakostní odrůdové víno s bezcukernatým extraktem 19,2 g/l. Cukr byl prokvašen až na zbytkových 1,9 g/l a proto nepřekvapuje 12,5 % obsah alkoholu. Tento styl bílých vín, kdy hladina cukru klesá pod dva gramy, ale ještě se nepráší od jazyku mám velice rád. Tak vpřed.Víno je světle až slámově žluté, s pěknou jiskrou. Krásnou hroznovou vůni s nádechem mandlí (kde se tu berou?) doprovázejí lehké tóny anýzu a lékořice. Vůně se mi moc, opravdu moc líbila. Chuť je jako vůně pěkně hroznová, nevytváří však dojem slibované mohutnosti, sorry, ten pocit jsem opravdu neměl. Příjemné kyselinky doprovází chuť jablečného pyré. V hodnocení „Ostatní služby“ jsem musel strhnout body za poměr cena/kvalita.Tento vlašák je pěkným svěžím vínem, které trochu ztrácí v plnosti a kde vůně kraluje nad chutí. Určitě jsem pil nepoměrně lepší vlašáky, třeba od Kovacse nebo Michlovského a za tu cenu bych určitě sáhnul po této konkurenci (také s ohledem na 0,5 l obsah). Toto víno snese lehčí pokrmy, které doplní svou lehkou kořenitostí, třeba široké nudle se pstruhem nebo čerstvými bylinkami.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Obchodní název: Ryzlink vlašskýRočník: 2004Jakost : odrůdové jakostníObsah zbytkového cukru: suché, 1,7 g/l Vinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: ZnojemskáVinařská obec: PodmolíViniční trať: ŠobesČíslo šarže: 313Alkohol: 12,5 % obj.Kyseliny: 5,9 g/lBezcukernatý extrakt: 19,2 g/lCena: 280,- Kč ( vinotéka Cellarius, listopad 2005)