O Víně

24.12.2005 Petr Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 24.12.2005 00:00

Tramín červený 2002 výběr z hroznů - Vinařství Ovčáčík Václav, Velehrad

Předevčírem jsem si tady lebedil u Tramínu červeného 2001 v pozdním sběru od Františka Mádla z Velkých Bílovic a včera jsme měli možnost soucítět s Honzou u ne příliš povedeného Tramínu od pana Krista z Milotic.

Jak jsem uvedl v rozesílané upoutávce, drahá láhev Tramínu 2002 - Ovčáčík, Tupesy na mě z regálu vinotéky okresního městečka mávala a provokovala. Znáte to - jdu okolo a první reakce je: „Hele, toho vinaře ještě neznám… kolik? Se zbláznil, ne?“, pak jdu kolem podruhé a říkám si: “No jo, asi se mu povedl Tramín ve výběru, tak napálil cenu… ale je to ročník 2002…“ A při třetím míjení regálu už držím láhev v ruce, ale se slovy Jiřího Kroupy staršího: běda Vám, běda Vám jestli to víno nebude dobré!

Láhev má tak nějak záhadnou vinětu, nebo lépe řečeno ten obrázek na ní se mi opravdu líbí. Je takový neurčitý, tajemný, takové mlhavé blata na podzim, ztracená dálava, no prostě romantika :-)
Nemohu si ani nevšimnout ocenění Top 77 vín ČR 2004-2005. Ona "drzá" cena, o níž jsem se zmínil také v upoutávce, byla plných 335,- Kč, což uznáte sami, je pěkná láce. Nálepka Top 77 možná cenu také zvedla, ale myslím, že hlavním zatižitelem bude obchodní článek, tedy samotná vinotéka. Jak víme, někdy to s tou přirážkou opravdu přehánějí - nevím ale, zda je to případ dnešního Tramínu. Další samolepkou je IP - Víno z integrované produkce. O významu takového označení jsme zde již také několikrát psali.

Biochemik, varhaník a vinař, pan PhDr. Václav Ovčáčík se vinařství věnuje od roku 1990. Dnes vlastní 3,5 ha vinic, které obhospodařuje se svým synem Markem. V roce 2002 vysadili 900 hlav. Využívají ekologicky orientovanou technologii, jsou členy Svazu integrované produkce, který prosazuje optimální agroekosystém. Vyrábějí převážně přívlastková vína a výběry. Tramínům se v jejich vinicích daří, velmi kladně byl hodnocen např. jejich Tramín 1999 kabinet, pocházející ze stejné trati, jako Tramín dnešní - Staré hory.

Hodně jsme toho v minulých dvou dnech k odrůdě Tramín napsali, proto v dnešní sváteční den (kolik lahví na mě asi bude čekat pod stromečkem??) zbytečně nelelkujme a šupajdá k vlastnímu vínu. Bílá aromatická vína, to já můžu a vyšší přívlastky zvlášť. Taky jsem si uvědomil, že Tupesy neleží zase až tak úplně u severní hranice podoblasti Slovácko. Jak ukazuje mapka, je to malá obec mezi Uherským Hradištěm a Boršicemi, v první chvíli jsem si v hlavě Tupesy zařadil ještě kousek víc na sever, ale to jsou vinařské Traplice.

Láhev je hnědý typ Bordó, plastová průsvitná záklopka a plná korková zátka, na níž je kromě označení potisku vytištěna také obec Velehrad i s přilehlými rybníky (řekl by Jára Cimrman). Víno má ve skleničce až nekutečně plnou, zlatě kovovou barvu. Je opravdu sytě zlatá, jako světlá irská whisky a pokud si včera Honza stěžoval na barvu Tramínu, který pil on, já bych jí měl dnes na rozdávání. Jistě to svědčí nejen o příznivé úrodě, ale i o způsobu výroby. Víno působí hodně hustě a naštěstí voní tak, jak to od něj čekám: tramínové peprnější, až citrusové tóny, sladký medový podklad. Vůně je trochu "studenější", tvrdší a zavřenější, jakoby zastřena kouřem. Víno bylo vyrobeno bez chemické konzervace a ještě jednou připomínám onu integrovanou produkci.
Chuť je skvělá a plná, také trošku tvrdší, někdo by řekl, že není "zbytečně babský". V ústech je víno příjemně vazké a bohaté. Tvrdší jsou i kyselinky (nevím, jak bych měl jinak ten pocit popsat), delší trošku pálivý dozvuk, vzadu po spolknutí silněji výrazná zemitá dochuť, ale nevadí. Povšimněme si vysokého obsahu alkohlou, je 14,42 % a docela by mne zajímal obsah kyselin. Pravdou je, že něco tam dole pod hlavní tramínovou chutí cítím, není to ten vyvoněný, hebký a laskavý Tramín. Má v sobě něco divočejšího, tvrdšího - ale POZOR, jen to jen nádech, nejde o tvrdé jakostní víno... Myslím, že ležením na láhvi jen získá, nevím ale jak se zachovají kyselinky. Když nechám chvilku dopitou skleničku "zaschnout", úplně v ní pak cítím aromatickou sladkost koncentrovaného hroznového cukru :-)

Zajímavou zkušenost získávám po 2 dnech, kdy víno (dobře uzavřené) opět otevírám. Viditelně ztratilo na intenzitě jak vůně, tak i chuti. Krásná barva a vazkost v ústech zůstávají. Nakonec se na mě směje sbírka tmavě zlatých krystalů vinného kamene :-) Dal jsem si je ovšem uschnout na kuchňskou linku a to jsem neměl dělat - má pořádkumilovná choť je na to tata vyhodila do výlevky - Adié, krasavci :-(
Celkově je víno opravdu dobré, jak říkám, trošku tvrdší, ale to asi bude tím, že mám "napito" těch hladkých Tramínů z okolí Pálavy apod. Kdyby nestálo 335,- Kč, jistě by bylo dobrým počinem si několik lahví koupit. Protože se nemůžu rozhodnout, zda mi toto chutnalo více nebo méně než předevčírem popisovaný Tramín od Františka Mádla z Bílovic, je tedy bílovický jednoznačně "spotřebitelský vítěz" a to především díky své poloviční ceně.

Jo a ještě jednou: PĚKNÉ SVÁTKY! :-)

Shrnutí údajů dnešního vína:
Odrůda: Tramín červený
Ročník: 2002
Jakost: výběr z hroznů
Obsah zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Uherskohradišťská
Vinařská obec: Tupesy
Viniční trať:Staré Hory
Výrobce: Vinařství Václav Ovčáčík, 687 06 Velehrad 252
Evidenční číslo jakosti: 50 110 V/03 - 7223/120 - 8
Číslo šarže: 29/02 - bez chemické konzervace, integr.produkce hroznů
Ocenění:Top 77 vín ČR 2004 - 2005
Alkohol: 14,42 % obj.
Cena: 335,- Kč - vinotéka menšího okresního města, listopad 2005

Spotřebitelská známka: 7.00

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 9 8 7 3

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2494x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 31.12.2009 16:55:56