Frankovka 2002 pozdní sběr - Richard Tichý Hodonín
S radostí dnes beru do rukou láhev Frankovky 2002 pozdní sběr, na kterou si docela dobře vzpomínám z loňského putování za vinaři, kdy jsem jí poprvé ochutnal. Hrozny pochází z velmi známé viniční tratě Ovčačka v obci Hrušky a dosáhly cukernatosti 21,4° ČNM.Láhev typu Bordo má objem 0,75 l (zelené sklo) a je opatřena lisovaným korkem délky 40 mm. Adjustáž vypadá střízlivě a má všechny povinné údaje. Na vyžádání dostanete analytické hodnoty, které najdete níže. Nějaký ten rok se již ale setkáme s novější adjustáži, kterou používají všichni členové sdružení Bonus Eventus a která se mi líbí více.Barva světlejší, granátově červená. Vůně jemná a poněkud uzavřená. Hodinové rozdýchání nemělo na buket příliš vliv, lze jen vystopovat velmi slabé vůně ostružin a travnaté odstíny.Chuť plná, ovocitá a výrazně převyšuje vůni. Tak to je o něčem jiném, začínám stále více a s radostí degustovat. Poznávám lesní a peckové ovoce a velmi jemné až sametové třísloviny. Nesmím zapomenout na suchost, která je v chuti výrazná. Středně dlouhá perzistence, ve které vystoupí lehké hořkomandlové odstíny, které ovšem v žádném případě neruší. Víno je pravděpodobně na svém vrcholu nebo těsně za nim a pokud ho máte ve svém archivu nebo váháte s jeho koupi, tak na nic nečekejte, určitě Vás nezklame.Byť má víno docela hodně extraktu, pije se velmi lehce a díky nízkému obsahu alkoholu (11,6 % obj.) ho doporučuji podávat k obědu, kdy servírujete například hovězí maso a hutné omáčky. Známku za ostatní služby snižuji za poněkud horší dostupnost, i když je cena velmi dobrá vzhledem ke kvalitě.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: FrankovkaRočník: 2002Jakost: pozdní sběrZbytkový cukr: suchéVinařská oblast: PodlužíVinařská obec: HruškyViniční trať: OvčačkaCukernatost moštu: 21,4º NMObsah zbytkového cukru: 1,9 g/lObsah kyselin: 5,6 g/lBezcukernatý extrakt: 23,9 g/lVýrobce: Ing. Richard Tichý, Očovská 3, HodonínČíslo šarže: 08/02Alkohol: 11,6 % obj.Cena: 95,- Kč (přímo do výrobce srpen 2004)