Alibernet 2002 odrůdové jakostní - Škrobák Stanislav, Čejkovice
O tom, že odrůda ALIBERNET je opravdu odrůdou okrajovou, svědčí fakt, že je vysázena na méně než 0,1 % našich vinic. Jde o křížence odrůd Alicante Bouchet a Cabernet Sauvignon.Alibernet vznikl v tehdejším Sovětském svazu, konkrétně v ukrajinské Oděse v roce 1950, tedy v době politických procesů a budovatelského šílenství.Samo víno je vhodné do kupáží, jako tzv. barvířka se používá k dobarvování vín. Zrání začíná koncem srpna a začátkem září, dozrává pozdě, během října. Má-li být dosahováno vysoce jakostních aromatických tmavě červených vín, musí se využít nejlepší polohy a půdy.V příznivých ročnících a dobých polohách může dosáhnout vysoce jakostních aromatických tmavočervených vín s cabernetovým aroma. Při vysoké sklizni a špatném ročníku je víno neharmonické s převládajícími kyselinkami a nižší intenzitou barvy. Na Slovácku se Alibernet doporučuje pěstovat v oblasti Mutěnic a Podluží - tak to jsme dnes u Škrobáků správně.Láhev dnešního vína je klasická zelená bordó sedmička, adjustáž je laděna do světle béžového odstínu. Bohužel na mne design etikety i její obsah působí amatérským dojmem, zřejmě čejkovický zámek na ní je sice pěkný, ale kromě něj a několika zákonem předepsaných údajů nám neposkytuje opět nic navíc. Zadní část etikety chybí.Zátka je také pouze průměrná, lisovaná korková drť s plnými okraji. Potisk je anonymní "vinařský motiv" - tady a na etiketě má výrobce rezervy.Barva vína je tmavě rubínová, jakoby malinově matná a víno na mne působí jako středně husté. Ve vůni rozeznávám krásný červený rybíz (pozor, ne: černý), nějaký plod se zelenou dužninou (angrešt, kiwi?). Lehké koření, vůně je celkově příjemná, hladká až sametová. Projevuje se v ní jistá "divokost" - J. ve svém loňském článku připomíná odrůdu Isabella, tzv. "Jahůdku". Mne napadá jiný příklad a to odrůda tzv.Sevilar - správně snad "Seyve-Villard" - divoce rostoucí hybrid z jižního Maďarska, který je jedním z rodičů novošlechtěné moravské odrůdy Sevar - ale o tom více zhruba za dva týdny v jedné zajímavé recenzi na toto víno.V chuti je víno na první dojem opravdu divoce trpké a tvrdší. Nacházím opět červený rybíz a také zralé maliny - jako by víno bylo řízlé nedoslazovanou ovocnou šťávou. Zmíněné kořenité vůně se v ústech projevují jako náznak barikové příchuti. V těle mi víno připadá jen středně plné, koncentrace chuťových látek je však dostatečná. Dochuť je delší a ostřejší. I nyní mám pocit blíže nedefinovatelné divokosti a natrpkle dovádivé chuti vína :-). Určitě nejde o typicky hluboké víno z cabernetové rodiny, myslím, že onen exotický rodič „Alicante Bouchet“ se tady výrazně projevuje.Podle mých čidel jde o milé a zajímavé víno, specifické vůně a chuti. Nemyslím však, že zlatá medaile by mu byla udělena i dnes… Možná, že jako mladé působilo více svěže a živěji a proto oslovilo porotu Valtických vinných trhů v roce 2003. V každém případě to byl zajímavý a příjemný požitek.Na dně láhve mě čeká sbírka krystalků vinného kamene, které se po usušení blýskají a třpytí jako ohnivě rudé rubíny - viz foto pod článkem.Víno je přímo určené k pokrmům ze zvěřiny a také k specialitám z pravé svíčkové. Ideální temperace, která vám zaručí plný a otevřený buket je 16 až 18º C. Alibernet můžete také podávat k tvrdým ovčím a kozím sýrům (Pecorino, Manchego) a sýrům s dvojí plísní (Cambozola, Vltavín), nebo k pokrmům z těstovin. Protože Alibernet je velmi zajímavá odrůda, která při dobrých sklizních dává specifická vína cabernetového typu, bude vyhledávanou odrůdou mezi fajnšmekry a i my se k ní ještě vrátíme. Jak dále uvádí J. ve svém loňském článku: "Pokud budete mít možnost vyzkoušejte tuto odrůdu, možná si vás získá. Jako zajimavost musím ještě uvést, že pan Stanislav Škrobák nabízí dokonce Alibernet 2002 - slámové víno.Další informace o výrobci a jeho vínech:- Oficiální stránky Škrobák Stanislav, ČejkoviceOdrůda: AlibernetRočník: 2002Jakost: odrůdové jakostníCukernatost: suchéVinařská oblast: MutěnickáVinařská obec: ČejkoviceVýrobce: Škrobák Stanislav, 696 15 Čejkovice 823Číslo šarže: 58Teplota podávání: 16 - 18º CAlkohol: 12,1 % obj.Cena: 140,- Kč - vinotéka (nevábná) v Klatovech, léto 2005