O Víně

01.11.2005 Petr Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 01.11.2005 00:00

Alibernet 2002 odrůdové jakostní - Škrobák Stanislav, Čejkovice

O tom, že odrůda ALIBERNET je opravdu odrůdou okrajovou, svědčí fakt, že je vysázena na méně než 0,1 % našich vinic. Jde o křížence odrůd Alicante Bouchet a Cabernet Sauvignon.
Alibernet vznikl v tehdejším Sovětském svazu, konkrétně v ukrajinské Oděse v roce 1950, tedy v době politických procesů a budovatelského šílenství.
Samo víno je vhodné do kupáží, jako tzv. barvířka se používá k dobarvování vín. Zrání začíná koncem srpna a začátkem září, dozrává pozdě, během října. Má-li být dosahováno vysoce jakostních aromatických tmavě červených vín, musí se využít nejlepší polohy a půdy.
V příznivých ročnících a dobých polohách může dosáhnout vysoce jakostních aromatických tmavočervených vín s cabernetovým aroma. Při vysoké sklizni a špatném ročníku je víno neharmonické s převládajícími kyselinkami a nižší intenzitou barvy. Na Slovácku se Alibernet doporučuje pěstovat v oblasti Mutěnic a Podluží - tak to jsme dnes u Škrobáků správně.

Láhev dnešního vína je klasická zelená bordó sedmička, adjustáž je laděna do světle béžového odstínu. Bohužel na mne design etikety i její obsah působí amatérským dojmem, zřejmě čejkovický zámek na ní je sice pěkný, ale kromě něj a několika zákonem předepsaných údajů nám neposkytuje opět nic navíc. Zadní část etikety chybí.
Zátka je také pouze průměrná, lisovaná korková drť s plnými okraji. Potisk je anonymní "vinařský motiv" - tady a na etiketě má výrobce rezervy.

Barva vína je tmavě rubínová, jakoby malinově matná a víno na mne působí jako středně husté. Ve vůni rozeznávám krásný červený rybíz (pozor, ne: černý), nějaký plod se zelenou dužninou (angrešt, kiwi?). Lehké koření, vůně je celkově příjemná, hladká až sametová. Projevuje se v ní jistá "divokost" - J. ve svém loňském článku připomíná odrůdu Isabella, tzv. "Jahůdku". Mne napadá jiný příklad a to odrůda tzv.Sevilar - správně snad "Seyve-Villard" - divoce rostoucí hybrid z jižního Maďarska, který je jedním z rodičů novošlechtěné moravské odrůdy Sevar - ale o tom více zhruba za dva týdny v jedné zajímavé recenzi na toto víno.

V chuti je víno na první dojem opravdu divoce trpké a tvrdší. Nacházím opět červený rybíz a také zralé maliny - jako by víno bylo řízlé nedoslazovanou ovocnou šťávou. Zmíněné kořenité vůně se v ústech projevují jako náznak barikové příchuti. V těle mi víno připadá jen středně plné, koncentrace chuťových látek je však dostatečná. Dochuť je delší a ostřejší. I nyní mám pocit blíže nedefinovatelné divokosti a natrpkle dovádivé chuti vína :-). Určitě nejde o typicky hluboké víno z cabernetové rodiny, myslím, že onen exotický rodič „Alicante Bouchet“ se tady výrazně projevuje.
Podle mých čidel jde o milé a zajímavé víno, specifické vůně a chuti. Nemyslím však, že zlatá medaile by mu byla udělena i dnes… Možná, že jako mladé působilo více svěže a živěji a proto oslovilo porotu Valtických vinných trhů v roce 2003. V každém případě to byl zajímavý a příjemný požitek.
Na dně láhve mě čeká sbírka krystalků vinného kamene, které se po usušení blýskají a třpytí jako ohnivě rudé rubíny - viz foto pod článkem.

Víno je přímo určené k pokrmům ze zvěřiny a také k specialitám z pravé svíčkové. Ideální temperace, která vám zaručí plný a otevřený buket je 16 až 18º C. Alibernet můžete také podávat k tvrdým ovčím a kozím sýrům (Pecorino, Manchego) a sýrům s dvojí plísní (Cambozola, Vltavín), nebo k pokrmům z těstovin. Protože Alibernet je velmi zajímavá odrůda, která při dobrých sklizních dává specifická vína cabernetového typu, bude vyhledávanou odrůdou mezi fajnšmekry a i my se k ní ještě vrátíme. Jak dále uvádí J. ve svém loňském článku: "Pokud budete mít možnost vyzkoušejte tuto odrůdu, možná si vás získá. Jako zajimavost musím ještě uvést, že pan Stanislav Škrobák nabízí dokonce Alibernet 2002 - slámové víno.


Další informace o výrobci a jeho vínech:
- Oficiální stránky Škrobák Stanislav, Čejkovice

Odrůda: Alibernet
Ročník: 2002
Jakost: odrůdové jakostní
Cukernatost: suché
Vinařská oblast: Mutěnická
Vinařská obec: Čejkovice
Výrobce: Škrobák Stanislav, 696 15 Čejkovice 823
Číslo šarže: 58
Teplota podávání: 16 - 18º C
Alkohol: 12,1 % obj.
Cena: 140,- Kč - vinotéka (nevábná) v Klatovech, léto 2005

Spotřebitelská známka: 5.80

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
3 8 8 7 3

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2132x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
Neználek 10.01.2010 19:01:03