O Víně

21.10.2005 p.j. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 21.10.2005 00:00

Cabernet Sauvignon 2000 pozdní sběr - Vinselekt Michlovský a.s. Rakvice

Přiznám se, že z těch cca patnácti vzorků, které jsem za poslední léta přechutnal od tohoto výrobce na degustacích a výstavách, na mne neudělalo žádné takový dojem, abych si ho koupil. Toto je první počin. Napřed jsem v Tescu zahlédl pozdní sběr 2003. Kouknu na cenu: 485,- Kč. Týý vogo! No ale… výjimečnej ročník, kdy prý i Cabernety oslnily… Už jsem ho nabíral do košíku, že ho nechám uzrát, ale všiml jsem si vedle poslední láhve pozdního sběru 2000 za stejnou cenu. Tak co, ochutnám rovnou uzrálý z rovněž špičkového ročníku, navíc oceněný na Salónu.

Cabernet Sauvignon: Kdo by neslyšel o odrůdě, která je podstatnou složkou věhlasných bordeauxských vín. Ale je to i velice módní světová odrůda, která dává výtečné výsledky i v USA, Chile, Austrálii. Není tolik náročná na polohu, ale vyžaduje hodně tepla. A nejlépe sušší písčité půdy. Jestli je to tím teplem, technologií nakvášení nebo klony, ale moravské cabernety až na vzácné výjimky z extrémně horkých let postrádají onu eleganci a sametovost a místo černého rybízu a ovocitých vůní nabízí spíše kopřivové tóny a neharmonickou drsnost, která se ne vždy ležením ztrácí. Doporučuji těm, kteří chtějí mít etalon, ochutnat alespoň nějaké levnější bordeauxské cru bourgeois z Haut Medocu nebo druhé víno z Chateaux (třeba L´Heritage de Chasse Spleen jde sehnat už kolem 400 až 600 Kč, tedy srovnatelně s tímto vínem), tak pět, osm let staré. A nebo raději ne - pak už byste na moravské cabernety zanevřeli.

Vinař a technologie: Vinselekt je jeden z největších hráčů na tuzemském vinném trhu. Až mám trochu stísněný pocit jeho špičkové víno pohanět. Dotknout se jednoho z tak mocných bossů může být odvážné a nést sebou nějaké nepříjemné důsledky… ale asi jsem jenom paranoidní. Úspěšně se rozvíjející nově vybudované špičkové moderní technologie jsou pověstné, vlastní dokonce vinice v Chile, dováží vína i z jiných zemí, pokrývá svými produkty škálu od levných supermarketových vín až po biovína, bariky a malé unikátní série. Ocenění z výstav jsou četná. Technologicky jsou jeho vína založena na velmi přísných reduktivních metodách za nízkých teplot. Už od utrhnutí hroznu začíná boj proti oxidaci i za použití u nás ojedinělých postupů jako prokládání hroznů suchým ledem, kryomacerace, výroba vína v prostředí plynného dusíku atd. Odkalování, řízená teplota kvašení jsou nezbytností. Zaslechl jsem cosi i o reverzní osmóze. To je velmi drahý postup zahuštění moštu pod velkým tlakem na speciální polopropustné membráně, používaný v Bordeaux v deštivých letech na věhlasných Chateaux. Ale jistotu, že ho používá i Vinselekt, nemám. Vinice Pod Sv. kopečkem leží takřka v samém Mikulově pod malebnou dominatou z daleka viditelného poutního místa. Podložím je vápenec, více podrobností o vinici se mi nepodařilo získat.

Adjustáž: Láhev tmavozelená typu bordó s plasticky vyvedeným jménem výrobce, zátka středně kvalitní z drceného korku s dvěma plátky na obou koncích. Etikety velkoformátové, velice elegantní, s krásným zlaceným psacím písmem…výtvarně velice zdařilá. Asi někomu můžou chybět některé analytické údaje, ale i tak je tam plno informací o možných kombinacích s jídlem, o charakteru vína, o teplotách archivace i podávání. Celkově nadstandardní adjustáž lákající k ochutnání. Víno se navíc pyšní oceněním na Salónu vín 2003-2004.

Barva: Velice silná, temná, ale ne neprůsvitná.

Vůně: První dojem výborný, intenzivní vůně červeného bobulového ovoce a černého rybízu. Hned za chvilku ovšem dorazily kopřivy a rybíz poněkud odvanul. Tyto dva rozdílné charaktery spolu zápasily po celou dlouhou dobu, co jsem víno pil, bohužel kopřiva vyhrávala.

Chuť: Největší zklamání. Víno ani po pěti letech nesrovnané, neharmonické. Drsná tříslovina, která se ani intenzivním mícháním sklenky ani po dvouhodinovém popíjení nijak nezahalzovala. Velmi koncentrované, jakoby zahuštěné (že by byla použita reverzní osmóza na zahuštění moštu?), ale tak nějak nepříjemně. I když nejsem věštec a nevím, jak bude chutnat toto víno po deseti letech (mimochodem na etiketě doporučuje archivovat na tři až pět let - vína z nízkoteplotních kvašení nejsou až tak dlouhověká), nevěřím, že by se kopřiva ztratila a třísloviny nějak obzvlášť zušlechtily. I bordeauxská vína, jsou-li příliš mladá, dokáží být příliš tříslovinná, ale ta tříslovina je jiná, smetanově hebká, i když drhne po patře. Chuti tohoto vína jsem neporozuměl. Svým charakterem nesplňuje (snad kromě krásné barvy a adjustáže) téměř nic, co očekávám od dobrých moravských vín, o srovnání se světem ani nemluvě. Nemohu ho doporučit ani běžnému spotřebiteli, ani znalému. Snad jestli má někdo trpělivost čekat dalších deset let a riskovat zklamání. I vzhledem k výjimečnému ročníku a ocenění se mi cena zdá přehnaná a z mého hlediska jde o jeden z nejhloupějších nákupů za posledních pár let...


Více info o výrobci:
- Oficiální stránky - Vinselekt Michlovský a.s. Rakvice


Odrůda: Cabernet Sauvignon
Ročník: 2000
Jakost: pozdní sběr
Obsah zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Mikulovská
Vinařská obec: Mikulov
Viniční trať: Pod Sv. kopečkem
Výrobce: Vinselekt Michlovský a.s. Rakvice
Číslo šarže: 2002-256-00/A
Číslo vzorku: 41
Evidenční číslo jakosti: 31682V/01-8020/52
Alkohol: 11,5 % obj.
Cena: 485,- Kč (Tesco 2005)

Spotřebitelská známka: 6.80

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
9 9 7 5 4

Počet příspěvků v diskuzi: 2  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2513x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
Neználek 10.01.2010 22:02:14