O Víně

19.10.2005 Anax!en Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 19.10.2005 00:00

Château Timberlay 2002 Appellation Bordeaux Supérieur Contrôlée (AOC) - Robert Giraud, Bordeaux, Francie

Přiznám se, že kolem této lahve jsem v hypermarketu Delvita chodil delší čas. Vždy, když jsem tam šel na nákup po cestě domů z práce, jsem jej okukoval. Lákala mne hlavně skutečnost, že s vínem jakosti Appellation Bordeaux Superieur Controlee jsem ještě neměl tu čest. Ještě by bylo na místě vysvětlit, co magické slovíčko superieur znamená. Tedy některé zdroje uvádějí, že se jedná o nižší hektarový výnos než u Bordeaux AOC, vína obsahují o 1% více alkoholu a jiné píší 0,5 % vyšší obsah alkoholu než v AOC a nikoliv, že se jedná o víno výjimečné kvality. A tak jednoho dne, jsem toto víno našel mezi akčními nabídkami z kraje regálu, kde bylo nabízeno za téměř poloviční cenu. Tedy zlevněno z původních 249,- Kč na 120,- Kč. To již byl jistě zřetelně čitelný signál, aby toto víno skončilo v mém košíku. Než ale s ním půjdeme k pokladně, určitě se podíváme co nám řekne viněta. Velice zajímavým údajem určitě bude, jakou kupáž si odneseme domů. V tomto případě Cabernet Sauvignon x Merlot a Cabernet Franc. Dalším podrobným šetřením na internetu zjišťuji, že se jedná o poměr 20/70/10. Zadní část viněty se nás ještě bude snažit nalákat popisem: „ Vins Le Bourgin Vám představuje zámecké víno noblesní rubínové barvy a komplexní vůně po ostružině, černém rybízu a jahodě s elegantními dřevito-kořenitými tóny. Úžasně strukturovaná kulatá chuť uspokojí všechny vaše smysly.“ Tak se tedy pojďme podívat, jestli víno dostojí slibům z etikety a potěší všechny smysly, včetně sluchu. To asi charakteristickým zvukem vcucnutí vzduchu po vytažení korku, který vždy s napnutýma ušima očekáváme.

Ale ještě než se vrhnu na adjustáž a senzoriku, přidám pár informací o vinařství a tomto víně. Historie vinařství Château Timberlay sahá do 14. století (1366) až ke stoleté válce, kdy byla místní oblast pod anglickou nadvládou. Zámek byl zničen během francouzské revoluce a byl kompletně přestavěn a později po druhé světové válce zrenovován. Nachází se v okolí města Saint-André-de-Cubzac, obhospodařují plochu 110 ha a poměr hlav je 5400 na hektar při průměrném stáří 30 let. Půda převažuje jílovito-vápenatá a písečná na jílovitém podkladu. Co se vína týče, hrozny byly sbírány mechanicky při výtěžnosti 50 hektolitrů na ha. Poté došlo k 15 až 20 denním ležení v betonových kádích na slupkách a následně došlo 12 až 14 měsíců v sudu.

V regále toto víno poznáte podle lahve typu Bordo, objemu 0,75 L a tmavé, neprůhledné barvy. Viněta je zpracována hezky a řekl bych typicky. Vévodí jí klasický obrázek zámku, či honosné budovy, což jsou symboly většiny francouzských vinět. Ještě tu nalezneme prodávající, oku lahodíc příkrasy jako zlaté historické plakety, deklarující historii vinařství, popis původu, jakosti, hezké fonty písma, či zdobně vyražená záklopka. Údajů je zde dostatek, tedy dobrá, mám pocit, že se to povedlo. Také plný archivní korek je povedený a to nejen délkou 48 mm, ale také hezkým potiskem.

Prvním smyslem (pokud nepočítáme hmat a potěšení z pocitu lahve v rukou, když ji vytahujeme ze stojanu a zmíněný cucanec při vytahování korku), který potěšíme je zrak. Barva je čirá, šajní hezkou jiskrou s cihlovými odlesky. Avšak odstín je spíše sytě višňový, snad ještě granátový. Připomíná spíše naše Svatovavřinecké, než francouzské kabernety. Prví trestní bodíci. Viskozita je odpovídající suchému vínu, kdy ze stěn mizí až se mu mapy práší za nohama. Dalším na potěšení je čich. Vůně na něj již při vytažení korku velmi hezky zapůsobí z jeho vnitřní strany tóny švestek a sladkých povidel. Víno jej pak za nějaký čas po vydýchání následuje středně intenzivními až intenzivními tóny ostružin, višní, hořké čokolády a výrazným dřevem s kořením. A je tady poslední nedočkavý čiv chuť. Ta v prvních chvílích vysílá do mozkového centra signály, které se dekódují jako překvapivě dost kyselé, ke které se za okamžik připojí středně silný tanin, který i působí ostře a silněji drhne na patře. Přimícháte nasáním trochu vzduchu, probubláte a retronasální cestou dostanete velmi výrazné dřevité tóny. Opravdu to není barik? Beru láhev do ruky a podrobně zkoumám obě strany viněty. A je tam! Fontem písma o velikosti mravence (toho malého, ne lesního či afrického) je označení bariku schováno na zadní straně. Jestli ale ono spíš nebude rarita, pokud červené víno z Francie nebude barik, tak tomu nepřikládají takovou váhu jako u nás... A je to škoda, protože všechny ty hezké ovocné tóny dřevo výrazně překrylo, asi to byl nový sud, nebo starší, ale velmi dobře toastovaný. Nuže, všechny tyto složky aroma a chuti se spojí a odcházejí celkem drsně a nešetrně, zanechávajíce hrubší ocas a středně dlouhou perzistenci. Pokud si vzpomínáte, jak v úvodu jsem citoval vinětu a pasáž … úžasně strukturovaná kulatá chuť, tak tedy pod tímto pojmem si rozhodně nepředstavuji toto víno. Měl jsem již možnost ochutnat AOC vína (nemusí to tedy být grand cru), která si toto označení určitě zasloužila, tedy mohu oprávněně srovnat.

Také vinětou zmíněné jahody na mne nijak nevykoukly. Prázdná sklenice, když odpařuje zbytky vína, připomínala svou směsí koření odrůdu Zweigeltrebe. Závěrem jsem velice rád, že toto víno bylo zlevněno, protože kdybych za něj zaplatil plnou cenu, bylo by to velmi bolestné. Škoda, velice jsem se těšil, že to opravdu bude hezký zážitek, přeci jen apelace Bordeaux superieur je už jakou takous známkou pochutnání, ale nebylo tomu tak. Ale mne to zas tak nevadilo, neb jak můžete vidět z fotky dole, toto víno jsem si schválně otevřel k pokrmu zvaný Holandské řízky (směs mletého vepřevého, sýru a koření), kterého jsem se minimálně čtrnáct dní dovolával. A když jsem byl konečně vyslyšen, chtěl jsem toto menu uctít patřičným vínem. A k tomuto jídlu to bylo opravdu hezké.

Oficální stránky výrobce: www.chateautimberlay.com

Obchodní název: Château Timberlay
Kupáž: Cabernet Sauvignon x Merlot x Cabernet Franc
Ročník: 2002
Jakost: Appellation Bordeaux Superieur Controlee
Cukernatost: suché
Vinařská oblast: Bordeaux
Výrobce: Robert Giraud
Teplota podávání: 16 - 18º C
Alkohol: 12,5 % obj.
Dovozce: Vins Le Bourgin s.r.o
Cena: akce z 249,- Kč na 120,- Kč Delvita

Spotřebitelská známka: 6.40

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
7 6 7 6 6

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2560x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 24.01.2010 13:13:35