O Víně

20.10.2005 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 20.10.2005 00:00

Frankovka 2003 pozdní sběr - Šabata Vladimír - Vinař Rakvice

Z lednového nákupu vín přímo u pana Šabaty mi zbývá vyzkoušet už jen tři láhve, respektive odrůdy. Otevírám proto další víno, tentokrát červené, Frankovku 2003 pozdní sběr, které získalo zlatou medaili Vinařské Litoměřice 2004 (91. bodů). S tímto vínem jste se už na našem portále mohli setkat 30. března 2005 v recenzi od Tomáše.

V recenzi Tomáš doporučuje tuto Frankovku ještě nechat nějaký čas ležet (ostatně i pan Šabata to doporučuje) a pravidelně přechutnat, abychom nepřišli o jeho vrchol.

Láhev typu Bordo má objem 0,75 l (zelené sklo) je opatřena lisovaným korkem délky 40 mm. Adjustáž jsem již mnohokrát probíral u předchozích recenzí. Barva rubínově červená a jiskrná. Vůně jemná a ovocitá. Jsem z ní trochu na rozpacích, chvílemi mi připomíná černé jeřabiny, chvilku vymačkanou šťávu z třešní, travnaté tóny a nakonec jde do mandlí či pecek. Nezvykle komplikovaná vůně, ve které je velká škála odstínů. Vzhled vína kazí velmi jemné perličky na dně skleničky. Zvláštní, na podobný "problém" již několikrát narazil Petr u vín pana Šabaty, já poprvé... Zkouším chvíli kroužit vínem ve skleničce, pomalu ale jistě perličky ustupují...

Chuť je jedním slovem ovocitá. Opět se mi dere na jazyk srovnání z nektarem z přezrálých třešní, jsou zde velmi jemné třísloviny a kyselinky. Pan Šabata doporučuje tento samotok nechat ležet a zrát v láhvi. Konkrétně na můj dotaz ohledně doporučené doby archivace mi odpověděl: Toto víno však potřebuje ještě trochu vyležet a můžu jen dodat, že čas mu prospěje. Je dost tříslovité a v kytce je zvláštní "doktořina". Takže uvidíme, poslední láhev otevřu příští rok a podám zprávu, jak se mi jevila. Až na ty jemné perličky nemám co vínu vytknout a hodnotím ho docela vysoko.

Pan Šabata Frankovku doporučuje k divočině, já jen dodám, že se bude také snoubit se sýry s modrou plísní (Gorgonzolla, Zlatá niva, Roquefort). Tato Frankovka s velmi zvláštní ovocitou chuť bude vyhovovat milovníkům červených vín s přirozenými vlastnostmi. Při postupném upíjení mám z Frankovky stále lepší a lepší pocit. Je to možná trochu problematické víno, někomu nemusí prostě vyhovovat, ale je rozhodně zajímavé. Jak už se zde několikrát objevilo, předpokládá se, že další zrání v láhvi ho ještě více zklidní a vylepší.


Další informace o výrobci a jeho vínech:
- Oficiální stránky - Vinařství Šabata Rakvice nebo Vinařství Šabata na stránkách Lustermannského vinného sklepa


Odrůda: Frankovka
Ročník: 2003
Jakost: pozdní sběr
Zbytkový cukr: suché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Zaječí
Viniční trať: Nová hora
Výrobce: Šabata Vladimír, 691 03 Rakvice 645
Alkohol: 12,2 % obj.
Číslo šarže: 04/2003
Číslo ověření: 3336/07/03
Teplota skladování: 12° C
Teplota podávání: 16 - 18° C
Obsah zbytkového cukru: 3,10 g/l
Obsah kyselin: 5,10 g/l
Bezcukernatý extrakt: 20,10 g/l
Cukernatost moštu: 22° NM
Doporučená archivace: 2008 až 2010
Ocenění: Zlatá medaile Vinařské Litoměřice 2004 (91. bodů)
Cena: 120,- Kč (přímo od výrobce leden 2005)

Spotřebitelská známka: 7.40

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
6 8 7 8 8

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2246x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
Neználek 10.01.2010 22:06:19