O Víně

18.10.2005 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 18.10.2005 00:00

Muškát moravský 2003 pozdní sběr - PPS Agro a.s., Strachotín

Mezi jednu z nejlepších viničních poloh na Mikulovsku, řadím viniční trať Sonberk v obci Popice. Upřesním to, v blízkosti vodního díla Nové Mlýny, abych ostatním neublížil. Odtud pochází famózní Pálava či Sauvignon, který mám hluboce zapsán v paměti. Z této polohy také pochází Muškát moravský 2003 pozdní sběr ze společnosti PPS Agro Strachotín.

Láhev typu Futura leggera má objem 0,75 l (hnědé sklo) a je opatřena archivním korkem délky 36 mm. Korek je sice celistvý a pevný, ale je neskutečně vyschlý a krátký, takže při vytažení musíte vyvinout velkou sílu, než se Vám podaří provrtat vývrtku přes korek. Adjustáž jsme již několikrát hodnotili, takže velmi stručně. Považuji jí za velmi povedenou a decentní. Dobrou grafiku a typ použité láhve si prostě nespletete. Také je zde staniolová záklopka, která u lahví dovezených začátkem roku chyběla. Jedinou vadou na kráse je neuvedení informace, o jaké víno se jedná (suché, polosuché atd.) To zjistíte až v okamžiku, pokud se podíváte na analytické hodnoty konkrétního vína.

Barva světle zlatožlutá a jisrkná. Vůně je nádherně odrůdová - muškátové tóny doplňují ovocné (tropické ovoce) a kořenité odstíny. Je to tak půl na půl, žádná složka není dominantní, vše působí docela líbivě jako celek. No a pokud si přečtete charakteristiku vůně na zadní etiketě, dávám za pravdu výrobci, taktéž jsou zde zřetelné tóny zralých meruněk. Viskozita je velmi dobrá, hrozny evidentně netrpěly nízkou cukernatostí.

V chuti je dominantní vysoký obsah alkoholu (13,6 % obj.), který působí trochu rušivě. Na můj vkus byl proces kvašení zbytečně dlouhý, možná by tomuto muškátu slušelo více zbytkového cukru a méně alkoholu. Co mi ale vadí více je kyselejší ocásek, na muškát v přívlastku pozdní sběr docela nepříjmené. Když se podíváte na analytické hodnoty, je to jasné. Velmi nízký obsah zbytkového cukru (1,6 g/l) a naopak docela vysoká hodnota kyselinek (6,3 g/l). A to se obecně uvádí, že Muškát moravský trpí nedostatkem kyselin... V chuti jsou proto ostré rohy a je poněkud rozházená, což by se ležením v láhvi mohlo zlepšit, ale podle výrobce není tento muškát vhodný k dlouhodobější archivaci. Rok či dva mu pravděpodobně prospějí a nebál bych se toho. Před konzumací nechejte víno na 20 minut vydechnout, alkohol nebude působit tak rušivě.

Výrobce víno doporučuje podávat k lehčím úpravám bílého masa, drůbeže a ryb. Dovedu si ho představit i k ovocným dezertům. Při pohledu na docela zajímavou cenu si říkám, že to není rozhodně špatný kup. Možná za půl roku či za rok, bude víno ještě lepší a harmoničtější, takže uvidíme. Nebojte se, zprávu vám určitě podáme.

Obchodní název: Gold Selection
Odrůda: Muškát moravský
Ročník: 2003
Jakost: pozdní sběr
Zbytkový cukr: suché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Mikulovská
Vinařská obec: Popice
Viniční trať: Sonberk
Výrobce: PPS Agro, a.s. Strachotín
Číslo šarže: 6/03
Evidenční číslo jakosti: 9B1-04/528/04
Číslo vzorku: 00408
Obsah zbytkového cukru: 1,6 g/l
Obsah kyselin: 6,3 g/l
Bezcukernatý extrakt: 21,3 g/l
Alkohol: 13,6 % obj.
Teplota podávání: 9 - 12 °C
Teplota skladování: 8 - 12 °C
Doporučená archivace: nedoporučuje se
Cena: 80,- Kč (přímo od výrobce březen 2005)

Spotřebitelská známka: 7.20

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 6 8 6 8

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 1978x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 24.01.2010 13:16:02