O Víně

22.08.2005 Petr Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 22.08.2005 00:00

Lemberger 1999 Kabinett - Weingärtner Willsbach EG, Obersulm, Německo

Ke každé láhvi vína se vztahuje nějaký příběh. Někdy zajímavější, někdy více běžný. To dnešní víno na mne čekalo v jednom staromódním německém hotýlku, kde jsem seděl v jídelně s obrovskými křišťálovými lustry zcela sám a hleděl na vyrovnané řady vín místních výrobců. Z našeho pohledu šlo o kousky z oblastí především Baden, Württemberg a Pfaltz.
Protože jsem zde nebyl poprvé a věděl, že pan hoteliér je na vína stejně ulítlý jako já (no, nechci ho urazit - takže: skoro stejně jako já), přinesl jsem mu tentokrát jako dárek jednu výběrovou Pálavu 2003 z PPS Strachotín, aby taky jednou ochutnal tu správnou voňavku.
Nakonec jsme pálavské zlato vypili společně s jeho paní (decentně jsem dolíval hlavně jim), oběma jim chutnala náramně a pán mě nakonec dokonce požádal, abych mu přivezl ještě :-). Co s načatým večerem ? Dal mi na oplátku ochutnat vína místních červených odrůd Trollinger, Lemberger a také cuvée těchto odrůd. Nejvíce mi vyhovovalo víno odrůdy Lemberger a tak jsem si rovnou dvě (různé) láhve koupil. Pán se blýskl velmi neobvyklým a přátelským gestem, dal mi na ně 50% slevu …. Myslím ale, že tato jeho nezištnost mě při mé příští cestě bude stát nějakou další naši pochoutku :-).

Máme tady dnes „württembergskou“ červenou krasavici ročníku 1999 v kabinetu. Láhev s decentně volenou vinětou působí docela elegantně, i když stroze. Žehrám-li ve svých zápiscích na neuvádění bližších údajů o víně na etiketách našich výrobců a dovozců, pak bych tentokrát musel udělit úplnou ředitelskou důtku, nebo žlutou kartu.
Láhev je běžná zelená bordó sedmička s tmavě modrou plastovou záklopkou, která ladí k modré a krémové barvě na etiketě. Nesmím zapomenout na zlatotisk, díky němuž jsem nemohl dát láhev po vyprázdnění do mikrovlnky, ale musel jí zdlouhavě přemlouvat horkou vodou a vinětu trpělivě podškrabkávat dolu nožem.

Samo víno má tmavě rubínovou barvu s odlesky, které si definuji jako „tmavě zlaté“. Není to tedy granát, víno působí na pohled mile a na svých cca 5,5 roku stáří pak celkem svěže. Ve vůni je i přes povinné vydýchání lehce zastřené, ale cítím zde i červené ovoce, např. maliny a to s trpkým základem. Udělal jsem si poznámku, že celkově voní trošku podobně jako méně výrazný Modrý Portugal nalévaný ve sklípku ze sudu (až na ty maliny). Nevím, jak jsem k tomu přirovnání dospěl, portugalů jsou jistě desítky variant, ale tohle přirovnání se mi v dané chvíli zdálo nejpřiléhavější.
Chuť vína je překvapivě živá a svěží a to především díky svých vyšším kyselinkám. Váhám-li po ochutnání některých vín, o čem mám vlastně psát, pak tentokrát tedy ne. Nízký obsah alkoholu 10,5%, deklarovaná cukernatost Kabinett a zbytková pak jako suché dávají dohromady zajímavé červené víno, jemuž asi nejvíc sedí přídomky svěží a příjemně natrpklé. Lehce ovocité chutě, nízký, ale znatelný obsah taninu. Zastřeně ovocitý dozvuk je dlouhý a také natrpklý. Víno je v projevech docela výrazné a i zde platí, že po dvou či třech deci mi chutná stále více a objevuji jeho osobitý charakter.

Vyšší kyselinky a zřejmě i přirozená trpkost odrůdy (nepil jsem zatím dost Lembergerů, abych to dokázal posoudit) se projevuje i při mém posuzování těla vína. Po spolknutí doušku a vydechnutí nosem mám dojem příjemně sudově zastřeného červeného. Ona jakoby sudová zastřenost zde není na závadu. Myslím, že svou relativní svěžestí bude víno dobrým doplňkem ke grilované drůbeži. Osobně mám raději více plná a jižansky temná červená vína, ale tentokrát to byla příjemná změna. Napadla mě známá věta, která by tentokrát seděla: „Zprvu trpké zdá se, později však na jazyku sládne…“
Jediným mínusem vína je bezesporu jeho téměř 100% nedostupnost na našem trhu, svým dnešním článkem jsem Vám nicméně chtěl pootevřít dvířka k další modré odrůdě...

Obchodní název: Willsbacher Dieblesberg Lemberger
Odrůda: Lemberger
Ročník: 1999
Jakost: Kabinett (kabinet)
Cukernatost: trocken (suché)
Vinařská oblast: Württemberg
Vinařská obec: Willsbach
Výrobce: Weingärtner Willsbach EG, Obersulm, Německo
Teplota podávání: 16-18º C
Alkohol: 10,5 % obj.
Cena: EUR 17,- tedy asi 500,- v restauraci německého hotelu slušné střední třídy

Spotřebitelská známka: 5.80

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
6 7 8 7 1

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 1995x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 04.01.2010 13:59:09