O Víně

21.08.2005 Anax!en Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 21.08.2005 00:00

Red blood bear odrůdové jakostní - Alkoni winery Petrich, Bulharsko

Určitě znáte vína, která jsou téměř na každém rohu, jako je sklepmistr, býčí krev či tato medvědí krev. Teď si určitě říkáte, proč kupuji takové víno, když přeci jen lidé ve víně hledající něco víc než jen tekutinu si určitě dopřejí víno kvalitnější. Ale bez takovýchto vín bychom neměli srovnání a nemohli se rozplývat nad lahodností těch dobrých. Ale naštěstí toto jsem nezakoupil, ale dostala ho má přítelkyně jako pozornost od pacienta a chudák určitě netušil, že toto víno u nás doma vzbudí pouze úsměv na tváři. Ale každá snaha dobrých lidí se cení a tak když byly na oběd ohlášeny brynzové halušky s uzeným masem, říkal jsem si, že to je ten okamžik, kdy otestujeme tento dar. Vzadu na vinětě jsou uvedeny drobným písmem, jakoby se víno za ně stydělo, dvě odrůdy zvučných jmen Merlot x Cabernet Sauvignon, takže rychle do něj.

Láhev je atypického rozměru (objem 0,7 L) a vzhledu. Viněta z přední strany obsahuje údajů jen velmi poskrovnu, ale můžeme se tam dočíst v levém spodním rohu údaj sugar 10-15 g/l. Wow, to nemají ani leckterá kvalitní vína. Přední viněta je vyvedena celá v angličtině, ale určitě je to lepší než v mateřské bulharštině. Zato ze zadní strany viněty už najdeme informací spousty v českém jazyce a přehledně zpracovány. Korek je lisovaný, délky 37 mm s potiskem vinařství.

Barva je sytá, tmavě rubínová a své rodiče nezapře. Čirost je trochu na štíru, ale zase to dohání viskozita, která hezky kroužkuje a utváří hutné slzy. Pěkně intenzivně vůně osloví sladkými medovými tóny, ostružinou, slabou lesní jahodou a všudypřítomnou griotkovou višní. A to se vším všudy, včetně alkoholových tónů kvašení. V chuti si nelze nepovšimnouti sladké, která překrývá hrubší tanin a téměř úplně ho vyhubí. Adstringence se tedy nekoná, jen jakási slabá ozvěna na patře při polykání. Vjemu pak dominuje zmíněné griotkové aroma, opět se vším všudy. Dochuť se rozpadne na směs sladké a bojující třísloviny.

Takže jak vidno, víno je lépe podávati jako doplněk, než jako hlavní chod. U mnou zmíněných brynzových halušek to nebylo špatné, ale lépe by tomuto pokrmu slušelo víno suché. Naopak, když jsme ze zbytku bramborového těsta usmažili večer bramboráky (bramborové placky pro neznalé slengu), opět s kousky uzeného masa, bylo to vynikající a vjem šel spolu ruku v ruce. Viněta ještě doporučuje tmavé maso, zvěřinu, sýry, paštiky a pečené maso.

Odrůda: Merlot x Cabernet Sauvignon
Ročník: neuveden
Jakost: odrůdové jakostní
Zbytkový cukr: 10-15 g/l
Cukernatost: polosuché
Výrobce: Alkoni winery Petrich
Číslo šarže: neuvedeno
Teplota podávání: 14 - 16º C
Alkohol: 13,4 % obj.
Datum plnění: 20. 1. 2005
Cena: neznáma - dar (ale určitě někde kolem 50,- Kč)

Spotřebitelská známka: 5.40

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
6 6 6 4 5

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2645x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 04.01.2010 13:52:35