O Víně

27.08.2005 Honza Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 27.08.2005 00:00

Rulandské šedé 2000 pozdní sběr (sur lie) - Vinselekt Michlovský a.s. Rakvice

Jen tak brouzdám internetem zkoumajíc stránky větších i menších výrobců vína, až jsem narazil na odkaz pana Michlovského, jehož osobnost už asi nezůstala nikomu z vínomilů utajena. Pan Michlovský platí za jednu z největších kapacit v naší malé vinařské zemi a je také znám uplatňováním moderních technologií. Jeho nabídka vín je opravdu široká a při jejím procházení mne doslova přepadla vzpomínka na nedávné ochutnání lahve Sauvignon Blanc 2000 pozdní sběr z Michlovského řady Chateau Dowina. Nebudu Vás dlouho napínat, víno skončilo ve výlevce a to i přesto, že se dostalo do Salonu vín ČR. A byl to docela trapas, protože se láhev otevřela ve společnosti více lidí, holdujících vínu. Ale dost! Teď ochutnám láhev Rulandské šedé 2000 pozdní sběr, která snad napraví z mého pohledu panu Michlovskému reputaci.

Čím je láhev zajímavá? Krom slušivé nálepky Salon vín 2002/2003 je to určitě metoda Sur lie, která byla při výrobě použita. Spočívá v dlouhodobém ležení vína na kvasnicích a pravidelném ručním promíchávání. Podrobnosti naleznete v naší Encyklopedií v položce Kategorizace. Rulandské šedé je velmi extraktivní odrůda, tak mne trochu zarazila pouze průměrná hodnota bezcukernatého extraktu 19,3 g/l. Ostatní Rulandy šedé z katalogu jí v tomto ohledu překonaly. Po dalším zkoumání katalogu Salonu vín ČR jsem si všimnul že pan Michlovský, při svém obrovském zastoupení, má jen relativně menší hodnoty extraktu. Samozřejmě záleží na přívlastku a odrůdě, ale i tak je to myslím zajímavý poznatek, který ovšem o kvalitě vín nevypovídá nic zásadního.

Láhev typu Bordolese má objem 0,5 l (tmavé sklo) a je opatřena plným korkem délky 45 mm. Adjustáž je povedená, jak se už stalo dobrým zvykem vín pana Michlovského. Prostřednictvím etikety je nám sděleno vlastně všechno potřebné. Ocenil bych údaje o zbytkovém cukru a kyselinách, nevidím jediný důvod, proč by měli být lidé holdující vínu o tyto hodnoty ochuzeni. Dovolím si tedy 2 bodíky v hodnocení srazit. Barva je zlatavá s hnědým podtónem, pěkná ale pochmurná. Trošku mi chyběla výraznější jiskra, slušné hodnocení si však zaslouží. Viskozita průměrná, víno mizelo ze stěn až příliš rychle. V tomto ohledu mne víno zklamalo hlavně v tom smyslu, že už to většinou něco napovídá o chuti, ale nepředbíhejme. Vůně mne naopak přímo ohromila. Ze začátku se projevovaly vyzrálé hrozny až rozinky, byl tam také nádech medu a citrusových plodů. Okamžitě mi to připomnělo nedávný zážitek z Rulandy bílé 2004 bobulový výběr, botrytický sběr. Později a hlavně na druhý den vůně působila unaveněji a ozvala se lehká stařinka. I přesto dávám vysoké hodnocení.

Chuť je bohužel docela velké zklamání. Víno ke mně promlouvalo odněkud z dálky a nenechalo mé chuťové buňky na pochybách, že už je nějakou dobu za vrcholem. Je to jako poslouchat rádio se špatným signálem. Rulandské šedé působí za mlada hutně a široce, jako snad žádná jiná odrůda. Toto víno tu chuť pouze připomene a než se nadáte, zmizí v nenávratnu. Svěží kyselinky, tolik charakteristické pro naše bílá vína, se stářím vytratily a víno působilo mdle. Hlavně proto každé mé další napití předcházela spíše víra v zázračné nadýchnutí vína než chuť na víno jako takové.

Vhodné požití tohoto stářím poznamenaného vzorku bych viděl při přivření obou očí jako aperitiv před jídlem hlavně pro jeho opojnou vůni. Nebo pijte víno s pokrmem a než si vaší hosté uvědomí, že je docela vodnaté bude 0,5 litrová láhev pryč a zbude dojem z nadprůměrné vůně. A k jakému jídlu? Tady bych souhlasil s výrobcem a uvedl pokrmy z kuřecího masa jako např. kuřecí špíz nebo salát. U sýrů dbejte na jejich jemnost, aby nepřebily dosti unavené víno.

Odrůda: Rulandské šedé
Ročník: 2000
Jakost: pozdní sběr
Vinařská oblast: Můtěnická
Vinařská obec: Čejč
Viniční trať: Lopata
Cukernatost: suché
Výrobce: Vinselekt Michlovský a.s. Rakvice
Číslo šarže: 2001-306-00/B
Alkohol: 12,18 % obj.
Cukernatost moštu: 22º NM
Obsah zbytkového cukru: 2,6 g/l
Obsah kyselin: 5,5 g/l
Bezcukernatý extrakt: 19,3 g/l
Teplota skladování: 10-12º C
Teplota podávání: 12-14º C
Doporučená archivace: 4 - 5 let
Ocenění: Salon vín ČR 2002/2003
Cena: 177,40 Kč (k sehnání v E-shopu na www.michlovsky.com)

Spotřebitelská známka: 6.60

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 7 8 5 5

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 1931x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 04.01.2010 14:38:26