O Víně

03.08.2005 Petr Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 03.08.2005 00:00

Cabernet Sauvignon 2002 pozdní sběr - Jaromír Hnidák, Hodonín

Dnes otevírám první víno od pana Hnidáka - dostal jsem jej od kamaráda, který tvrdil, že pan Hnidák jen tak lehce svá vína neprodává a že má i vlastní bodovací systém... Inu, před pár lety bych se divil, proč by některý vinař nechtěl svá vína "jen tak lehce" prodat, ale po zkušenostech s nejmenovanými vinaři z Polešovic a z Krumvíře se už dnes nedivím. A vlastní bodovací systém? Proč ne, já vypitá vína známkuji taky.

Dnešní Cabernet Sauvignon má na vinětě celkem 4 hvězdičky - jde-li tedy o onen bodovací systém, nevím. Také nevím, zda je to dost, nebo naopak dost málo... Láhev na mne přes poměrně obyčejný secesně laděný design viněty působí nenásilně, trošku svádí, ale ničím neohromuje. I když výtvarník použil nejméně tři různé typy písma, nejde tentokrát o miš-maš, jako v některých jiných případech (u jiných výrobců). Víno je lahvováno v běžné zelené bordó sedmičce, má klasickou záklopku rudé barvy a co mne v zápětí překvapilo, zátka je z umělých materiálů - a bez potisku. Zatím dojmy nic moc.

Barva vína a vůbec jeho konzistence naznačuje, že půjde o víno středně olejovitě husté. Tmavá rudá barva je krásná, zvláště je-li víno v pohybu.
První přivonění však pro mne bylo opravdickým šokem! Po několika nedávno vypitých sytých zahraničních vínech byly tyto dnešním vínem pana Hnidáka postaveny do role "beztvářných albínů". Tak specifický odér jsem už hodně dlouho necítil - je to vyoraná zemina, je to dusný prach, jako když začne v létě pršet na zaprášnou zem... Ano, to je poměrně věrný pocit. Tahle napůl dusivě zastřená vůně má sice kupodivu i své kouzlo, ale vždy když se snažím něco konkrétního rozeznat, dojem mokrého prachu mi zahltí nos. Nevím, jestli mám vůbec slovo "vůně" používat...?
Zajímavé je, že zvláštní "vůně" nemizí ani po téměř hodině, kdy je víno otevřeno a drženo v chladu. Z toho usuzuji, že jde o opravdovou vlastnost dnešního vína.

Chuť je opět výrazně specifická. Prochází mnou dojem ze země vytažených zelených rostlin a opět toho zvlhlého prachu - má to takhle u cabernetu být, nebo nemá? Pravdou je, že občas jsem se s náznaky něčeho podobného už setkal, ale dojmy nikdy nebyly tak výrazné. Víno je objektivně poměrně husté na chuťové látky, není kyselé, není prázdné, je naopak plné a dosti bohaté - jen ta dusivá zastřenost zmoklého prachu nade vším dominuje. Zkouším tedy dál a dál a kromě poznámky, že víno je i subjektivně silné, nemám víc, co si bych napsal. Tělo, dozvuk, koření, ovocité stopy nebo podobně? Ne, pod příkrovem mokrého prachu jistě něco bude, ale nepodařilo se mi pod něj proniknout.

Po několika deci a po laborování s myšlenkou, že jde o specifickou chuť (terroir tratě Remíz a pod.) docházím k závěru, že tříleté víno s přívlastkem odrůdy Cabernet Sauvignon takovéhle být nemá. Víte, že dávám přednost červených vínům a zvláště pak cabernetovým odrůdám, ty jsou mé oblíbené. Už jsem vypil dost takových vín z různých zemí světa i od našich výrobců, ale nikdy jsem se s tak výrazně odlišným dojmem nesetkal. Závěr tedy je, že buď je pan Hnidák jediný, kdo dělá Cabernet Sauvignon dobře, nebo je tomu naopak.
Ještě je zde třetí možnost - specifická je pouze tato láhev a ostatní láhve ze stejné výrobní partie jsou jiné. To už ale asi nezjistím, zvláště pokud pan Hnidák opravdu neprodává svá vína jen tak někomu a nebo zvláště pak, přečte-li si moji dnešní recenzi...

Mám ještě jednu láhev z tohoto sklepu, jde o bílé Chardonnay, tak za čas uvidíme. Chtěl jsem se z obecně přístupných zdrojů o víně dozvědět něco víc, ale webové stránky výrobce jsem hledal marně. Jeden internetový e-shop toto víno nabízí za 365,- Kč, což mi připadá jako cena zcela neúměrná k výkonu vína. Podnik sítě Pilsner Urquell Originál Restaurant v budově tzv. "Staré Celnice" na náměstí republiky v Praze (chybu v názvu náměstí nemám já, text jsem převzal z webu) toto víno nabízí dokonce za 765,- Kč s komentářem:
"Cabernet Sauvignon pozdní sběr: Vinařství Jaromír Hnidák - Starý Podvorov, ročník 2002. Skvělý ročník, výborná lokalita a um vinaře dělají z tohoto vína opravdový unikát. Chuť je vyvážená, čistá, lahodná..."

Tak vám nevím...

Odrůda: Cabernet Savignon
Ročník: 2002
Jakost: pozdní sběr
Cukernatost: suché
Vinařská oblast: Mutěnická
Vinařská obec: Starý Poddvorov
Viniční trať: Remíz
Výrobce: Jaromír Hnidák, Brandlova 38, Hodonín
Číslo šarže: 05/02
Evidenční číslo jakosti: 34275V/03-7223/99
Teplota podávání: 16 - 18º C
Alkohol: 13,6 % obj.
Cena: byl to dárek, ale o ceně píšu ke konci článku

Spotřebitelská známka: 4.60

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
5 8 3 4 3

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2397x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 03.01.2010 20:05:09