O Víně

26.07.2005 Petr Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 26.07.2005 00:00

Laurot 2000 odrůdové jakostní (biovíno) - Vinselekt Michlovský a.s. Rakvice

Pan Michlovský jako jeden z mála našich vinařů smí pro některá svá vína používat označení bio. Myslím, že všechny důležité informace o biovínech naleznete v bohatém seznamu aktivních odkazů pod tímto článkem. Připomenu jen, že biovína lze dnes koupit v prodejnách se zdravou výživou (jak jsme si s J. psali: "...tam, kde si vegáni chodí pro otruby... :-) .. "), nebo i v supermarketech, kde mívají tzv. dia-, nebo bio-koutek.

Odrůda Laurot vznikla mnohonásobným křížením: matka Merlot x S 13 666 (S xx xxx znamenají hybridy šlechtitele Seibela a číslo je pořadovým číslem semenáče, ze kterého je zřejmé, jaké množství práce vykonal) a otec je kříženec Frankovka x Svatovavřinecké. Odrůda má původ v České republice a vznikla ve spolupráci šlechtitelského kolektivu Vinselekt (dříve Resistant - jako francouzské hnutí odporu za 2. světové války :-) ). Odrůda je právně chráněna, licenci vlastní pan Miloš Michlovský ze společnosti Vinselekt-šlechtitelská stanice vinařská. Do Státní odrůdové knihy byla zapsána v druhé polovině roku 2004 a v naší sekci Odrůdy - Laurot o ní najdete aktualizované informace. Zajímavá je přehlídka "kmotrů šlechtitelů", kteří stáli u kolíbky Laurotu: šlechtiteli jsou Doc. Ing. Miloš Michlovský, CSc., Prof. Ing. Vilém Kraus, CSc., Lubomír Glos, Vlastimil Peřina a Ing. František Mádl.

Láhev je sedmička typu Bordo ze zeleného skla. Viněta je plná různých údajů, textu jako při bohoslužbě, nicméně mi zde chybí základní údaje - např. z jakých odrůd Laurot vznikl, zda jde o víno jakostní či přívlastkové. Na druhou stranu oceňuji doporučení k pokrmům a hlavně - dobu optimální konzumace, či skladování. To je jinými výrobci tak sporadicky uváděná informace, že většinu z nich začínám podezřívat, že to snad sami neví - jinak si to neumím vysvětlit. Žehrám na neuvádění tohoto základního údaje velmi často, ale nemohu si pomoct. Co je mi do vlastního vychvalování se výrobce, když nevím, kdy je optimální víno otevřít?
Dobře, to není dnešní případ, ale i tak na mě viněta Laurotu působí jen průměrně. Biovíno je přírodně prosté a asi tento pocit strhl výtvarníka i k designově prosté vinětě. Ta ovšem v regálu příliš nezaujme.

Korková zátka je lisovaná, s plnými okraji a je opatřena dokonce podpisem pana Michlovského s některými jeho akademickými tituly :-). Jde samozřejmě o potisk, ale představa, že by osobně podepisoval každý špunt, je dobrá... Na korku je ovšem možno vidět typický buldočí tah tohoto výrobce - potisk je kompletní, tedy celoplošný a pan Michlovský na něj nechal "naprat" maximum informací. K propagaci vlastní firmy i výrobku je využito vše - korek i obě části viněty. K některým svým vínům ještě přidává visačky s doplňujícími informacemi...

Výrobce doporučuje víno pít při jeho vrcholu lahvové zralosti, tedy v letech 2002 až 2003. Mám tedy zpoždění, ale uvidíme. Barva vína je hodně hodně tmavě rudá, bez možnosti průhledu skrz. Vůně je plná, cítím tmavé ovoce. Vůně však není ustálená, nějak příliš hladká. Víno je mírně natrpklé, příjemně živé - snad to budou brusniky...
Chuť je poznamenána lehce vyššími kyselinkami, což způsobilo onu zdánlivou svěžest ve vůni. Kyselost však není na závadu - víno na druhou stranu poskytuje dostatek plnosti a na chuťové složky je poměrně bohaté a překvapivě těžké. Charakteristika na vinětě poměrně sedí, červené ovoce a citelné pecky se u mě projevují lehce nahořkle a to i ve vůni. Mám taky dojem jisté "zakouřenosti", či zastřenosti vína. Dozvuk je střední až delší a příjemně zemité taniny s kyselinkami tvoří zajímavý celek.

Etiketa uvádí, že víno je vhodné k játrovým paštikám a výborně doprovází pikantní omeletu s hřiby a Parmezánem, stylově doplňuje srnčí medailónky na roštu a k měkkým ovčím sýrům jako je Brynza. Ve svém článku o tomto víně ze dne 1.3.2004 J. uvádí: "...Laurot má velmi dobrou šanci na úspěch, jde o plné víno s nádherně širokým buketem a velmi zajímavou chutí. V současné době se doprodává Laurot ročníku 2000, který postupně nahrazuje ročník 2001. Rozhodně toto víno vyzkoušejte!..."
Já s ním souhlasím, na mne víno působilo i po 5 letech velmi dobře, plně, se zajímavým aroma i chutí. Bohužel však má i mínusy - jsou to jeho menší dostupnost na trhu a vyšší cena. Při čtení informací o odrůdě v Encyklopedii si ale myslím, že tato láhev obsahuje typický, dobrý Laurot. Snad licenční poplatky za autorská práva nebudou bránit většímu rozšíření této odrůdy na našich vinicích...

Odrůda: Laurot
Ročník: 2000
Jakost: přírodní jakostní
Kategorizace: biovíno
Cukernatost: suché
Vinařská oblast: Podluží
Vinařská obec: Břeclav
Viniční trať: Prostřední čtvrtky
Výrobce: Vinselekt Michlovský a.s. Rakvice
Číslo šarže: 2002-268-00/A
Alkohol: 11,7 % obj.
Teplota skladování: 10 - 12° C
Teplota podávání: 16 - 18° C
Doporučená archivace: 2 roky
Cena: 116,- Kč - u výrobce v roce 2003, nyní v prodejnách kolem 180,- Kč. V mém případě šlo však o dárek...

Spotřebitelská známka: 7.20

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
6 8 8 8 6

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2139x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 03.01.2010 19:10:22