O Víně

30.08.2005 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 30.08.2005 00:00

Ryzlink vlašský 2003 kabinet - Šabata Vladimír - Vinař Rakvice

Pomalu se dostávám k posledním třem vínům nakoupených letos na jaře přímo u Vladimíra Šabaty. Dnes otevírám Ryzlink vlašský 2003 kabinet, který měl u mých kolegů pověst spíše průměrného vína, díky jemnému perlení a kyselkavé chuti. Toď predikce kolegů, takže je nejvyšší čas udělat si vlastní názor.

Lahev typu Bordo má objem 0,75 l (zelené sklo) je opatřena lisovaným korkem délky 40 mm s firemním potiskem. Adjustáž tradiční, v tomto případě bílo zelená etiketa používaná pro bílá vína nemá uvedenou viniční trať, podobně jako v předchozích případech.

Barva je světle zlatožlutá a jiskrná. Vůně široká a překvapivě extraktivní. Je v ní široká škála vůní, nic není dominantní, vše je jakoby na kupě. Přesto se pokusím o identifikaci. Poznávám luční kvítí, tropické ovoce a medové odstíny. Nutno dodat, že vůně na přívlastek kabinet velmi dobrá a mnohoslibná. Když se ale podívám na analytické údaje, především na cukernatost moštu (23,2° NM), je vše jasné. Jakost se blíží výběru z hroznů a opravdu vůně signalizuje daleko více. Od pana Šabaty se dále dozvídám, že tento Ryzlink vlašský byl záměrně uznán o třídu níže jako kabinet. Viskozita je velmi dobrá, vše potvrzuje vysokou cukernatost moštu.

Chuť pokračuje v nastoleném trendu, je plná a harmonická. V dozvuku osvěží pikantní kyselinky, které vyrovnávají nasládlý dojem. V chuti jsou poznat tóny zralých hroznů a medových odstínů. Plnost a extrakt nevyzmizel ani druhý den. Výrobce nedoporučuje víno dále arichovat, naopak, mělo by se vypít co nejdříve! Vysoký obsah alkoholu (13,0 % obj.) tomuto víno překvapivě sluší.

Velmi suché víno, vhodné pro osvěžení v teplých dnech. Také se bude dobře snoubit s pokrmy z bílého masa a chuťově málo vyzrálých sýrů, jak doporučuje výrobce. Velmi příjemné a svěží víno, které při pohledu na cenu a kvalitu nabízí velmi slušné víno.

Odrůda: Ryzlink vlašský
Ročník: 2003
Jakost: kabinet
Cukernatost: suché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Mikulovská
Vinařská obec: Březí
Viniční trať: Ořechová hora
Výrobce: Šabata Vladimír - Vinař Rakvice, 691 03 Rakvice 645
Alkohol: 13,0 % obj.
Číslo šarže: 07/2003
Číslo ověření: 3493/07/03
Teplota skladování: 9 - 11° C
Teplota podávání: 13 °C
Obsah zbytkového cukru: 1,6 g/l
Obsah kyselin: 3,8 g/l
Bezcukerný extrakt: 17,1 g/l
Cukernatost moštu: 23,2 °NM
Doporučená archivace: nedoporučuje se
Cena: 72,- Kč (přímo od výrobce leden 2005)

Spotřebitelská známka: 7.20

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
6 7 7 8 8

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2133x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 04.01.2010 14:51:06