O Víně

28.07.2005 Anax!en Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 28.07.2005 00:00

Tokaji 1996 szamorodni édes - Kereskedöház RT, Sátoraljaújhely, Maďarsko

Na pohoštění vítané návštěvy jsem vytáhl z archivu výše zmíněné víno. Toto víno bylo jedním ze základních stavebních pilířů mé sbírky, když jsem se rozhodl věnovat vínům poněkud více. Dostala ho přítelkyně jako pozornost od pacienta, tudíž jsem nevěděl, jaká minulost ho provází. Nemělo tedy smysl být sentimentální a i přes zvláštní citovou hodnotu jsem toto víno vynesl na denní světlo a vyzkoušel, jestli potěší smysly. A co že se to vlastně skrývá pod označením szamorodni a édes? Pro ty, kdo sem zabloudili náhodou při hledání nějakých erotických stránek uvedu, že to znamená tokajské víno kategorie samorodné (klik pro podrobnosti), v tomto případě z odrůd Furmint (klik pro podrobnosti) a Hárslevelü (klik pro podrobnosti) a "édes" (ídeš) je označení znamenající sladké.

Adjustáž je celkem typická pro vína z dané oblasti. Ať už jde o čirou láhev, objemu 0,5 L do které se hojně plní tokajská vína, nebo obloukově vykrojená viněta s vévodícím nápisem TOKAJI, říkající s čímže máme tu čest. Korek je archivní, plný, délky 42 mm s potiskem.

Barva je, jak se na tokajské patří, pěkně tmavá a už skrze láhev dává o sobě vědět nádhernými sytými jantarovými tóny. Ve sklenici ještě barvu doplní spousty odlesků a světelných lomů, vznikne tak pěkná podívaná. Viskozita je, jak se na sladké víno sluší a utvoří hutné slzy, které ochotně ulpívají na stěnách. Vůně intenzivně dýchne tóny chleboviny a také mi velmi připomínala vlašské ořechy, které jsou typické pro sherry, zrající pod svou vrstvou, zvanou flor. Chuť je přesně tak sladká, jak jsem od samorodného sladkého vína čekal. Ale přestože je tam těch cukříků cítit dosti, oponuje jim silný kyselý tón. V poměru harmonie ta kyselost vystupovala velmi agresivně, možná je to stářím, možná že toto víno zažilo špatné zacházení. Představte si to nějak takhle. Máte zhruba 70 g/l cukrů a jím je do cesty postavena hráz ze 6-9 g/l kyselin s podporou svěžejších ovocných tónů chutě. To máme nenásilnou represi cukrů. Ale tady ty kyseliny dostaly útočné pušky s granátomety na lepší potíraní sladké chutě a zvrácení poměru ve svůj prospěch. Tak to působí opačně, tedy jako kyselý základ, který je hutně doslazen, aby se to zachránilo. Typické chlebové aroma se projeví i na patře a spolu s hořčím vlašákem hezky dlouze odezní.

I přes mé výtky nechci, aby bylo na toto víno nahlíženo jako na špatné. Samozřejmě tokajský x-putňový výběr to není, ale nelze srovnávat hrušky s jabkama. Sice má nějaké nedostatky, ale nejsou ještě na pováženou a odepsání. Pokud hledáte mlsání za výrazně nižší cenu, než tokajských výběrů, jste na správné adrese.

Odrůda: Furmint x Hárslevelü
Ročník: 1996
Jakost: samorodné sladké
Cukernatost: édes / sladké
Vinařská oblast: Tokaj
Výrobce: Kereskedöház RT, Sátoraljaújhely
Číslo šarže: 1336
Evidenční číslo jakosti: QB4818215A1
Teplota podávání: 12º C
Alkohol: 13 % obj.
Cena: dárek

Spotřebitelská známka: 6.20

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
6 8 6 6 5

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2570x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 03.01.2010 19:38:08