O Víně

19.08.2005 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 19.08.2005 00:00

Ryzlink vlašský 2003 výběr z hroznů - Vinné sklepy Valtice, a.s.

Dnes otevírám skutečnou lahůdku: Ryzlink vlašský 2003 výběr z hroznů. Na veřejnosti je tato odrůda málo oblíbená, na rozdíl od vinařů, kde má své pevné místo. Předtím než začnu s degustací kontroluji veškeré své záznamy a zjišťuji, že v tak vysoké jakosti jsem ještě vlašák neměl.

Lahev typu Bordo má objem 0,75 l (čiré sklo) a je uzavřena archivním korkem délky 45 mm se standardním firemním potiskem. První dobrá zpráva je, že Valtice znovu přesedlali na kvalitní archivní korky, alespoň u tohoto výběru! Bohužel nemohu přejít nejasnosti na zadní etiketě, která toto víno deklaruje jako suché, ale z analytických hodnot (viz oficiální stránky výrobce) je hodnota obsahu zbytkového cukru 7,5 g/l. Listuji proto v odborné literatuře, která uvádí toto. Suché víno se označuje do max. 4 g/l zbytkového cukru nebo nejvýše 9 g/l zbytkového cukru, pokud je obsah kyselin nanejvýš o 2 gramy nižší než obsah cukru. Ať počítám jak počítám, tak tento rozdíl dělá 2,2 g/l, což je víc než povolené 2 gramy. Jde tedy o polosuché víno! Adjustáž je typická pro Vinné sklepy Valtice a kromě chybně zmíněného údaje k ní nemám připomínky.

Barva bledě žlutozelená a je trochu zklamáním. To se ale může další archivaci výrazně zlepšit. Díky kvalitnímu archivnímu korku dávám celkem slušnou sedmičku. Vůně je také poněkud uzavřená a nenápadná. Musím ale uznat, že doporučená teplota 10 až 12° C má pozitivní vliv, pokud je víno podchlazené je vůně velmi nevýrazná a neutrální. Při správné temperaci je velmi svěží a připomíná zralé hrozny. Typický "ocas" vlašských ořechů je velmi potlačena, vůně je skutečně jemná a vzdáleně mi připomíná Aurelius. Vizkozita je velmi dobrá a odpovídá výběru z hroznů.

Chuť by se dala jednoduše charakterizovat jako svěží. Velmi těžce hledám další vlastnosti. Nenapadá mne nic jiného, než vymačkaná šťáva z přezralých hroznů. V chuti jsou evidentní známky hroznů s velmi dobrou cukernatostí, ale harmonie ještě není ideální, vše je jakoby rozházené a neuspořádané. Vše se dá opět další archivací hodně zlepšit a věřím tomu, že z tohoto vlašáku vyškolíte náramné víno. Očekával bych více extraktu, je to opět víno na velké diskuze a polemiky s dalšími milovníky vína. Jen si vzpomeňte na několik příspěvků a diskuzí v chatu týkající se extrémně teplého ročníku 2003, jak se negativně i pozitivně promítl do některých bílých odrůd.

Nicméně, určité rozpaky z vína mám. Vinné sklepy s prodejem evidentně nespěchaly, což kvituji, a jistě nějaký ten měsíc ležení mu náramně prospěje. Abych byl ale objektivní musím ještě poznamenat, že dalším zvýšením teploty na 12° C je chuť mnohem zajímavější, podobně jak jsem upozorňoval i u buketu. Jde o příjemné víno, ve kterém pikantní kyselinky vyvažují lehce nasládlou dochuť. Bude se velmi hodit ke slavnostním příležitostem v horkých dnech.

Výsledná známka se může svým způsobem někomu jevit jako nízká, ale musím upozornit, že víno hodnotím ani ne 2 roky od sklizně. Příznivé klimatické podmínky roku 2003 nechaly dozrát mnoho hroznů do vysokých přívlastků. Jak jsem již výše několikrát naznačil, u tohoto vína lze předvídat zajímavý a pozitivní vývoj, takže každý měsíc ležení v optimálních podmínkách z něj pravděpodobně dokáže udělat velmi mimořádné víno. Musím se přiznat, že ho ve svém archivu nemám a velmi vážně začínám uvažovat a nákupu několika lahví. Výrobce ho doporučuje uložit do archivu na 3-5 let.

Tento Ryzlink vlašský je vhodný k různým úpravám ryb a k jemným paštikám. Můžete ho také podávat k čerstvým sýrům, zrajícím sýrům s červenou mikroflorou a tvrdým sýrům typu Čedar. Pokud jste měli tu možnost tento Ryzlink vlašský ochutnat, podělte se s námi o své zkušenosti, moc nás to v případě tohoto vína zajímá.

Odrůda: Ryzlink vlašský
Ročník: 2003
Jakost: výběr z hroznů
Cukernatost: suché (podle obsahu zbytkového cukru jde ale o polosuché víno)
Vinařská oblast: Moravská
Vinařská podoblast: Mikulovská
Vinařská obec: Novosedly
Viniční trať: Stará hora
Výrobce: Vinné sklepy Valtice, a.s.
Číslo šarže: 481/04
Evidenční číslo jakosti: 10A1-04/00477
Alkohol: 11,4 % obj.
Obsah zbytkového cukru: 7,5 g/l
Obsah kyselin: 5,3 g/l
Bezcukernatý extrakt: 21,5 g/l
Doporučená archivace: 3 až 5 let
Teplota skladování: 6 - 13° C
Teplota podávání: 10 - 12° C
Cena: 159,50 Kč (Makro červen 2005) nebo 150,- Kč cena přímo u výrobce

Spotřebitelská známka: 6.80

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
7 7 6 7 7

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 1789x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 04.01.2010 13:49:51