O Víně

13.07.2005 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 13.07.2005 00:00

Ryzlink rýnský 2002 pozdní sběr - Znovín Znojmo a.s.

Určitě jste zaregistrovali velkou marketingovou kampaň Znovínu na přírodně sladká vína. Pokud se nepletu, tak před více jak dvěmi roky se začaly objevovat půllitrové láhve s popisem příjemný zbytkový cukr přímo z hroznů, který si můžeme přeložit jako přírodně sladká vína. Anaxien je přímo vysazený na vína s vysokým cukrem a určitě při čtení této recenze zbystří, neboť se specializuje právě na tato vína. Otevírám jednu z mnoha sympaticky vypadajících lahví Ryzlink rýnský 2002 pozdní sběr, které mám uložené ve speciálním koši, jak můžete vidět na snímcích dole.

Lahev typu Bordolesse má objem 0,5 l (zelené sklo) a je opatřena archivním korkem délky 44 mm se standardním firemním potiskem. Adjustáž je decentní a pro Znovín typická. Velmi se mi líbí, protože poskytuje veškeré povinné údaje a další doplňující informace, dokonce i analytické hodnoty! Přidaná nálepka Terroir dodává láhvi ještě větší vážnost, není co vytknout. Design je sice jednoduchý, ale stylový a hodnotím ho vysoko.

Barva působí poněkud zakřiknutě, je bledě žlutozelená. Vůně je po prvním přivonění také poněkud uzavřená. Víno mi připadá podchlazené, takže začneme zvedat teplotu. Po 15 minutách se začíná projevovat typický buket vyzrálého ryzlinku, příjemná vůně lipového květu a medu. V té vůni ale již nic dalšího nenecházím, je sice nádherná, ale velmi úzká. Co se týče hodnocení, musím dát průměrnou známku, protože viniční trať Volné pole v Hostěradicích řadím k těm nejlepším v okolí Znojma, ale tento rýňák je v buketu poněkud nevýrazný. Výrobce deklaruje přírodně aromatické víno připomínající ve vůni „rozkvetlou jarní louku“, což se mi nezdá.

To pravé ovšem přijde, pokud si vychutnáte první doušek. Chuť je velmi příjemná, vyšší zbytkový cukr v nástupu dokonale vyváží kyselinky (7,7 g/l!), takže při polknutí sladký dojem prakticky zmizí - velmi zvláštní a nečekané. Chuť je sice středně dlouhá, ale velmi harmonická a jemná. Ten příjemný zbytkový cukr přímo z hroznů (jak uvádí etiketa) je velmi příjemný a kdo nemá rád bílá vína, protože mu připadají kyselá má skvělou možnost oblíbit si vína. Od polosladkých se dá postupovat k polosuchým až k suchým vínům...

Jde o lehké a velmi dobře pitelné víno s nízkým obsahem alkoholu (10,8 % obj.), které si najde řadu příznivců a to nejenom u ženské populace, ale i u milovníků přírodně nasládlých vín. K čemu toto víno podávat je zcela jasné, ke sladkým dezertům nebo jako aperitiv. Dovedu si ho také představit jen tak sólo a pomalu si ho vychutnávat.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Ryzlink rýnský
Ročník: 2002
Jakost: pozdní sběr
Zatřídění dle zbytkového cukru: polosladké
Vinařská oblast: Znojemská
Vinařská obec: Hostěradice
Viniční trať: Volné pole
Výrobce: Znovín Znojmo a.s.
Obsah zbytkového cukru: 24,4 g/l
Obsah kyselin: 7,7 g/l
Bezcukernatý extrakt: 24,3 g/l
Alkohol: 10,8 % obj.
Číslo šarže: 58
Číslo lahve: 363 000
Teplota podávání: 8 - 10 °C
Doporučená archivace: 2003 až 2007
Rok lahvování: 2003
Ocenění: Stříbrná medaile Paris Viniales 2003
Cena: 140,- Kč (zásilková služba přímo od výrobce 2004)

Spotřebitelská známka: 6.80

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
9 4 5 9 7

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 990x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 03.01.2010 14:30:13