Rosé 2002 známkové jakostní - Šabata Vladimír - Vinař Rakvice
Můj první kontakt s růžovým vínem od Vladimíra Šabaty je s poněkud zvláštně označenou láhvi Rosé 2002 známkové jakostní. Jistě Vás napadne, proč je toto růžové víno deklarováno jako známkové? Odpověď od Vladimíra Šabaty, kterou jsme jako vždy dostali velmi rychle, zní:Víno bylo vyrobeno z odrůdy Svatovavřinecké (70 %) a Rulandské modré (30 %). Mošt byl stočen po pomletí hroznů, byly použity čisté kultury kvasinek bez enzymů a s regulovanou teplotou při vinifikaci.Láhev typu Bordo má objem 0,75 l (zelené sklo) je opatřena lisovaným korkem délky 38 mm s potiskem. Adjustáž je obvyklá, místo zelené a červené barvy jsou použité šedé barvy, takže láhev a zpracování, jak se můžete přesvědčit dole pod článkem, vypadá černobíle a nezajímavě. Chybí bohužel některé povinné údaje (vinařská obec), takže hodnocení je průměrné.Barva je šedo až lososově růžová s metalovými odlesky. Škoda, že láhev není z čirého skla, barva by byla vidět a mohla by Vás oslovit už při prvním pohledu. Vůně je hluboká s velmi zajímavým ocasem. Co ta vůně ale připomíná? Chvílí zkoumám a poznávám maliny, fialky a další čerstvě nasbírané lesní plody.Chuť je přesně taková, jaká má u rosé být = osvěžující a ovocná. Víno se po rozdýchání ještě více otevře a při vyšší teplotě (doporučuji rozmezí 12 až 14° C) působí zajímavěji. Vysoký obsah alkoholu (12,6 % obj.) není ani zřetelný, víno se pije velmi lehce.Doporučení tohoto rosé k pokrmům dnes výjimečně nechám přímo na výrobce, který doporučuje rybí pokrmy a málo kořeněné drůbeží maso. Určitě nic nepokazíte také se sýry s ušlechtilou bílou plísní. Jde o osvěžující víno, které opět nejlépe vychutnáte v horkých letních dnech.Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Svatovavřinecké (70) x Rulandské modré (30 %)Ročník: 2002Jakost: známkové jakostníKategorizace: roséCukernatost: suchéVinařská oblast: VelkopavlovickáVinařská obec: Velké BíloviceViniční trať: Nová horaVýrobce: Šabata Vladimír, 691 03 Rakvice 645Alkohol: 12,6 % obj.Cukernatost moštu: 18,5° NMČíslo šarže: 23/2002Teplota skladování: 11° CTeplota podávání: 14° CObsah zbytkového cukru: 2,1 g/lObsah kyselin: 3,9 g/lBezcukernatý extrakt: 18,6 g/lRok lahvování: 2003Doporučená archivace: neCena: 72,- Kč (přímo od výrobce leden 2005)