O Víně

01.07.2005 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 01.07.2005 00:00

Ryzlink rýnský 2000 kabinet - PPS Agro a.s., Strachotín

Jak už jsem předeslal v dnešním úvodníku, od láhve Ryzlink rýnský 2000 kabinet z akciové společnosti PPS Agro, které je nabízeno jako víno archivní, jsem si hodně sliboval. Vedle těchto "standardních" archivních vín s běžnou etiketou, se můžete také dopracovat k daleko starším vínům, o kterém Anaxien nedávno psal (Tramín červený 1997 pozdní sběr - PPS Agro Strachotín). Tato vína mají místo etikety jednoduchou visačku a jsou dražší než dnes recenzovaná láhev, nicméně u vína starého pět let očekávám určitou úroveň.

Láhev typu Bordo má objem 0,75 l (čiré sklo), čirou záklopku a lisovaný korek délky 39 mm bez potisku. Adjustáž patří k těm lepším, co u tohoto výrobce známe. V posledním roce sice PPS Agro přichází s mírným faceliftem, ale tento starší typ etiket se mi líbí více než současný. Jsou zde uvedeny všechny povinné informace, charakteristika vína a doporučení k pokrmům. Hodnocení adjustáže dávám proto vysoké.

Barva je zlatožlutá a intenzivní s čistou jiskrou. Vůně je velmi uzavřená a plochá. Po hodinovém rozdýchání z ní nic moc nedostávám, stále mi připadá velmi uzavřená. Je zde sice svěží vůně kyselinek, ale nějaká jemná vůně lipového květu, to rozhodně ne. Vzhled vína odpovídá jakosti kabinet, na to že jde o víno staré 5 let by mohlo mít ale lepší viskozitu.

Chuť je výrazně ovlivněna vyskokou kyselinkou, která poněkud škrábe v krku a působí rušivě. Pokud toto víno leželo necelých 5 let v láhvi, tak bych u něj očekával právě lepší tělo, plnost a harmonii, ne tak výrazné kyselinky. Nevím zda jeho vrchol už má za sebou a zda kyselinky byly hned od počátku tak agresivní. Bohužel ani několik let v láhvi je neotupilo, prostě chuť je krátká a agresivní. Chuť musím hodnotit podobně jako vůni = velmi nízko. Efekt druhého dne byl velmi podobný tomu prvnímu, takže jsem rád, že z vína už nic nezůstalo... Když si vzpomenu na nedávno hodnocený Ryzlink rýnský 2002 kabinet - Réva plus, s.r.o. Rakvice, tak v porovnání kvality a ceny vychází velmi špatně.

Tento Ryzlink rýnský bych doporučoval především k pokrmům, určitě se bude hodit k lehkým úpravám sladkovodních ryb, dovedu si představit pstruha či lína na másle, pečeného sumce a podobně, kdy výrazné kyselinky povzbudí pokrmy. Ze sýrů byste mohli zkusit kozí sýry s bílou plísní (Bougon), sýry holandského typu a sýry typu: Trapist, Mondser, Reblochon a Munster. Výsledná známka vychází velmi nízká a netuším, zda je ještě možné chuť vylepšit? Já už tomu moc nevěřím, ještě mám sice jednu láhev v archivu a tak jí budu muset co nejdříve zlikvidovat, aby nezabírala místo dalším a nadějným vínům. Je mi líto, ale byl to docela propadák...

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Ryzlink rýnský
Ročník: 2000
Jakost: kabinet
Cukernatost: suché
Vinařská oblast: Mikulovská
Vinařská obec: Strachotín
Viniční trať: Kolimberk
Výrobce: PPS Agro, a.s. Strachotín
Číslo šarže: 01
Evidenční číslo jakosti: 29421V/01-8020/45
Číslo vzorku: 16
Obsah zbytkového cukru: 2,30 g/l
Titrovatelné kyseliny: 8,50 g/l
Bezcukernatý extrakt: 22,40 g/l
Počet lahví: 700 ks
Alkohol: 10,82 % obj.
Teplota podávání: 10 - 12° C
Cena: 115,- Kč (místní vinotéka v roce 2003 nebo 170,- Kč přímo u výrobce březen 2005)

Spotřebitelská známka: 4.80

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
9 8 2 2 3

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2119x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
Lukáš 22.12.2009 18:37:37