O Víně

24.06.2005 Anax!en Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 24.06.2005 00:00

Tramín červený 1997 pozdní sběr - PPS Agro Strachotín

Opět jsem udělal stejnou chybu. Zase jsem se na toto víno moc těšil a byl naplněn velkým očekáváním. Nejdříve jsem byl na oficiálních stránkách PPS Agro namlsán hodnotou zbytkového cukru 24,2 g/l a v neposlední řadě nadšen ohlasy na jiná vína, zvláště Pálavy zde mají velký věhlas. Poprosil jsem tedy Petra ať mi doveze ze Strachotína některá ta vína, včetně tohoto Tramínu. Později jsem to pro jistotu ještě doplnil o další kusy, opět včetně tohoto Tramínu, neb sem věřil intuici, malé exkluzivní partii, skvělému ročníku a hodnotám zbytkového cukru. Později jsem zjistil, že mne většina položek z předchozí věty více, či méně zklamala.

Adjustáž této lahve je velice zajímavá a řekl bych velmi originální. A to proto, že viněta je tak nenápadná, až není vidět. Teda ona tam vlastně žádná není, ve smyslu viněty jak ji známe my. Je tam pouze visačka, efektně připevněná takovým tím starým, chlupatým provázkem pod černou kapslí na hrdle láhve typu Bordo, tmavě zelené barvy, objemu 0,75 L. Na této visačce, zastupující vinětu, jsou uvedeny povinné údaje, plus charakteristika vína, ale doplňující údaje jako kyseliny a cukry nenajdete. Celé dohromady to působí jako superarchiv, jejichž fotky anonymních zaprášených lahví bez vinět v regálech po stovkách kusů vídáte v různých publikacích. Musím přiznat, že tento, graficky nijak nápaditý design, se mi velice líbí a potvrzuje staré známe rčení v jednoduchosti je krása. Dokonce i když jsem nedávno někde psal, že když má víno nádhernou barvu (a že toto jí teda má!) byla by škoda používat jiné lahve než čiré, aby ta barva přitáhla pozornost, tak v tomto případě mám dojem, že tmavá zelená je perfektní. Celé dohromady to působí velmi tajemně a myslím, že tento design víno vystihuje lépe, než představa čiré lahve, byť s nádhernou barvou, viděnou skrz. Ještě přidat nějakou syntetickou pavučinu a zaprášení na láhev a tento Tramín bude opravdu vypadat jako velmi stará archiválie. Zato korek byl sice plný, střední kvality, ale délky 38 mm a za tu dobu již hezky scvrklý a víno si proklestilo cestu k polovině. Navíc nemá zrovna nejzdravější barvu.

Barva tohoto vína je nádherně vyzrálá a troufám si tvrdit, že sytější zlato s jantarovými odlesky v kategorii pozdní sběr jsem ještě neviděl. Taktéž viskozita je velmi vysoká a víno velmi ochotně přilne ke sklenici a nerado stéká líně dolů. Vůně je pěkná, středně intenzivní a velmi hezky připomíná medové tóny, slaběji pak sladší meruňky a mandarinku. I květinové aroma vystrčí jemné trny své růže, ale zde to nebyla ta pravá tramínová.

Chuť, jak jsem jemně naznačil v úvodu, mne malinko zklamala. Očekával jsem nášup příjemné sladké, za ta léta hezky skloubené s vyleženými kyselinami, ale onen pocit se nedostavil. Víno působí jako suché-polosuché, spíš ke spodní hranici. Když tak opět koukám na hodnoty vína, tak zjišťuji že se podivně shoduje hodnota extraktu a zbytkovéhu cukru. Tudíž mám dojem, že došlo k překlepu na internetových stránkách vinařství a k hodnotě zbytkovéhu cukru byla omylem uvedena hodnota extraktu. Protože 24,2 g/l cukrů už musí být v chuti znát, ale tento tramín na to rozhodně nevypadal. Musím s politováním konstatovat, že jen díky mé domněnce, že toto víno bude z těch sladších jsem si ho hned vzal víckrát. Teď to neshledávám jako dobrý nápad. Víno je sice velmi dobré, ale za ty peníze by mi stačilo ochutnat jednou. Další chutě, které nelze přehlédnout jsou výraznější zemité a kořenité tóny. Takže suma sumárum, víno působí hezky, lehce, pitelně, lahodně s převahou kyselejších tónů. Velmi hezké medově vyzrálé tóny se snaží oponovat kyselinám, ale byly přečísleny. Řekl bych, že víno je taktéž kousek za svými nejlepšími léty. Vrchol kariéry má za sebou a teď již čeká na dožití a vzpomíná na dny své plné krásy a kondice. Potenciál rozhodně mělo, extrakt je hezky vysoký a jeho upadající slávu lze ještě pozorovat ve sklenici po dopití, neb si ještě minutu až dvě udrží svůj základní tvar, než se buket rozpadne do směsice nelichotivých alkoholových tónů. Víno chutnalo velmi hezky po celou dobu ochutnávky, ale bohužel se nerozvíjelo během večera, ale pořád si udržovalo stejnou formu, byť hezkou. Efekt druhého dne, který některá vína otevře a kvalitativně posune hodně nahoru a jiné zase shodí, se zde projevil mírným očesáním kvality vína. Řekl bych, že díky délce archivace a použitém korku bylo víno již částečně okysličené a tak se nějaké mohutné prodýchaní a uvolnění skrytých vůní a chutí nekoná. Nejlepší je 30 až 60 minut po otevření a pak jemně klesá.

Výše zmíněná visačka doporučuje toto víno snoubit se sladkými předkrmy (ze zkušenosti s jinými víny nedoporučuji, víno má málo cukrů, které se skloubí se sladkým předkrmem a bude jako trpký grep), nebo dezerty, k uzené kýtě, biftekům, ražniči a čevapčiči. Já ho na druhý den zkusil se špagetami a masovou omáčkou s kečupem a nebylo to špatné.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Tramín červený
Ročník: 1997
Jakost: pozdní sběr
Počet lahví: 250 ks
Zbytkový cukr: 24,2 g/l (ale asi jde o chyby na www stránkách)
Bezcukerný extrakt: 24,2 g/l
Kyseliny: 6,8 g/l
Cukernatost: polosladké - ale řekl bych spíš suché
Vinařská oblast: Mikulovská
Vinařská obec: Popice
Viniční trať: Sonberk
Výrobce: PPS Agro Strachotín
Číslo šarže: 07/97
Evidenční číslo jakosti: 168V/98-3140/18
Teplota podávání: 10-12º C
Alkohol: 11,5 % obj.
Archivace: vhodné k ležení, dále nespecifikováno
Cena: 229,-Kč (přímo do výrobce duben 2005)

Spotřebitelská známka: 7.20

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
7 10 7 6 6

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2430x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
Lukáš 23.12.2009 15:27:31