Sylvánské zelené 2003 pozdní sběr - Lůbal Antonín, Kobylí
Možná že Vám toto víno připadá povědomé a bude to oprávněné. Bylo totiž nedávno recenzováno Petrem. Jeho poutavý článek zapůsobil na mé chuťové buňky, já neodolal a také požádal o zakoupení. A tak jsem se teď mohl přesvědčit, jak to víno vypadá in natura. Nebudu se tedy rozepisovat obšírně o tomto vínu, vypíchnu jen to důležité a samozřejmě mé pocity při ochutnávce. Pro větší podrobnosti tedy doporučuji navštívit první recenzi Sylvánské zelené 2003 pozdní sběr - Lůbal Antonín, Kobylí. S adjustáží v prvním článku souhlasím a působí to na mne velmi podobně, takže bych jen opakoval již napsané. Jenom bych zmínil nepatrný rozdíl na vinětách, který jsem objevil. Na mé vinětě chybí monogram AL pod fotografií předka rodiny Lůbalovy! Že by tedy zde také byly odlišné, speciální sběratelské série? Barvu bych také viděl stejně a sice velmi povedenou. Krásné syté tóny se zelenými odlesky, nádhera. Vůně na mne zapůsobila tóny sladkých meruněk, možná i broskví, kytičkový mix, jemný med, citrusové plody. Když se dívám zpětně a porovnávám s první recenzí tak vidím, že se moc neliším. Měl jsem dojem, že to vonělo tak nějak „na kupě“ a musel jsem se soustředit, abych separoval jednotlivé složky. Dokonce jsem i během pití vyslovil domněnku, že to voní podobně jako naše rulandy, neb jsem oponoval přítelkyni, že na tramín tomu chybí výraznější květy a koření. Pobavila mne obdobná poznámka v Petrově textu. Asi na tom něco bude. Ovšem v chuti se poněkud rozcházíme. Že by nějaké moje prokletí typu „jiná viněta u partie - horší víno“ (viz obdobný případ u Tramínu St. Margarita)? Víno nebylo nijak špatné, ale co je pro jiné příjemný zbytkový cukr, bylo pro mne u tohoto vína povinné minimum! Je takové jemně sladší, odhadoval bych to kolem 6 g/l zbytkového cukru, ale v celkovém poměru jemné trpkosti a svíravosti (jemně sevře pusu), která se nechtíc vloudila do tohoto vína byla slabá. Za zhruba 5 sekund se víno chová jako hořčí mandle či zelená paprika. Když se na celý chuťový vjem jednoho doušku trvající cca od nabrání, překousání a polknutí 15 sekund podívám z nadhledu, jeho větší část zabírá, mne neoslovující, jemně trpká chuť citrusových plodů. To mi potvrdili další tři lidé, takže asi jsem neměl slabou chvilku. Sklenice po dopití téměř vůbec nevoní, původní hezká vůně je jen vzpomínkou. Tudíž musím říci, že po nabuzení z Petrovy recenze jsem z té chuti zklamán. Je mi to líto, Pitri, nějak mi to nesedlo, ale mám ještě tři pokusy, abych se přesvědčil o kvalitách tohoto vína. Snad za rok se ty mé vzorky vyleží a nedojde ke zvýraznění té grepové šťávy... :-) Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Sylvánské zelenéRočník: 2003Jakost: pozdní sběrVinařská oblast: VelkopavlovickáVinařská obec: KobylíViniční trať: Čtvrtě k Vrbici Výrobce: Lúbal Antonín, Kobylí 685Číslo šarže: P-14Alkohol: 12,5 % obj.Teplota skladování: 6 - 13° CTeplota podávání: 8 - 12° CCena: 90,- Kč - ve vinotéce p. Petráka v Kobylí, konec března 2005