O Víně

08.07.2005 Petr Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 08.07.2005 00:00

Frankovka 2003 odrůdové jakostní - ZD Sedlec

Tak po delší době otevírám jakostní víno, nicméně ZD Sedlec má u mě dobré jméno, tak snad si ho udrží. Pamatuji si na předloňské léto, kdy jsme s kolegou strávili ve firemním altánku vedle rybníku Nesyt příjemné chvíle a házeli očkem po cyklistkách, jezdících po kolem vedoucí vinařské cyklotrase :-)

Víno Frankovka 2003 odrůdové jakostní je předkládáno v klasické čiré bordó láhvi, průsvitná záklopka dává nám vidět zátku, čili špunt uvnitř hrdla. Zátka je poměrně dlouhá - 45 mm a pevná s dobře vyvedeným potiskem. Jde sice o lepenou drť, ale mějme na paměti o jaké víno jde. Viněta má dvě části, přičemž její design je poplatný jakostní úrovni - což je škoda. Lesklá a výrazně červená barva na mne ze začátku působí varovným dojmem - takhle se zbarvuje jedovatý hmyz... Nicméně při bližším pohledu vidím, že je zde uvedeno bližší určení původu vína, byť nepovinné (viz včerejší debata u čejkovického jakostního Tramínu) a také pár vět o senzorických vlastnostech vína a výrobci. Takže přes ostré barvy a neosobně moderní provedení viněty celkově uděluji příznivou šestku a čekám, jak se víno projeví.

Barva vína je pěkně rubínová, červená směrem k tmavým stínům. Přes svůj ranný věk nevypadá živě a jen pomalu se převaluje, vypadá to slibně.
Ve vůni se opravdu projevují náznaky zralého ovoce, nejvíce asi rozeznávám višně. Více na mne ale působí fakt, že vůně je překvapivě příjemná a čistá, nezavání nežádoucími příměsemi a to se u jakostního vína nestává vždy.

Onu višňovou pachuť (v dobrém slova smyslu) cítím i v chuti. Říkám-li pachuť, mám na mysli něco slabšího, než je příchuť, což je méně nežli chuť. Je tedy jasné, že višně jsou opravdu jemné. Víno na mě dělá poměrně dobrý dojem, delší stopa po spolknutí vše ještě zvýrazní. Kyselinky cítím, ale víno nabízí i středně bohaté tělo.
Musím ale říct, že po 2-3 dcl přichází to, čeho jsem se bál. Jasně a stále více se projevuje "jakostní" jakost vína. Typické nešvary nedozrálého a doslazovaného vína vyrobeného jakostním způsobem: víno je pálivé, není hladké a projevují se i rušivé "chemické" pachutě. Bohužel, u čtvrtého deci už nemám pochyb, není to ono a víno mě začíná dokonce štvát. Nevím, jestli by se třeba ležením na láhvi víno nějak dramaticky zlepšilo...

Můj nos je onou ze začátku příjemnou vůní docela přehlcen a tak už ani vůně víno nezachraňuje před potupnou cestou do výlevky. Určitě bych ho dopil, ale pokud se svými články snažíme pozvednout kulturu vínomilců a enofilů, nemůžu se smířit s podprůměrnou kvalitou. Taky jsme už přeci nějaká ta dobrá vína ochutnali a nemáme zapotřebí kazit si dojem. Víno asi nejde déle (více než 2dcl) pít jinak, než jak výrobce doporučuje - ke kořenitým úpravám masa, které neblahé pálivé vlastnosti této jakostní Frankovky přerazí.

Poměrně zdařilým počinem jsou ovšem webové stránky výrobce ZD Sedlec, kde nás zákazníky nepodcenil a jsou zde zveřejněny analytické hodnoty u všech nabízených, dokonce i jakostních vín (pominu-li rádoby světové značení "Predikát" místo správněji českého slova "Přívlastek"). Ještě bych nechal doplnit doporučenou dobu archivace a bylo by to téměř dokonalé.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Frankovka
Ročník: 2003
Jakost: odrůdové jakostní
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Mikulovská
Vinařská obec: Sedlec
Viniční trať: Pod silnicí
Výrobce: Zemědělské družstvo Sedlec
Bezcukernatý extrakt: 25,2 g/l
Zbytkový cukr: 3,2 g/l
Kyselinky: 6,7 g/l
Číslo šarže: 14/04
Lahvováno: zřejmě v roce 2004
Alkohol: 12,1 % obj.
Teplota podávání: 16 - 18 ºC
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby při teplotě 180 °C
Cena: 86,- Kč u výrobce, jaro 2005

Spotřebitelská známka: 6.00

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
6 7 7 2 8

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 1955x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
Lukáš 22.12.2009 19:17:14