O Víně

22.06.2005 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 22.06.2005 00:00

Rizling vlašský 2003 kabinetné (kabinet) - Vinárstvo Trnovec Nitra, Slovensko

Dostat se ke slovenským vínům s přívlastkem od malých výrobců moc nemáme. Proto jsem s velkou radostí přivítal dárek - láhev Rizling vlašský (Ryzlink vlašský) 2003 kabinetné (kabinet) od Ladislava Trnovce z Nitry. Ze zadní etikety se dozvídám, že hrozny byly vypěstovány na nejlepší vinařské poloze úpatí vrchu Zobor.

Lahev typu Bordo má objem 0,75 l (hnědozelené sklo) a je opatřena lisovaným korkem délky 46 mm bez potisku. Hodnotit adjustáž je obtížné. Nemohu přehlédnout snahu odlišit se, průhledné etikety ručně psané zlatotiskem a ještě k tomu šikmo nalepené vypadají sice originálně, ale jsou velmi špatně čitelné. Zadní etiketa poskytuje veškeré povinné údaje, jen ta čitelnost, jak můžete vidět dole, je velmi špatná. Adjustáž proto hodnotím průměrnou známkou.

Barva je světle zlatožlutá a jisrkná. Vůně je intenzivní, ale s nějakým podivným faktorem. Připomíná máslo či mléko, po rozdýchání se tato pachuť naštěstí eliminovala a z buketu vystupuje typická vůně vlašského ořechu a zralé hrozny. Vzhled vína je dobrý a odpovídá deklarované kvalitě.

Díky pikantním kyselinkám působí víno svěže. Dále je zde příjemná nasládlost, která dochuť vyvažuje. Je sice kratší v dozvuku, ale má dobrou harmonii. V závěru vystoupí lehce mandlová hořkost a ninerálnost. Velmi zvláštní chuťové vlastnosti hodnotím dobře, víno si mne postupně získává a pije se stále lépe. Má svůj charakter a tělo.

Tento Ryzlink vlašský je ideální k předkrmům a lehkým jídlům, kdy pikantní kyselinky mohou povzbudit chuť k jídlu. Také si ho dovedu představit pro nastartování večera, kdy chce servírovat více pokrmů a více druhů vín. Můžete ho také podávat k čerstvým sýrům, zrajícím sýrům s červenou mikroflorou a tvrdým sýrům typu Čedar. Bohužel vůbec nevím, jaká je dostupnost vín tohoto výrobce u nás a na Slovensku. Nikde jsem žádné víno u nás neviděl, předpokládám tedy, že přímo u výrobce a v okolí Nitry ho můžete sehnat (odkud byla také tato lahev přivezena). Nemohu proto závěrečnou známku dát jinou než podprůměrnou, pokud se mi podaří zjistit více informací, zpětně provedu změnu hodnocení. Také se těším na vaše zkušenosti s tímto nebo jiným vínem Ladislava Trnovce.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Rizling vlašský (Ryzlink vlašský)
Ročník: 2003
Jakost: kabinetné (kabinet)
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Nitrianska
Vinařský rajón: Nitrianský
Vinařská obec: Nitra
Viniční trať: Zobor
Výrobce: Ladislav Trnovec, Novomeského 1, 949 11 Nitra, Slovensko
Cukernatost moštu: 22 °NM
Číslo šarže: L25
Teplota podávání: 9 - 11 °C
Alkohol: 12,5 % obj.
Datum lahvování: 12/2004
Způsob odlepení etikety: láhev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby při teplotě 180 °C
Cena: dárek

Spotřebitelská známka: 5.20

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
6 6 5 7 2

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2066x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
Lukáš 23.12.2009 15:16:21